27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
16.01.2021 17:19

Yazılımda Türkiye’nin imzası olacak

Teknolojinin kadın liderlerinden Insider’ın kurucusu Hande Çilingir:

Hande Çilingir 26 ülkeye tamamıyla Türkiye’den yazılım ihraç ediyor. Singapur’dan Avustralya’ya 34 milletten 550 kişinin çalıştığı 7 yıllık şirket bugüne kadar 46.1 milyon dolar yatırım aldı.

Elif Ergu

Hande Çilingir Türkiye’de teknolojinin kadın liderlerinden. Alanında dünyanın sayılı şirketlerinden Insider’ın kurucusu. Brezilya’dan Singapur’a 26 ülkeye tamamıyla Türk mühendisleri tarafından kodlanmış yazılımları ihraç ediyor. 7 yıllık şirket bugüne kadar 46.1 milyon dolar yatırım aldı.  
Hande Çilingir - Elif Ergu
Hande Çilingir - Elif Ergu
40 yaş altı en başarılı teknoloji girişimcisi gösterilen Hande Çilingir’in ilham veren bir öyküsü var. Çalışarak, araştırarak ve asla vazgeçmeyerek hedefine ulaşanlardan. Bursa’da doğup büyümüş Yunanistan göçmeni ev hanımı bir anne, Bulgaristan göçmeni gemilerde çalışan elektrik teknisyeni bir babanın kızı. “Mütevazı bir ailede büyüdüm.  Babam emekli olduktan sonra da bizim eğitimimiz için tamircilik yaptı. Ablam ailemin istediği gibi mesleği seçti, doktor oldu. Ailem iyi bir eğitim için bizi destekledi. Hep burslu okudum” diye anlatıyor ailesini.  Ailesinin desteğini arkasında hep hisseden, onları gururlandıran Hande Çilingir, Bursa Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra Bilgi Üniversitesi’ne girdi. Orada yolu İzmirli Serhat Soyuerel’le kesişti; girişimcilik hikayesinde ilk adımını attığından habersizce...  İkisinin de hayali yurtdışında eğitimlerini devam ettirmekti. Hande, bölüm birincisi olup London School of Economics’te lisansını tamamlamayı hedefledi ve başardı. Üniversitedeki üçüncü yılında çalışmaya başladı. Ve ardından da yükselen ekonomilerde neler olduğunu anlamak için Çin’e Shanghai Üniversitesi’ne master’a gitti. Arkadaşı Serhat Soyuerel de o dönemde Rusya’da yatırım bankacılığına başladı. Hande Çilingir, Çin’de master yaparken önce Fiba Holding’te daha sonra da uluslararası şirketlerde çalıştı, Çince öğrendi.  Yol arkadaşı Serhat Soyuerel’le iletişimi hiç kesmediler. İkisinin de aklında bir işi sıfırdan ortaya çıkarıp büyütmek vardı. Ve o dönemde Türkiye’den “Fethiye küçük İngiltere oldu” başlıklı bir haber her ikisinin de aklına potansiyeli olan bir iş fikrini getirdi.  Hande Çin’den, Serhat da Rusya’dan 2010 yılında Türkiye’ye döndü. İkisinin de ailelerinden gelen ne bir varlıkları ne de herhangi bir sponsorları vardı. Ama kendilerinin yeteneklerine ve çalışkanlıklarına olan inançları vardı; birlikte yola çıktılar. 

24 YAŞINDA İLK GİRİŞİM

Hande,  24 yaşındaydı ilk girişimini kurduğunda. Fethiye’de açtıkları dil okuluna tek bir öğrenci geldi. Koca yazı bir öğrenciyle geçirdiler. Sonra kafa kafaya verip, stratejilerini değiştirdiler. 3 yıl içinde yurtdışından Türkiye’ye eğitim almak için 3800 yabancı öğrenci getirdiler. Ve bu şirketi 3 yıl sonra satarak ilk exit’lerini yaptılar.   Insider’ın hikayesi ise bir garajda değil ama Emniyet Evler’deki bir homeoffice’te başladı. 2012 yılında herkes e-ticaret sitesi kuruyordu. Trendyol, Markafoni kurulmuştu. Aslında onların da ilk aklına gelen bir e-ticaret sitesi kurmaktı ama öyle yapmadılar. 

ALTINA HÜCUMDAN İLHAM ALDI

Hande Çilingir ilhamı 1848-1855 yılları arasında California’ya altına hücum edenlerden aldı. Herkesin e-ticaret sitesi açtığı durumla paralellik kurdu. California’da da ilk para kazananlar o dönemde oraya altın bulmaya gidenler değil, altın arayanlara kazma kürek satanlardı.  Hande Çilingir ve arkadaşları da şirketlerin e-ticaret sitelerine yönelik tüm ihtiyaçlarını düşündüler. Bir ürün şirketi kurmayı, Türkiye’den teknoloji ihraç etmeyi hayal ettiler. Aralarına P&G’den, Oracle’dan yeni isimler katıldı. Ve 6 kurucu ortak olarak yola koyuldular. Tamamen Türk yazılımcılarla, mühendislerle çalışarak işe başladılar.  Dünyanın en büyük araştırma şirketlerinden Forrester’ın CEO’sunun söylediği, “Her şirket, bir gün yazılım şirketi olacak” sözüne inanarak ilerlediler.  Online hizmet veren, satış yapan, içerik sağlayan şirketlere, markalara hizmet veriyor Insider. Unilever, Loreal, Watson, LG, Samsung, HP gibi dünya devlerinin de aralarında olduğu çok sayıda global şirket Insider’ın müşterisi. Şirketlerin en çok ihtiyacı olan verileri sağlıyorlar. Bu da şirketlerin açılımlarını, büyümelerini ve verimliliklerini artırıyor.  Insider, Gartner’in raporuna göre dünyanın kendi alanındaki en büyük 3 şirketten biri. Hande Çilingir, “Silikon Vadisi dışından da global bir yazılım şirketi çıkabileceğini dünyaya gösterdik” diyor. Insider’da 34 milletten 550 kişi çalışıyor. Çalışanların yaş ortalaması 28. 

NASIL BÜYÜDÜLER?

Insider Galata Business Angel’dan ilk yatırımı aldıktan 9 ay sonra Rusya’ya açılım yaptı. İkinci yatırılarını Aslanoba Capital’den aldılar. Endeavor Girişimcisi seçildiler. Yurtdışı açılımlarına ağırlık verdiler. Polonya’dan Avusturalya’ya kadar uzandılar. 85 hissedarı olan Insider’ın aralarında Wanda, 212, Riverwood Capital ve Sequoia Capital’in bulunduğu farklı yatırımcıları var. Whatsapp, Instagram ve Youtube gibi şirketlerin erken dönem yatırımcılarından Sequoia Capital’den pandemi döneminde ikinci tur yatırımı da alarak rüşdünü ispatlayan Insider’ın 7 yılda aldığı toplam yatırım 46.1 milyon dolar. Insider CEO’su olan Hande Çilingir de 40 yaş altı en başarılı teknoloji girişimcilerinden biri olarak gösterilirken, 2020 yılı Endeavor Lindas Ödülü’nün de sahibi oldu.

HEDEF UNICORN ŞİRKET OLMAK

Bu hızla büyümeye devam ederlerse  2-3 seneye Insider’ı da unicorn (Şirketin değerinin 1milyar Dolar’dan fazla olması) olarak görebiliriz. Bir sonraki adımda Insider’ı nasıl bir geleceğin beklediği merak konusu. Exit mi yoksa halka arz mı? opsiyonunu sorduğumda Hande Çilingir duygusal bir yanıt veriyor: “Türkiye’den çıkmış bir şirket olmayı çok sahipleniyoruz. Biz Insider’ı Singapur ya da İngiltere’de de kurabilirdik. Türk şirketi olmaktan gururluyuz. Özellikle de satış konusunda çok başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Türkiye’den çıkmış bir yazılım şirketi olarak bulunduğumuz ülkelerde daha da güçlenmeyi ve yeni ülkelere de girmeyi hedefliyoruz. Girişim dünyasında evet exit yapmak (girişimcinin girişimini satması) önemli bir hedef ancak bizim için halka arz daha yakın bir seçenek.” 

HAFTADA 100 SAAT ÇALIŞIYOR

Hande Çilingir’in felsefesi: “İnsanlık için bir şey yapmak, insanların hayatına yeni bir şeyler katıp, bir dokunuş ile farklılık yaratan bir girişimin parçası olmak.” Günde 16 saat çalışıyor. Haftada 100 saat çalıştığı dönemler oluyor. “Zor zamanlar güçlü insanlar yaratır. Güçlü insanlar da çözüm üretir. İnsanın hayatında iki önemli gün vardır. Biri doğduğu gün, diğeri de neden doğduğunu keşfettiği gün. Bu ikinciyi keşfedenler birbirlerini bulduklarında ortaya güzel bir sinerji çıkıyor. Benim için de böyle oldu. Mükemmel bir ekibimiz var” diyor Hande Çilingir. AKTARMALI UÇUYOR: "KAPSÜL OTELLERDE KALIYORUZ" Hande Çilingir, hızla büyüdüklerini ancak girişimci ruhlarını hiç kaybetmediklerini anlatıyor: “Genç tutkulu insanlarla çalışıyorum. İyi niyet çok değerli. Kültürümüze uygun insanlarla çalışıyoruz. Ve girişimci ruhumuzu, o kültürü hiç kaybetmiyoruz. Örneğin Japonya’da çok işimiz var. Aktarmalı uçuyoruz. Oraya gittiğimizde kapsül otellerde kalıyoruz.”