28 Mart 2024, Perşembe
17.03.2023 04:30

Tünel kalıp sistemiyle yapılan binalar çökmez!

Tünel kalıp sistemiyle binalar normalden 5 kat daha hızlı inşa ediliyor ve depreme dayanıklı oluyor. Ancak bu kentlerde tüm binaları tünel kalıp sistemiye yaparsanız kentler birbirine benzer. Oysa her kentin dokusu ayrı, bölgede 4-5 katlı farklı bina yapıları hayata geçirilmeli

Deprem bölgesinde yeni inşaat alanları belirleniyor, projeler hızla hayata geçmeye başlandı. İlk adımda 270 bin konut yapılacak. Kültüre, yaşam biçimine sahip çıkarak, kentlerin dokusunu koruyarak yeni yaşam alanlarının oluşturulması çok önemli. Bir o kadar önemli olan da, acil barınma ihtiyacının dayanıklı konutların ve alt yapının inşasıyla sağlanması.

Ancak endişeler var. Barınma ihtiyacı çok öncelikli, hepimiz bir an önce depremzedeler güvenli konutlara kavuşsun istiyoruz diğer yandan da “binalar nereye kurulacak”, “deprem bölgesinde artçılar devam ederken bu kadar hızlı inşaatların yapılması doğru olur mu”, “yeni konutlar yapılırken hangi teknolojiler kullanılmalı” ve “deprem bölgesine en fazla kaç katlı binalar yapılmalı” gibi sorular gündeme geliyor. Deprem bölgesinde tünel kalıp sistemiyle yapılan binaların ayakta kalması tüm yeni binaların bu sistemle yapılmasını da gündeme getirdi.