Süt fiyatına yüzde 47 zam geldi. Çiğ sütün litresi 4 lira 70 kuruşa yükseldi. Ekmeğe zam kapıda. Meyve, sebze fiyatları son dönemlerin en yüksek noktasında. Ekim- Kasım ayları gıda ürünlerindeki fiyat artışlarıyla geçti. Bu artışlar karşısında geçim sıkıntısı çeken kesimler için temel gıdaya ulaşma noktasında sorunlar katlanarak büyüyor. Gıdaya sahip çıkmamız, israf etmememiz, ihtiyacımızdan fazla tüketmememiz gereken bir noktada olduğumuz açık. Dünyada ve Türkiye’de açlık sınırında yaşayan kesimler artarken bir yandan da gıda israfının önüne geçilemiyor. Tam da bu gündemde uzun zamandır çalışmalarını yakından takip ettiğim Fazla Gıda ve Metro Türkiye’nin bir iş birliği başladı.


1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine ulaşıldı
2016’da kurulan Fazla Gıda’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, projeyi anlatırken, “Üretilen her 3 gıdadan 1’i israf oluyor, dünya nüfusunun 10’da 1’i yatağa aç giriyor. Yaşadığımız iklim krizine sebep olan karbon salınımının yüzde 10’u da gıda israfı kaynaklı gerçekleşiyor. Gıda israfının dünyaya ekonomik olarak yıllık faturası ise 1 trilyon doların üzerinde. Fazla Gıda olarak dijital alt yapımız ile 4 yıllık bir sürede 20 bin ton gıda kurtardık. 65 bin ton karbon emisyonunu önlerken, 200 milyon lira değerinde gıdayı ekonomiye geri kazandırdık. 1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine aylık gıda yardımı yaptık” diyor.
Bisikletle markete
Hibrit çalışma düzeni, uzaktan çalışmanın çoğu şirkette devam etmesi, alışkanları değiştiriyor. Çalışanların büyük çoğunluğu evlerine yakın kafe ve ofislerde çalışıyor, zaman geçiriyor, saatlerce trafikte kalmak yerine kısa sürede ulaşacakları yerlerde bulunmayı tercih ediyor. Bisiklet kullanımı da birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de artıyor. Migros da bu yeni hayatı görüp mağazalarını “Bisikletli Alışveriş Dostu” mağaza haline getiriyor. Migros, girişinde bisiklet park alanı olan mağaza sayısını 30 ilde 170’e çıkardı. 2022 yılında Bisikletli Alışveriş Dostu Mağaza sayısını 400’e yükseltmeyi hedefliyor.