22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
03.12.2021 04:30

Türkiye’de kişi başına 93 kilo yiyecek çöpe gidiyor

Süt fiyatına yüzde 47 zam geldi. Çiğ sütün litresi 4 lira 70 kuruşa yükseldi. Ekmeğe zam kapıda. Meyve, sebze fiyatları son dönemlerin en yüksek noktasında. Ekim- Kasım ayları gıda ürünlerindeki fiyat artışlarıyla geçti. Bu artışlar karşısında geçim sıkıntısı çeken kesimler için temel gıdaya ulaşma noktasında sorunlar katlanarak büyüyor. Gıdaya sahip çıkmamız, israf etmememiz, ihtiyacımızdan fazla tüketmememiz gereken bir noktada olduğumuz açık.  Dünyada ve Türkiye’de açlık sınırında yaşayan kesimler artarken bir yandan da gıda israfının önüne geçilemiyor.  Tam da bu gündemde uzun zamandır çalışmalarını yakından takip ettiğim Fazla Gıda ve Metro Türkiye’nin bir iş birliği başladı. 

Sinem Türüng
Sinem Türüng
Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor.  Birleşmiş Milletler Dünya Çevre Programı’nın verilerine bakarsak, her yıl 1.3 trilyon dolarlık gıda israf ediliyor. Bu israfın yarısı evlerde yarısı da tedarik zincirlerinde gerçekleşiyor.  Günde 4.9 milyon ekmeğin çöpe gittiği dünyada gıda israfının yüzde 40’ı otel ve restoranlarda gerçekleşiyor.  Bu verilerden hareketle Fazla Gıda ve Metro Türkiye, ortak başlattıkları projeyle gıda israfını frenlemeyi hedefliyor.   Bu iş birliğiyle restoran ve kafelerin tazeliklerini koruyan üretim fazlası yiyecek ve içecekleri yüzde 50 indirimle tüketiciyle buluşacak. Fazla Gıda’nın “FAZLA” uygulaması Metro Türkiye aracılığıyla yeme-içme sektöründe daha fazla işletmede etkili bir şekilde kullanılacak.

1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine ulaşıldı

2016’da kurulan Fazla Gıda’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, projeyi anlatırken, “Üretilen her 3 gıdadan 1’i israf oluyor, dünya nüfusunun 10’da 1’i yatağa aç giriyor.  Yaşadığımız iklim krizine sebep olan karbon salınımının yüzde 10’u da gıda israfı kaynaklı gerçekleşiyor. Gıda israfının dünyaya ekonomik olarak yıllık faturası ise 1 trilyon doların üzerinde. Fazla Gıda olarak dijital alt yapımız ile 4 yıllık bir sürede 20 bin ton gıda kurtardık. 65 bin ton karbon emisyonunu önlerken, 200 milyon lira değerinde gıdayı ekonomiye geri kazandırdık. 1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine aylık gıda yardımı yaptık” diyor.
Olcay Silahlı
Olcay Silahlı
Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, tedarikten başlayarak 3 ayaklı planlarıyla,  Fazla Gıda iş birliğiyle 2 yılda 3.000 işletmeyi bu uygulamaya dâhil etmeyi, bu sayede her yıl en az 108 ton gıdayı israf olmaktan kurtararak 1.200 insanın bir aylık gıda ihtiyacı eş değerinde bir gıda israfını önlemeyi ve yaklaşık 270 ton karbon salınımını engellemeyi hedeflediklerini söylüyor.

Bisikletle markete

Hibrit çalışma düzeni, uzaktan çalışmanın çoğu şirkette devam etmesi, alışkanları değiştiriyor. Çalışanların büyük çoğunluğu evlerine yakın kafe ve ofislerde çalışıyor, zaman geçiriyor, saatlerce trafikte kalmak yerine kısa sürede ulaşacakları yerlerde bulunmayı tercih ediyor. Bisiklet kullanımı da birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de artıyor. Migros da bu yeni hayatı görüp mağazalarını “Bisikletli Alışveriş Dostu” mağaza haline getiriyor.  Migros, girişinde bisiklet park alanı olan mağaza sayısını 30 ilde 170’e çıkardı. 2022 yılında Bisikletli Alışveriş Dostu Mağaza sayısını 400’e yükseltmeyi hedefliyor.