27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
19.05.2023 04:30

Eskişehir’de bir sanat rüyası: OMM

OMM, Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir’de, şehrin en tarihi bölgesi olan Odunpazarı’nda 2019’dan bu yana kapsama alanını genişletmeyi sürdürüyor

OMM, Anadolu’dan dünyaya açılan bir kapı olma misyonunu üstleniyor.” Kafamı kaldırmış, Tanabe Chikuunsai IV’ün sirenlerin çağrısı misali onu göreni bir mıknatıs gibi buraya çeken OMM’a özel yerleştirmesini incelerken bir yandan da OMM’un Müze Direktörü Defne Casaretto’yu dinliyorum. 8 metre yüksekliğindeki, tamamen bambu çubuklardan örülen bu eserde rüyalardan çıkıp da gelmiş bir hal var, tıpkı içinde dolaştığım bu müze gibi… İçeri girer girmez ahşabın kokusunu duyduğunuz, mutlu bir müze burası. OMM, Anadolu’nun kalbi misali tam da merkezinde yer aldığı Eskişehir’de, şehrin en tarihi bölgesi olan Odunpazarı’nda konumlanmış bir sanat güneşi gibi, parlak ışıklarını açıldığı 7 Eylül 2019 tarihinden bu yana kapsama alanını ülkemizden dünyaya genişleterek yaymayı sürdürüyor. Bunda kuşkusuz bir binadan öte kendisini başlı başına bir sanat eseri olarak tasarlayan Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma & Associates imzasının da payı büyük. OMM, sanat dünyasının en prestijli yayınlarından biri olan ARTnews tarafından ‘Son 100 Yılın En İyi 25 Müze Binası’ arasında gösterilmeye hak kazanmış bir mekan aynı zamanda.

Bir bahar günü bir trene atlayıp varıyorum OMM’a, dudaklarımda Attila İlhan’dan bir dize “Akşam tren raylarına yağmur yağıyor.” Eskişehir ve OMM, her ne kadar beni yağmurla karşılasa da keyfim çok yerinde çünkü bu şehre gelmenin en hoş yanlarından biri de tren yolculuğu. İstanbul’daki sanatseverler için Söğütlüçeşme tren istasyonundan buraya ulaşmak yaklaşık üç buçuk saat sürüyor. İstasyondan bindiğim taksi beni şehrin tarihi merkezi olan Odunpazarı’na ulaştırdığında, ilhamını biraz da burada satılan üst üste yığılmış odunlardan alan OMM’un olağanüstü zarif ve bir o kadar da yenilikçi tasarımıyla ilk bakışta büyülenmiş buluyorum kendimi.

OMM için esasında bir adamın rüyasından doğmuş diyebiliriz. “İş yaşamımın yoğun temposu arasında, son yıllarda, büyüdüğüm kenti, Eskişehir’i düşünür olmuştum. Öte yandan, karşısında olmaktan keyif aldığım, bana dokunan modern ve çağdaş sanat eserlerini biriktirdiğim koleksiyonun kapalı kapılar ardında kalmak yerine paylaşılmasını, daha çok insana ulaşmasını istiyordum” diyen, Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından kuruluyor OMM. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ise İdil Tabanca üstleniyor.

Asger Carlsen, İsimsiz, 2011, İdil Tabanca Koleksiyonu.


Yaklaşık 4 bin 500 m² alana yayılan sergileme alanları, etkinlik mekanları, kafe ve müze dükkanından oluşan OMM projesinde Kengo Kuma ve partner mimar Yuki Ikeguchi, Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisindeki ögelerden referans almışlar.