30 Haziran 2024, Pazar Gazete Oksijen
28.06.2024 04:30

David Salle: İstanbul gibi köklü tarihi olan bir yerde yepyeni bir şey görmek istedim

Sevil Dolmacı Istanbul, dünyaca ünlü DavId Salle’nin tüm sanatsal yaklaşımlarını içeren solo sergisi Refakatsiz Çocuklar’a ev sahipliği yapıyor. Salle, resimden fotoğrafa, baskı işlerinden sahne tasarımlarına dek farklı disiplinlerde çalışan, çok yönlü bir sanatçı

İstanbul bugünlerde dünya çapında önemli ve çok yönlü bir sanatçıyı ağırlıyor. Sevil Dolmacı Istanbul, dünya sanat tarihinin önemli sanatçılarından Amerikalı David Salle’nin Türkiye’deki ilk solo sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Refakatsiz Çocuklar isimli sergi, Salle’nin bu yıl, New York’taki stüdyosunda, İstanbul için farklı medyalarla, farklı boyutlarla ürettiği 21 yeni resimden oluşuyor. 25 Temmuz’a kadar devam eden sergideki resimler, sanatçının Hayat Ağacı serisi ile yeni çalıştığı Pencereler serisine ait.
Salle, 80’li yılların başında New York’ta, kısa sürede önemli bir isim haline gelmiş, çağımızın önde gelen sanatçılarından biri. “Resim yapmaya başladığımdan beri resimde, film montajlarındaki görsellerin bağlantısındaki akıcılığı ve sürpriz etkisini yakalamaya çalıştım” diyen Salle’nin resimleri, pop art, sürrealizm ve soyut ekspresyonizmden etkilenmiş. Zaten hayat hikayesini okuyunca ondan ve çok yönlü görsel derinliğinden etkilenmemek mümkün değil. 1952’de Oklahoma’nın Norman kentinde doğan Salle, hem güzel sanatlar lisansını hem de yüksek lisansını California Sanat Enstitüsü’nde tamamlamış. Eğitimi sırasında ünlü kavramsal sanatçı John Baldessari (bir efsane), Salle’nin işlerinde kalıcı bir etki bırakmış.