28 Mart 2024, Perşembe
05.03.2021 06:00

Z kuşağı markada vizyon ve yeni hikaye arıyor!

Pandemide 2.8 milyar TL ciroya ulaşan ve bunun 600 milyon TL’sini e-ticaretten sağlayan Beymen’in CEO’su Elif Çapçı, “Perakende sektörünün şekillenmesinde, sorgulayan, kendi gerçeklerini ve trendlerini yaratan, lükse önem veren Z kuşağı etken rol oynadı” diyor

Türkiye’de lüks alışveriş denildiğinde ilk akla gelen markalardan biri olan Beymen’in CEO’su Elif Çapçı ile pandemide değişen lüks moda sektörünü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında genç kadınları desteklemek için başlattıkları “Hayallerim Kadar Güçlüyüm” projesini konuştuk.

Sürdürülebilir moda

Pandemiyle birlikte çok zorlu bir süreçten geçiyor perakende sektörü. Nasıl bir değişim yaşanıyor?  Pandemi, bu zamana kadar edindiğimiz alışkanlıkların üzerine bir çizgi çekerek bizi yepyeni bir dünya düzeniyle tanıştırdı. Online mağazacılık müthiş bir hız kazandı. Pandemiden önce küresel anlamda 2.5 trilyon dolar değerinde yıllık gelir yaratan hazır giyim sektöründe, tarlasında pamuk toplayan işçiden, mağazalardaki satış danışmanlarına kadar tüm değer zinciri bu süreçten etkilendi. Çalışma modellerimiz değişti. Dünya markalarının yıllık takvimlerinin en önemli etkinliği olan moda haftalarının çoğu iptal oldu, bir kısmı ise dijital olarak düzenleniyor. Dijital şovlar ve içeriklere hızlı uyum sağlayan markalar ön plana çıktı.
Beymen CEO'su Elif Çapçı
Beymen CEO'su Elif Çapçı
Lüks moda sektörü nasıl çıkacak bu süreçten? Pandemi öncesinde sürdürülebilirlik, moda sektöründe belli bir öneme sahipti. Pandemi ile dengelerin değişmesi sürdürülebilir moda kavramını daha da önemli hale getirdi. Özellikle Z kuşağının marka algısını, hatta satın alma kararlarını değiştiren bir kavram bu. Değişimlerin ayak seslerinin devam edeceğini görüyoruz.   Alışveriş alışkanlıklarında neler kalıcı değişecek? Dijitalleşme adına 5 yılda alınacak yol, 2-3 ay içinde alındı. Pandemide alışveriş alışkanlıklarının bir yandan ihtiyaca yönelik ürünlere, başka bir deyişle ev giyimi, spor giyim veya günlük giyime, diğer yandan da “duygusal” alışveriş diyebileceğimiz, müşterinin kendini iyi hissedeceği ürünlere kaydığını gördük. Araştırmalara göre, tüketicilerin 2020 yılında en çok aradığı kelimelerin başında ‘spor ayakkabı’ ve ‘ev giyimi’ geliyor.  Lüks alışverişe etkilerine dönersek, turizm durdu. Bu nasıl etkiledi sizi? Türkiye’de yılın ikinci yarısında Rusya ve Körfez ülkelerinden gelen yabancı misafirler sektör için çok önemliydi. 2021 yılında da benzer bir akışın devam edeceğini öngörüyoruz. Başta Çinli turistler olmak üzere Avrupa’ya turist girişinin çok keskin olarak azalmasıyla birlikte, lüks segmentinin kıta Avrupa’sında çok ciddi sekteye uğradığını görüyoruz.  Z kuşağı dediniz. Bu kuşağın beklentileri neler? X kuşağı ve öncesi online alışverişe hızla alıştı. Diğer yandan özellikle Z kuşağı, perakende sektörünün şekillenmesinde artan şekilde aktif rol oynuyor. Sorgulayan, kendi gerçeklerini ve trendlerini yaratan bir kuşak. İlham veren, farklılıklara saygı duyan, şeffaf, otantik, sürdürülebilir ve vizyon sahibi markaları seviyorlar. Lüksü hayatlarından eksik etmiyorlar, tecrübeye ve hikayesi olan lükse önem veriyorlar. Biz Z kuşağının talep ve önceliklerini de kapsıyoruz. E-ticaretin yükselişine tanık oluyoruz. Beymen Grup bu son dönemde bu alanda neler yaşadı? 2020 yılında e-ticaret sitelerimiz üzerinden 600 milyon TL’lik ciro yaptık. Yaklaşık 100 kişilik e-ticaret kadromuz, kendi geliştirdiğimiz yazılım altyapımız, beymen.com için özel tasarlanan ve Şubat ayında hizmete sunduğumuz toplam 1900 metrekarelik alana kurulu, farklı büyüklüklerde 11 stüdyonun yer aldığı Planet B fotoğraf stüdyolarımız ve şu anda İstanbul’da test aşaması devam eden ve çok yakında İstanbul geneline yayılacak olan Beymen Express kargo servisimiz, bu alandaki en önemli yatırımlarımız arasında. 2010 yılında ‘Türkiye’nin online moda destinasyonu’ mottosu ile yola çıkmıştık. Bu dönemde de müşterilerimizin beymen.com’da görmek istediklerini ve ihtiyaçlarını anlamak üzerine bir yol izledik. Örneğin, evde kaldığımız dönemlerde ihtiyaçlarımız da değişti. Outdoor ekipmanlardan fitness aletlerine, gurme ürünlerden teknolojik oyuncaklara yeni kategoride sunduğumuz seçkiler de çeşitlendi. 

Hibrit döneme girdik

Fiziksel mağazacılık tarihe mi karışabilir mi? Hayır, online mağazacılık yükselirken, deneyim odaklı fiziksel mağazacılığa duyulan özlem de artıyor. Mağazalarımızı ziyaret etmeyi, deneyimlemeyi de özlüyor müşterilerimiz. Mağazalarda organize ettiğimiz moda ve sanat aktiviteleri de özlendi. Bugün artık fiziksel mağazaların ve online alışverişin iç içe geçtiği hibrit bir döneme girdik. Yatırımlarımız da hızla bu yöne kayıyor. 2020yi nasıl geçirdiniz? Bu zorlu yılı 2.8 milyar TL ciro, 244 mağaza ve 3 bin 300’e yakın çalışanımız ile tamamladık. Covid-19 mücadelesi için Milli Dayanışma Kampanyası’na 1 milyon TL, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İzmir 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 1 milyon TL bağışladık. Doktor ve sağlık çalışanlarına özel hazırladığımız giyim paketlerini ulaştırarak, diğer bağışlarımızla birlikte salgın ile mücadeleye toplam 5 milyon TL değerinde destekte bulunduk. 2021 planlarınız neler? Bu yıl Beymen’in 50. kuruluş yılını kutluyoruz. Yıl boyunca pek çok proje ve sürprize imza atacağız. 2021 yılında da lüks moda pazarındaki lider konumumuzu koruyarak daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Servis kalitesi, müşteri deneyimi, sürdürülebilir büyüme, dijitalleşme ve omnichannel alanlarında yatırımlarımız devam edecek. Tod’s ve Alexander McQueen ile Zorlu Center’da yeni mağaza açılışlarımız olacak.

“Hayallerim kadar güçlüyüm” diyerek TOG Genç Kadın Fonu’na kaynak yaratılacak

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için TOG ile bir projeye imza attınız. Destekçileri arasında yer almaktan mutluluk duyduğum özel bir koleksiyon da hazırladınız. Bu projeyle neyi hedefliyorsunuz? Dünya Kadınlar Günü’nde, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz projeyle tüm kadınlara, “Hayallerim Kadar Güçlüyüm” diyoruz. Projeyle genç kadınlara her şeyin hayal etmekle başladığını ve kendilerine güvenerek hareket ettiklerinde her şeyi başarma gücünün içlerinde saklı olduğunu göstermek istiyoruz. Hayal etmenin ve bunu cesaretle hayata geçirmenin başarının anahtarı olduğuna inanıyoruz. Proje kapsamında ayrıca, TOG Genç Kadın Fonu’na yaptığımız katkıyla, genç kadınların toplumsal hayatın her alanına eşit ve özgür bireyler olarak katılımına destek vereceğiz. Hayal eden ve inandığı yolda kararlılıkla yürüyen kadınlar, Beymen Grup olarak bize her zaman ilham veriyor. Bu ilhamla çıktığımız yolda, ülkemizde ve yurtdışında örnek alınan ve kendi alanında fark yaratan tasarımcı, sanatçı, doktor, gazeteci, sporcu, avukat, iş insanı gibi farklı sektörlerden 33 başarılı kadın, mesajlarıyla yanımızda yer aldı. Bu şahane kadınların ilham veren tavsiyeleri, Beymen Collection tasarım ekibinin hazırladığı tişörtlerle buluştu ve ortaya Beymen 8 Mart Özel Koleksiyonu çıktı. Özgüveni ve cesareti ile ilham olan bu isimlerindesteklerini görmek, projemizi daha da anlamlı kıldı. Dünyaca ünlü tasarımcılar Veronico Etro, Angela Missoni, JJ Martin, Nicky Zimmermann, Sandra Choi, Giorgia Tordini ve Gilda Ambrosio ilham veren sözleriyle projemize destek oldu.
TOG Yönetim Kurulu Eş Başkanı Didem Duru
TOG Yönetim Kurulu Eş Başkanı Didem Duru

Fark yaratan kadınlardan genç kadınlara destek

TOG Yönetim Kurulu Eş Başkanı Didem Duru: “18 yıldır gençleri sosyal sorumluluk eğitimleriyle güçlendirerek onların toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk hakları, ekoloji, sağlık, kültür sanat ve hayvan hakları gibi daha pek çok temada projeler gerçekleştirmelerini destekliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği bizim için çok önemli. Beymen ile birlikte alanında fark yaratan kadınların birbirinden değerli mesajlarının yer aldığı projeyle de genç kadınların potansiyellerinin farkına varmalarını ve hayallerini gerçekleştirebilmeleri için ilham vermeyi amaçlıyoruz. Dünya Kadınlar Günü’nü böyle anlamlı bir projeyle kutladığımız için çok heyecan duyuyoruz.