30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
26.02.2021 06:00

10’uncu yıldönümünde öğrencilere hediye

Sanatçılara destek amacıyla kurulan SPOT, 10’uncu yılını tamamlıyor

Hayatta güzel şeyler de var dedirten ve özellikle sanat severlerin kalbini kurulduğu zamandan bu yana farklı çarptıran özel kuruluşlardan biri olan SPOT Projects, kültür ve sanat dünyasını yakından takip etmek isteyen sanatseverler için kurulan bağımsız bir sosyal girişim. Ve benim için en önemli yanlarından biri de aynı zamanda sanatçılara destek sağlayan bir destek fonu oluşu. Sanatçı, sanat profesyoneli, akademisyen ve koleksiyoner ile sanatsever arasında diyalog ağının yaratılmasını sağlayan SPOT, 10 yılı geride bırakırken, İlkbahar 2021 döneminde üniversite öğrencilerini ücretsiz olarak etkinliklerine davet ediyor. Bu davet aracılığıyla sanat eğitimini desteklemeyi hedefleyen SPOT Projects, öğrencilerin Türkiye’de güncel sanatı yakından takip etmelerini ve ilgi alanlarını keşfetmelerini amaçlıyor.

Tansa Mermerci Ekşioğlu (Fotoğraf: Murathan Özbek)
Tansa Mermerci Ekşioğlu (Fotoğraf: Murathan Özbek)

"Babam eserleri uzun uzun anlatırdı, ben dinlerdim"

Bu girişimin ardında olan kurucu isim ise Tansa Mermerci Ekşioğlu. Aynı zamanda önemli bir sanat koleksiyoncusu da olan Ekşioğlu ile hem kendi sanat yolculuğunu hem de pandemi nedeniyle online platforma taşınan SPOT Projects’in faaliyetleri, destek fonu ile üyelik programı SPOT.TER’in mart ayında başlayacak yeni dönem programı üzerine konuştuk.   "Sanata olan ilgim, ailemin sanata olan tutkusu ve koleksiyoner olmasının etkisiyle çok erken yaşta başladı. Çocukken babamla bir eserin önünde oturur uzun uzun onun anlattıklarını dinlerdim. Bazen bana çok sıkıcı gelen bu anlatımların etkisini bugün koleksiyonerlik ve hamilik pratiğim ve yolculuğumda daha iyi anlıyorum. Koleksiyonerlik yolculuğuma 2000’lerde başladım. Kariyerlerinin farklı aşamalarındaki sanatçıların eserlerinden alımlar yapıyorum ve yerli-yabancı sanatçılar arasında bir denge bulunuyor. Tema olarak ise cinsiyet meseleleri, insanın dramı, ruhaniyet, politik sinizm ve kentleşme konuları ile çoğunlukla kadın sanatçıların işlerine ilgi duyuyorum." 

Koleksiyon ziyareti, PAPKO Art Collection
Koleksiyon ziyareti, PAPKO Art Collection

"Koleksiyonerlerdeki eserleri analiz ettiğimiz bir program"

"SPOT Projects’i, 2011’de kültür ve sanat dünyasını yakından takip etmek isteyen sanatseverler için bağımsız bir sosyal girişim olarak kurduk. Yıllar içinde pek çok sanat profesyoneli ile bir araya geldik ve birçok galeri, müze ve kurum ile iş birlikleri kuruyoruz. Pandemiyle birlikte başlayan  wçevrimiçi etkinliklerimizde yurt dışından da konuşmacıları programımıza davet ediyoruz. “SPOT.TER Online” isimli üyelik paketiyle çevrimiçi ortama geçtik.  Koleksiyon Analizi Serisi’ni başlattık. Koleksiyonerler Selman Bilal, Ebru Özdemir, Sarp Evliyagil, Selen Sarıoğlu Süloş ve Ayşe & Saruhan Doğan’da bulunan eserleri Dr. Necmi Sönmez analiz ediyor.  Ayrıca ilk defa öğrencilere özel, onların sanata erişimini kolaylaştırıcı, içeriği sağlam bir program üzerinde çalışıyoruz. İlkbahar 2021 dönemi etkinlik programımız 1 Mart’ta duyurulacak ve bu etkinlikleri tüm lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı öğrencilerin katılımına açık olacak."