06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
29.01.2021 08:00

Casus uydusu çekimleriyle video sanatı

SALT Galata’da bir dizi sunumdan oluşacak Ardışık programı, Barış Doğrusöz’ün Güç Odağı adlı video üçlemesiyle başladı. Üçleme, temelini Suriye’deki Dura-Europos antik kentiyle ilgili arkeolojik çalışmalardan alıyor

Yıl boyunca SALT Galata’da art arda yer alacak beş bağımsız sunumdan meydana gelen Ardışık, 2019’da başlatılan stüdyo ziyaretleri ve sanatçı sohbetleriyle geliştirilen bir sergi programı. Çocukluklarını 80’lerde, ilk gençlik yıllarını 90’larda yaşamış sanatçılar arasındaki “kuşak bağı”nı temel alan programda Barış Doğrusöz, Deniz Gül, Volkan Aslan, Aykan Safoğlu ile Fatma Belkıs-Onur Gökmen ikilisinin işlerini göreceğiz.  Ardışık, 19 Ocak’ta, Barış Doğrusöz’ün 2017’den bu yana üzerinde çalıştığı Güç Odağı video üçlemesiyle başladı. Bu üçlemenin ardında yatan hikaye ise bir hayli ilginç… 1920’de Fırat Nehri çevresinde siper kazan İngiliz birlikleri, kamp yaptıkları alanda tesadüfen bir fresk bulur. Başlatılan arkeolojik kazılar, ileride “Suriye Çölü’nün Pompeisi” olarak anılacak Dura-Europos antik kentini, 17 asırdır gömülü olduğu kumun altından çıkarır. Çalışmalarını İstanbul ve Beyrut’ta sürdüren Barış Doğrusöz’ün 2017’de başladığı Güç Odağı, Deyrizor şehrinde yer alan bu Dura-Europos antik şehrinin ekonomik ve siyasi tarihiyle kültürünü inceliyor. 
Barış Doğrusöz
Barış Doğrusöz
SALT Araştırma ve Programlar’dan Amira Akbıyıkoğlu, Doğrusöz’ün görsel malzemeyi de Amerika Birleşik Devletleri’nin 1959’dan 1972’ye kadar Sovyetler Birliği ve Çin Halk Cumhuriyeti ile Batı Asya topraklarını takip için kullandığı Corona casus uydusu çekimlerinden derlediğini aktarıyor. Bu fotoğrafların gizliliği 1992’de dönemin ABD Başkanı Clinton tarafından kaldırılmış. Ardışık, Madrid’de Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Varşova’da Muzeum Sztuki Nowoczesnej Antwerp’te MHKA, The Museum of Contemporary Art’ın 2021-2022 programları kapsamında da sunulacak. SALT’tan Farah Aksoy Ardışık’la hem birlikte düşünmeye dayalı bir yaklaşıma hem de bugünkü krizde bir kültür kurumunun yeni üretimleri destekleme adımlarına örnek teşkil ettiğini söylüyor. Bir seneye yayılacak sunumlar tarihyazımı, dil, kamusallık, simgesel sermaye ve modernleşme başlıklarını taşıyacak.   Güç Odağı video üçlemesi, 28 Mart’a kadar SALT Galata’nın -1’inci katında izlenebilir.