25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
20.08.2021 04:30

Trendyol’un yurt dışı hedefleri de büyüdü

Yeni yatırımlarla değeri 16.5 milyar dolara yükselen Trendyol, 11 yılda bir e-ticaret devi haline geldi. Bin 200’ü mühendis 5 bin kişinin çalıştığı şirket günde 1 milyonu aşkın paketi müşterilerine ulaştırıyor

Trendyol bir başarı hikayesi olarak katlanarak büyüyor. Dünyada e-ticaret şirketlerini yakından izleyen yatırımcılardan yatırım alarak değerini 16.5 milyar dolara taşıyan, Türkiye’nin ilk “decacorn” şirketi olan Trendyol son yatırım turuyla global bir hissedarlık yapısına sahip oldu. Türk kurucuları ve mevcut stratejik yatırımcısı Alibaba’nın arasına yine Asya’dan, Amerika’dan, Avrupa’dan ve Orta Doğu’dan yeni yatırımcılar katıldı. 

İlkler oldu!

Dünyanın en büyük teknoloji fonlarından SoftBank’in, Türkiye’ye yaptığı ilk yatırımı Trendyol’a oldu. Amerika’nın en önde ve en iyi bilinen teknoloji yatırımcısı General Atlantic ile de bir süredir görüşmeleri süren Trendyol son yatırım turuna General Atlantic’i de davet etti ve Softbank ile birlikte yatırım turunun liderliğini üstlendiler. Merkezi Berlin’de bulunan Princeville Capital de önemli bir teknoloji yatırımcısı olarak Türkiye’ye ilk yatırım için Trendyol’u tercih etti. Orta Doğu’nun en güçlü varlık fonlarından Abu Dabi merkezli ADQ ve Katar’dan QIA da Trendyol’a yatırım yaptı.  Peki Trendyol bu kadar ilki nasıl başardı?  Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin’e yatırım turuyla ilgili ayrıntıları sordum.  Çetin yatırım turuyla ilgili sorularımızı yanıtlarken, Trendyol’un 2011’den beri sürekli büyümesinin altını çizdi.  Trendyol’un son rakamlarına bakarsak; sipariş sayısı olarak Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki en büyük 5 e-ticaret şirketinde biri. 30 milyonun üzerinde müşterisi var. Günlük 1 milyonu aşan paket teslimi yapıyor. Satıcı sayısı 184 bine yaklaştı. Güçlü altyapısı ve teknolojiye sürekli yatırım yapmasıyla fark yaratıyor. Trendyol bu kadar büyük yatırım alırken, bu yatırımcılar yönetimi yine tamamen Türkiyedeki ekibe mi bırakacak? Yeni yatırımcılarımız Trendyol’un güçlü ekibine güvenerek bu yatırımı yaptılar ve şirket yönetimi de mevcut haliyle devam edecek. Bu güven için kendilerine müteşekkiriz. Bu noktada şunu da belirtmekte fayda var. Trendyol kurulduğundan bu yana kararlar, planlamalar ve hedefler kurucularımız ile Türk yönetim ekibimiz tarafından belirleniyor; bu yatırım turundan sonra da aynı şekilde devam edecek. Yatırımcıların bizi tercih etmelerini sağlayan, tüm yukarıdaki saydığım etkenlerin toplamı olan Türkiye’nin lideri olmamız, yatırımcıların iş modelimizin doğruluğuna ve  bu modelin Avrupa’da ve Orta Doğu’da çok hızlı büyüyeceğine inanmaları oldu. Unicorn şirketten decacorna geçişte en büyük eşikler neler oldu? Kurucularımız analitik düşünen insanlar. İlk günden bu yana sektörün ne yöne doğru büyüyeceğini nokta atışı ölçüp, ekibimizle birlikte buna göre düzenli strateji geliştirdiler. Aslında kurulduğumuzdan beri odağımız çok net. Müşterilerimiz için alışverişi kolaylaştırırken, satıcılarımızın geleceğin teknolojileriyle işlerini büyütmelerine destek oluyoruz. 
Çağlayan Çetin
Çağlayan Çetin
11 yıllık geçmişimizde elbette birçok önemli kilometre taşı var.  Trendyol, daha ilk yılında önemli bir büyüme gerçekleştirerek 1 milyon müşteriye hizmet vermeye başlamıştı. 2011’de ilk operasyon merkezimizi açtık. 2016 yılında ilk kez yurt dışına ürün satışı yaptık. 2018 yılında Dolap Trendyol Grubu’na katıldı; şu an Türkiye’nin lider ikinci el ürün platformu konumunda. 2018 bizim için önemli bir yıldı. Yarattığımız değer dünyada karşılık buldu ve Alibaba stratejik yatırımcımız oldu. Aynı yıl, lojistik altyapımızı güçlendirerek Trendyol Express’i kurduk. 2019 yılında da müşterilerine hızlı ve güvenli ödeme alternatifi sağlamak için dijital cüzdan uygulaması Trendyol Cüzdan’ı hayata geçirdik. 2020 itibariyle, hızlı market ve yemek teslimatı yapan Trendyol Go’yu açtık. Hızlı Market uygulamamız ile milyonlarca müşterimize mahallelerindeki marketlerinden market fiyatına alışveriş imkanı sunarken, yerel zincir marketlerin dijitalleşmesini sağlıyoruz. Trendyol Yemek ile müşterilerimize bölgelerindeki restoranlardan istedikleri lezzetleri kapılarına kadar getiriyoruz. Tüm bu eşikleri aşmamızı sağlayan en önemli gücümüz ise, her zaman tutku ve özveriyle çalışan dünya standartlarındaki ekibimiz. Dünyanın en büyük teknoloji yatırımcılarından SoftBank ile ne zamandır görüşüyordunuz? İlk temas ne zaman başlamıştı? Masayoshi Son’un kurduğu ve dünyanın en büyük teknoloji fonlarından SoftBank dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin önemli bir yatırımcısı. Türkiye’ye yatırım yapmaları da uzun zamandır arzulanıyordu. Yatırım turuna çıkmamızla birlikte görüşmelerimiz başladı. SoftBank’in, General Atlantic ile birlikte yatırım turumuzun liderliğini üstlenmelerinden büyük mutluluk duyduk. SoftBank da Türkiye’de ilk yatırımını Trendyol’a yapmış oldu. Bu Trendyol’a duyulan güvenin yanında aslında ülkemize duyulan güveni gösteriyor.

1 milyar dedik, 6 milyar talep geldi

Bu son yatırım turundaki heyecanı anlatabilir misiniz? Yatırım turuna 1 milyar dolarlık bir hedefle çıktık. Ancak gelen talep 6 milyar doların üzerinde oldu. Bu rakam, bir Türk şirketine yapılan en yüksek yatırım talebi. Bu tutar, bizi hem çok gururlandırdı hem de çok mutlu etti. Tüm görüşmelerimizi büyük bir heyecan içinde gerçekleştirdik ve seçici davrandık. Ülkemize son dönemde yapılan en yüksek uluslararası yatırıma imza attık. Bir şeyin de farkında olmamızı sağladı: Hissedarlarımız, bize destek olmaya devam edecek, ayrıca Trendyol’a yeni hissedarlar kazandırabileceğiz. Çünkü, tek seferlik bir yatırım turundan bahsetmiyoruz. Devamı da olacak.

ARGE’nin payı yüzde 25, yeni hedefimiz e-ihracat

Trendyol dünyanın en çok indirilen ilk 10 alışveriş uygulaması arasında. Şimdi nereye koşuyor? Yeni hedefler neler? Son turda aldığımız 1.5 milyar dolarlık yatırımın tamamı ülkemize geliyor. Bu kaynağı teknolojik geliştirmeler, lojistik altyapı ve yurt dışı büyümesi için değerlendireceğiz. Kendi ekosistemimizi büyütürken, e-ticaret sektörünün büyümesi ve gelişmesi için de yatırım yapacağız. Esnaf ve KOBİ’leri dijitalleştirirken, Türk ürünlerinin e-ihracatını ve ülkeye döviz girişini artırmak için kullanacağız..Bir teknoloji şirketi olarak önceliğimiz teknoloji yatırımları.  Şu anda Ar-Ge’ye Türkiye’nin en çok yatırım yapan şirketlerinden biriyiz. Operasyonel giderlerimiz içinde Ar-Ge’nin payı yüzde 25. Platformumuzda müşterilerimize ve satıcılarımıza en iyi deneyimi sunmak için yeni teknolojiler geliştirmeye devam edeceğiz.  Halihazırda, en.trendyol.com internet sitemizle, Türk ürünlerini Avrupa’nın 26 ülkesi ve Birleşik Krallık’ta müşterilerle buluşturuyoruz. Yatırım turu sonrasında en önemli önemli gündem maddelerimizden biri de e-ihracat kapasitesini geliştirmek ve Türk ürünlerini yurt dışındaki daha çok alıcı ile buluşturmak. Hedefimiz e-ihracatı her ölçekten Türk şirketleri için kolaylaştırmak. Türkiye’nin hazır giyim ile tekstil gibi üretim kalitesi ve kapasitesi ile üreticilere ve markalara ihracat köprüleri kurmayı hedefliyoruz. Gelecek planlarımızda, yurt dışı operasyonlarında belli bir noktaya geldikten sonra, halka arz bulunuyor. 3-4 yıl içerisinde sadece Türkiye’nin lider e-ticaret platformu olarak değil, Avrupa ve Orta Doğu’nun önde gelen Türk e-ticaret şirketi olarak halka arz planlarımızı hayata geçireceğiz.