29 Mart 2024, Cuma
25.06.2021 04:30

Bodrum’a kuş bakışı sergi

Deniz seviyesinden 135 metre yüksekliğe kurulmuş, 4 bin 500 metrekarelik Kaplankaya Clubhouse binası, temmuzdan ekime kadar Pilevneli projesine ev sahipliği yapacak

Galeri Pilevneli ünlü İspanyol mimarlar Carlos Ferrater ile Borja Ferrater tarafından tasarlanan ve yaklaşık 4 bin 500 metrekarelik alana sahip olan Kaplankaya Clubhouse’ta sergilere imza atmaya hazırlanıyor. Deniz seviyesinden 135 metre yükseklikte, özgün bir mimariye sahip bu yapıda gerçekleşecek projede P, Almanya’nın önemli galerilerinden König ile de iş birliği yapıyor. 8 Temmuz’da açılacak olan ilk sergide Pilevneli ve König’in temsil ettiği sanatçıların yapıtlarından oluşan, 30’u aşkın ismin son dönem eserlerinin yer aldığı bir seçki olacak. Projeye dair Murat Pilevneli ile konuştuk.

Pilevneli’nin kurucusu Murat Pilevneli.
Pilevneli’nin kurucusu Murat Pilevneli.
Kaplankaya Projesi tam olarak nedir? Bu fikir sizin için nasıl doğdu? Farklı mekanları kullanmayı, var olan bir yapının içerisinde sanatın bir şekilde yer bulması fikrini seviyorum. Örneğin daha önce Mecidiyeköy’deki Likör Fabrikası’nı kullandık. Bence sanat eserine de büyük bir katkı sağlıyor. Kaplankaya Clubhouse çok ünik bir konuma sahip. Böyle bir yapının güneyde olması ve çok bilinmemesi cazip geldi. Mimarları, Barselonalı Carlos ve Borja Ferrater. Yöredeki dağlardan çıkartılan taşlarla, Antik Yunan tapınaklarından esinlenerek yatay bir zemin üzerine oturtulmuş çok önemli bir yapı tasarlamışlar. Kendi içinde değişken; zaman zaman yüksek ve alçak tavanları, doğadaki konumu, özerk duruşu eserler sergilemek için de çok büyük bir fırsat. Bu yeni mekân, sanat pratiğimizin gelişimi açısından mihenk taşı. 

Amaç sanatçılar arası diyalog 

Sergide neler göreceğiz?Konsept olarak “koleksiyoner evi”ni belirlediniz. 
ALİ ELMACI / KENDİNİ SICAKTA BENİ SOĞUKTA TUT V, 2021 / Oil on canvas 30 x 20 cm Unique
ALİ ELMACI / KENDİNİ SICAKTA BENİ SOĞUKTA TUT V, 2021 / Oil on canvas 30 x 20 cm Unique

Mekana göre seçki hazırlandı

Halen devam etmekte olan Mandarin’deki karma sergiden de bahsedelim biraz. Buradaki sanatçılar ve işleri nasıl seçildi, mekâna özel bir çalışma mıydı? Mandarin’de de sergileriniz devam edecek mi? Yaz boyunca İstanbul’da aktiviteleriniz olmayacak mı?