26 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
03.09.2021 04:30

Türkiye’de keten yeniden ‘Efe’ ve ‘Cemre’ ile doğdu!

Efe ve Cemre… Arkalarında kadınların başarı hikayesini de taşıyan Ege’nin ilk ve milli keten çeşidi adayları.  Efe ile Cemre’nin doğumu aslında tamamen ‘yokluktan!’  Şöyle ki… Dr. Burcu Karaca Uğural, bitkisel kompozit üretmek için bir akademik çalışmaya başladı. Uğural ham madde olarak ketene ihtiyaç duydu. Mentoru endüstri mühendisi Zeynep Derece ile uzun uğraşılarına rağmen hiçbir yerde keten lifi bulamadılar. Hatta 1970’lerde dünyanın ilk 10 üreticisinden biri olan Türkiye’de uzun süredir keten bitkisi ekilmediğini öğrendiler. Maalesef ‘altın bitki’ olan tohumu, yağı ve lifi çok kıymetli keteni çoktan ihmal etmişiz.  Bu gerçekle yüzleşen Uğural ve Derece, tabii ki araştırmalarından vazgeçmedi. Hatta, “Keten bitkisini neden biz ekmeyelim” deyip, farklı bir düşünceyle yola çıktılar. Ve yolları kendi gibi düşünen, değişik meslek gruplarından kadınlarla kesişti; bir AR-GE kooperatifi olan Döngü Kooperatifi’ni hayata geçirdiler. “Tarımda kadim bilgiler, yeni fikirler” sloganıyla kolları sıvayıp, çalışmaya başladılar.

Keten yetiştirilirken pestisit kullanmaya gerek duyulmuyor.
Keten yetiştirilirken pestisit kullanmaya gerek duyulmuyor.

Kadınlar sigortayla tanıştı

İlk keten bitkisi ekimini Batı Karadeniz’de iki ayrı bölgede toplam 100 dönüm arazide gerçekleştirdiler. Daha sonra da bu deneyimlerini Tire’ye, Küçük Menderes Havzası’na taşıdılar. Tire Belediyesi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü desteği ile deneme ekimleri yapıldı. Tire’de kadın çiftçiler ekimleri yaptı ve hayatlarında ilk kez sigortalı çalıştılar. 2020 ve 2021 yaz başında gerçekleşen hasatlarda, çok verimli deneyimler elde edildi. Döngü Kooperatifi ketenden gıda ve tekstil ürünleri üretimi yaparken bir yandan da Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile iş birliği içinde bir proje başlattı. “Türkiye Orijinli Liflik Keten Genotipleri ile Keten Tarımının Tekrar Canlandırılması ve Kırsal Kesim İçin Gelir Getirici Yeni Faaliyet Alanlarının Yaratılması” adını taşıyan projeye, Birleşmiş Milletler UNDP Türkiye fon desteği sağladı. Enstitü bünyesinde bulunan Ulusal Tohum-Gen Bankası’ndaki atalık tohumlar arasında yer alan yerli keten tohumları uzmanlarca özenle seçildi; denendi ve raporlandı. 
Döngü Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Derece
Döngü Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Derece
Bunlardan Efe ve Cemre ismi verilen iki tohuma, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üretim izni verildi. Böylece artık Anadolu’nun bu iki kadim tohumu üretilip çoğaltılabilmeye başlandı. Bu çabalar sayesinde yüzde yüz yerli keten bitkileri daha geniş alanlarda üretebilecek. Bu arada kooperatifin keten bitkisi ile geliştirdiği ilk ürünü gıda alanında oldu. İlaçsız tarımla yetiştirilen yüzde yüz yerli keten tohumu ile sağlıklı gıda katkı ürünleri hazırlandı. Omega 3 kaynağı olan, protein, mineral ve vitaminler açısından çok zengin keten tohumu ve yağının gıda ürünü olarak tüketim alışkanlığını yerleştirmek için de Döngü Kooperatifi sosyal medya hesaplarından keten tohumu kullanılan çeşitli tarifler de paylaşıyor. Zeynep Derece ile sohbet ederken, keten yetiştirirken toprağın zehirlenmediğini, kış yağışlarının da yeterli olduğunu öğrendim. Endüstri mühendisi olmasının yanı sıra 25 yıldır tarımla uğraşan Zeynep Derece’nin zeytinliği var ve aynı zamanda permakültür yapıyor. Keten tarlalarına konulan arı kovanlarında bal üretiminin de arttığını söylüyor. Döngü Kooperatifi, kuruluşlarına ilham veren akademisyen Dr. Burcu Karaca Uğural’ın ketenden kompozit üretme çalışmaları yapan tekno girişim firması BPreg’i de keten lifi vererek destekliyor. Başta otomotiv, tekne, uçak, inşaat olmak üzere pek çok sanayi alanında kullanımı artan, karbon ayak izi bırakmayan yeni nesil bitkisel kompozit üretiminin Türkiye’de yaygınlaşıp kullanımının artmasını hedefliyorlar.

BM’den ödül

Döngü Kooperatifi projelerinden birisi olan Ketenden Şeyler Atölyesi de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye tarafından Pilotlama Desteği’ne layık görüldü. Ketenin Anadolu topraklarındaki bu yeni yolculuğunu izlemeye devam edeceğim. Yeni teknolojilerle, araştırmacı ruhla ve iyi tarım uygulamalarıyla yaratılan fark ve üretim gücünün de katlanarak artacağını düşünüyorum.   Döngü Kooperatifi Ortakları: Ayçe Bükülmeyen (Gazeteci-Yazar), Burcu Karaca Uğural (Tekstil Mühendisi), Elmas Kuruoğlu (Ekonomist), Güliz Kıymaz (İşletmeci), Meltem Çiftçi (Çevre Mühendisi), Müge Nisari (Gıda Mühendisi), Sevda Boduroğlu (Gazeteci-İletişimci), Tülay Aktan (Avukat), Yeşim Akbörü (Kimya Mühendisi), Zeynep Çakaloz (Tekstil Mühendisi), Zeynep Derece (Endüstri Mühendisi) Döngü Kooperatifi Yönetim Kurulu: Zeynep Derece (YK Başkanı), Elmas Kuruoğlu (YK Başkan Yardımcısı), Güliz Kıymaz (YK Üyesi).