19 Nisan 2024, Cuma
30.12.2022 04:30

Haftanın kitap önerileri (30 Aralık 2022-5 Ocak 2023)

Elif Tanrıyar'dan haftanın kitap önerileri...

Edebiyat/ Roman
Üsküdar’daki Teyzemiz / Erje Ayden / Kırmızı Kedi / 128 Sayfa

Beat Kuşağı’nın tek Türk temsilcisi Erje Ayden’in ölmeden önce Selçuk Altun’a teslim ettiği arşivinden çıkan dosyalar arasında bulunan otobiyografik bir roman Üsküdar’daki Teyzemiz. Biraz aile hikâyesi, biraz yaşam mücadelesi, biraz memleket meselesi…

Bir Kadın Bir Ev Bir Roman / Wilhelm Genazino / Çeviren: Tevfik Turan / Jaguar Kitap / 136 Sayfa

2018’de yitirdiğimiz kült yazar Wilhelm Genazino, Bir Kadın Bir Ev Bir Roman’da bu sefer alışılmışın aksine çok genç bir anlatıcının izlenimlerine davet ediyor okurlarını. Weigand liseden atılmış, ailesini hayal kırıklığına uğratmış, yazar olma hayalleri kuran on sekiz yaşında bir gençtir. Gündüzleri bir toptan fidancılık şirketinde çırak, akşamları da yerel bir gazetede muhabir olarak çalışmaya başlar.

Cadılar / Brenda Lozano / Çeviren: Nergis Gürcihan / Notos / 208 Sayfa

Çağdaş Meksika edebiyatının en güçlü kalemlerinden Brenda Lozano, Cadılar’da farklı kökenlere ve koşullara sahip iki kadının hikâyesini iç içe geçirerek Meksika geleneklerini, şifayı, şiddeti anlatırken kadın olmanın binbir biçimini ele alıyor. Öldürülen Paloma’nın adı başta Gaspar’dır. Şifacılığı terk edip gece hayatını seçerek Paloma’ya dönüşse de iyileştirmenin yollarını Feliciana’ya öğretir. O ise, Paloma’nın cinayetini araştırmaya gelen gazeteci Zoé’ye hikâyesini anlatmadan önce Zoé’nin kendi hikâyesini duymak ister.

Edebiyat/ Öykü

Sandık Odası / Sezgin Kaymaz / İletişim Yayıncılık / 357 Sayfa

Sezgin Kaymaz’ın yeni romanlarını hasretle bekleyen okurları, bu kez ve ilk kez onun hikâyeleriyle buluşacaklar Sandık Odası’nda... Onun has motifleri: fizikötesinin ürpertisi; zalim kaderlerle, ince kederlerle sınanan ruhlar; iyi insan cevherini ve yaşam muhabbetini illâ bulup çıkartan romantizm... Ve tabii kara olmaya meylettiğinde bile şen bir mizah...

Seyahat/ Gastronomi

Maltın Peşinde- İskoçya Viski Damıtımevleri / Burkay Adalığ / Epsilon Yayınevi / 392 Sayfa

Dr. Burkay Adalığ, üçüncü kitabı Maltın Peşinde: İskoçya Viski Damıtımevleri’nde; 10 yıla yayılan seyahatlerinden yola çıkarak İskoçya’nın zengin kültürünü, ilginç ayrıntılarla dolu tarihini, doğal güzelliklerini ve elbette milli içkileri viskiyi okurlarıyla buluşturuyor. 169 damıtımevi ile ilgili bilgiler, yüzü aşkın tadım notuyla ve viski seyahat rotaları ile zenginleşen bir eser.

Ekonomi
21. Yüzyıl Para Politikaları / Ben S. Bernanke / Çeviren: Deniz Kılınç / Scala Yayıncılık / 504 Sayfa


2006’dan 2014’e kadar ABD Merkez Bankası Başkanı olan Ben S. Bernanke’nin 21. Yüzyıl Para Politikaları adlı kitabı, merkez bankacılığının ve ABD Merkez Bankası’nın 1960’ların sonu, 1970’ler ve 1980’lerin başındaki “büyük enflasyon”dan bugüne ve geleceğe evrimini açık ve kolay anlaşılır bir şekilde sunuyor.

Sanat
Sanatın Sırları - Sanatın Gizli Mesajları Anlamları ve Sembolleri / Debra N. Mancoff / Çeviren: Özge Ilık / Hayalperest Yayınevi / 240 Sayfa

Sürprizlerle, keşiflerle, unutulmuş hazineler ve kayıp hikâyelerle dolu Sanatın Sırları’nda, yazar, tarihçi ve sanat dedektifi Debra N. Mancoff okuru sanatın gizemli dünyasında yolculuğa çıkarıyor ve eserlerin hiç de göründüğü gibi olmadığını gösteriyor. Londra Kulesi’nde gizlenmiş, uzun süredir kayıp bir başyapıt gün yüzüne çıkıyor. Yalnızca seçkin azınlığın anlayabileceği bir şifre, bir tablonun içine gizleniyor.