29 Mart 2024, Cuma
10.02.2023 04:30

Elif Tanrıyar'dan haftanın kitap önerileri...

Edebiyat/ Roman

Cennete / Hanya Yanagihara / Çeviren: Elif Sema Mutlu / Doğan Kitap / 904 Sayfa

Tüm dünyada bir tür külte dönüşen Değersiz Bir Hayat’ın ödüllü ve çoksatan yazarı Hanya Yanagihara, yeni romanında 1893’te alternatif bir Amerika gerçekliğinde, 1993’te AIDS salgınının zirvesinde ve 2093’te totaliter bir rejimin distopik dünyasında, bizi insan yapan aşkı, utancı, muhtaçlığı ve yalnızlığı irdeliyor.

Yuva / Judith Hermann / Çeviren: Anıl Alacaoğlu / Sia / 152 Sayfa

Kızı dünyayı dolaşmaya çıkan, kocası da Berlin’de kalan orta yaşlı anlatıcı, yabancısı olduğu yerde kendine yeni ve yalın bir hayat kurmaya başlar. Yaz Evi, Daha Sonra’da yetkin öykücülüğüyle tanıştığımız Judith Hermann’dan geride bırakmak, yalnız kalmak ve kendini yeniden oluşturmak hakkında bir roman, Yuva.

Vineland / Thomas Pynchon / Çeviren: Berkan M. Şimşek / İthaki Yayınları / 512 Sayfa

Thomas Pynchon’ın sivri dilli siyasi romanı Vineland, Devlet Baba’yla aşk nefret ilişkisi yaşayan radikallerin, ekonomi çarklarının ezdiği masumların, amansız ninjaların ve yaşarken ölenlerin romanı.

Gözler Kanatlar Çiçekler Kuyruklar / Deniz Gezgin / Can Yayınları / 96 Sayfa

Deniz Gezgin, Ahraz ve YerKuşAğı’ndan sonra yeni romanıyla yerkürenin en kuytularına nüfuz edip yaşama ve yaşamın karşısında duran güçlere ses veriyor. Gözler Kanatlar Çiçekler Kuyruklar, dünyanın gözyaşlarının söküldüğü masmavi bir volkanda köklenen Luçe ile alıkonduğu Yuva’dan özgürlüğe kaçıp sıkı sıkı hayata tutunan Kara’nın birlikte çıktıkları bir yolculuğun hikayesini, söyledikleri bir arayış şarkısını anlatıyor.

Edebiyat/ Öykü

Nefeshane / B. Nihan Eren / Yapı Kredi Yayınları / 88 Sayfa

B. Nihan Eren, nefes almayı bambaşka açılardan ele alıyor Nefeshane’de. Yazarın iyice olgunlaşan, lezzetini derinleştiren ama yeni arayışlardan da vazgeçmeyen bir dille kaleme aldığı sekiz öykü yer alıyor kitapta. İstanbul’da geçen öyküler, kahramanların kendi ağızlarından dökülüyor.

Biyografi

Denizkızı Eftalya: Boğaziçi’nin Büyülü Sesi - Dönemi, Yaşamı ve Çevresi / Bilen Işıktaş / İletişim Yayınları / 168 Sayfa

Bilen Işıktaş, kapsamlı araştırması Denizkızı Eftalya’da Türkiye’nin ilk assolistinin yaşam öyküsündeki sis perdesini aralıyor, birçok yeni belge ve bilgiyi gözler önüne seriyor. Bir Rum kızı nasıl en büyük yıldızlardan birisi haline geldi? Osmanlı’nın çözülüşünden cumhuriyetin modernleşme sürecine uzanan günlere nasıl tanıklık etmişti? Dönemin sosyal, kültürel arka planında, gündelik yaşamında neler oluyordu?

Söyleşi/ Edebiyat

Yazarın Yol Haritası / The Paris Review’dan Derleme / Çeviren: Perihan Sevde Nacak / Timaş Yayınları / 384 Sayfa

Dünyanın en prestijli edebiyat dergilerinden The Paris Review’da yayımlanan röportaj seçkilerinden oluşan derleme, Italo Calvino, Ursula K. Le Guin, Jorge Luis Borges, Simone de Beauvoir, Carlos Fuentes, Julian Barnes, Elena Ferrante gibi pek çok yazarın yazmaya dair düşüncelerini içeriyor.

Psikoloji

İlgi Arayışı / Adam Phillips / Çeviren: Aydan Çavdar / Ayrıntı Yayınları / 128 Sayfa

Adam Phillips ilgi çekici bulduğumuz şeylerin, dikkat çekme arayışımızın kimliğimizi ve yaşamlarımızı nasıl şekillendirdiğini anlatıyor.