28 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
01.10.2021 04:30

Tohum saçan şişe yaptılar

Liseli 7 öğrenci, Göktuğ Erçek, Siğnem Uçar, Alperen Enes Bulut, Beste Güllü, Adasu Güllü, Rümeysa Gökdemir ve Samet Ateş yüzde 70’i kağıttan oluşan ve doğada kaybolması 3 ayı alan şişe yaptı. Projelerinin adı, Yeşeren Şişe. Şu günlerde bu gençler üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Aynı zamanda da projelerini geliştirmeye devam ediyorlar.  Yeşeren Şişe projesiyle üretilen şişeyi toprağa gömdüğünüzde 3 ay içerisinde çözünüyor, birkaç hafta içerisinde de üzerinde bulunan tohumlar toprakta sulandıkça yeşermeye başlıyor. 

Yeşeren Şişe doğada 3 ayda kaybolurken, sulandıkça yeşeriyor ve tohum saçıyor.
Yeşeren Şişe doğada 3 ayda kaybolurken, sulandıkça yeşeriyor ve tohum saçıyor.
Üretmesi kolay mı? Maliyeti ne kadar? Seri üretim mümkün olabilir mi? Bu sorular hemen akla gelirken, gençler bir yerden başlamış olmanın heyecanıyla ilerliyor. Yalnızca yurt içinde değil, yurt dışında da bu projeleriyle yol almaya da başladılar. Projeyi gerçekleştiren ekipten Siğnem Uçar’la bu projeyi nereye taşıyacaklarını ve nasıl geliştireceklerini konuştuk:  - Hubert Reeves’in ünlü ‘’Doğa ile savaş halindeyiz, kazanırsak kaybedeceğiz’’ sözünü kendimize motto belirleyerek bu yola baş koyduk. Tüm ekip olarak geleceğin umudunun gençler olduğunu bilerek ve kendi sesimizi duyurarak bu mottoyu tüm dünyaya yaymayı amaçlıyoruz. Bu yolda da elimizden geldiğince yürümeye de devam edeceğiz.
Yeşeren Şişe projesini bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanan Suphi Koyuncu Anadolu Lisesi’nden dönem arkadaşı 7 öğrenci hazırladı.
Yeşeren Şişe projesini bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanan Suphi Koyuncu Anadolu Lisesi’nden dönem arkadaşı 7 öğrenci hazırladı.
- Bizim projemiz küresel sorunu durdurmak için hazırlandı. Plastiğe bir alternatif üretiyoruz. Ve bu işi geliştireceğiz. Şu anda şişemizin formuyla ilgileniyoruz. İTÜ kuluçka merkezi bize kapılarını açtı. Seri üretimle ilgili mentörlük alıyoruz. Future First ödülüne takdim edildiğimiz BNY NewYork Mellon Bankası tarafından da bir MasterClass eğitimi planlandı. Üniversite sınavlarına hazırlandığımız için BigBang yatırım ağına katılamadık. Şu anda tüm arkadaşlarım hem sınava hazırlanıyor hem de insan ve çevreye dair önemli hassas konularda çalışmaya devam ediyoruz.  Yeşeren Şişe projesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin genç girişimcilik yarışmasında 15 bin TL’lik ödül alarak ikinci oldu. Socar yarışmasında ikincilik aldı. TÜBİTAK Big Bang Van’dan davet aldı. Gençlerin kurduğu Lorax şirketi Junior Achievement Türkiye’de Yılın Şirketi seçildi. Genç Başarı Eğitim Vakfı en iyi iş yönetimi ödülünü verdi. Ege Üniversitesi tarafından da Girişimcilik Haftası’nda en iyi girişimcilik ödülünü aldı.  17-18 yaşındaki bu gençler ve yaptıkları çok umut verici değil mi?