26 Kasım 2024, Salı Gazete Oksijen
17.12.2021 04:30

“Bir koro var bu sergide”

Fişekhane Cocoon’daki Videodaki Manzara sergisi, Nazlı Pektaş küratörlüğünde sekiz sanatçının video eserlerini bir araya getiriyor

Contemporary İstanbul Vakfı’nın Fişekhane’de bulunan sanat mekânı Cocoon, küratörlüğünü Nazlı Pektaş’ın yaptığı güncel sanattan 8 sanatçının salt video eserlerinin yer aldığı Videodaki Manzara sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, video sanatı ile göç, kimlik, ekoloji, sosyal adalet, insan hakları konularına dikkat çekerken, sergi temasında yer alan konu başlıklarının çoğu zaman sırtını bir “manzaraya” yaslaması ile hafızaya işaret ediyor. Üç yıl önce kurulan Contemporary İstanbul Vakfı, misyonunda yer alan sürdürülebilirlik, sahip olduğu kaynakları idareli kullanma ve güncel toplumsal sorunlara duyarlılık ilkesine uygun olarak bu kez video sanatı aracılığı ile kayda alınan, yaşadığımız yerlerle ilişki kurma biçimlerimizi ve yeryüzü üzerindeki etkimizi ifşa eden adeta bir tanık olma motivasyonu ile Videoda Manzara sergisini hayata geçiriyor. Sergi, 28 Şubat 2022’ye dek gezilebilecek. Sergiye dair küratörü ve O2 yazarlarından Nazlı Pektaş ile konuştuk.

Kuşun Rüyası - Yönetmen-Kurgu: Ebru Ceylan - Deneysel, Dijital HD, 1 min., Edisyon- 3+1 AP / Experimental, 2021
Kuşun Rüyası - Yönetmen-Kurgu: Ebru Ceylan - Deneysel, Dijital HD, 1 min., Edisyon- 3+1 AP / Experimental, 2021
Videodaki Manzara ne anlatıyor? İzleyicide ne tür etkileşimler yaratmayı amaçlıyor? Ne öneriyor? Manzara; içinde olan, oraya giden, varan ve kalanlara farklı cümleler kurar. Dahası manzara yer ile gök arasında toprak, su ve havanın biçimlendirdiği organik bir şey de değildir çoğu zaman. Hatta her zaman keyfe eşlik etmez, huzura erdirmez dahası huzursuzluğu çağırır.  Videodaki Manzara sergisinde izlenen sekiz manzara bir etkileşim yaratmayı amaçlamaktan öte farkındalığa alan açmakla ilgileniyor. Yeryüzüne türlü vesilelerle bakan izleyiciden bu sergide; manzaralar eşliğinde bir yandan hareketli görüntünün arka planı olarak “o yere” iyice bakmalarını istiyorum. Diğer yandan o yerlerin coğrafi, ekolojik, ekonomik ve politik varlığı hakkında sorular sormalarını… Bu yer neresidir? Gökyüzü, okyanus, duvar, sokak, yol, ev, orman, gökdelen temsil ettikleri düşüncenin gerçekten adresi midir? Yahut manzaraya eşlik eden zaman; sanatçının mesken tuttuğu yerlerde kendi hızında akarken ve o yer de kendi iklimini ve haritasını yeniden yaratırken sabit kalan ne olur?

Kamerayı sıkça kullanan sanatçılar

Sergide yer alan sekiz sanatçıyı nasıl seçtiniz?
Fotoğraf: Orhan Cem Çetin
Fotoğraf: Orhan Cem Çetin
 Bu sekiz sanatçı ve eserlerine gelirsek her biri tek tek ne anlatıyor? Ve birlikte nasıl bir koro oluşturuyorlar?Sergiyi Şubat’a dek Cocoon’da izleyebilirsiniz.