02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
29.01.2021 08:00

Rusça çevirinin ‘Nobel’i Türkiye’ye

2018-2020 arası Rusçadan yapılmış küresel çeviri eserlere verilen Read Russia Prize ödülleri, Bütün Eserleriyle Lev Tolstoy serisi ile Sabri Gürses ve Uğur Büke’nin oldu

Moskova’da Rus Çeviri Enstitüsü tarafından verilen Read Russia Prize ödüllerinin bu yılki sahipleri Türkiye’den iki isim oldu. Sabri Gürses ve Uğur Büke, Alfa Yayınları’ndan çıkan Bütün Eserleriyle Lev Tolstoy serisi ile Klasik Rus edebiyatının çevirisi dalında dünyanın en iyisi olarak değerlendirildi. Aralık ayında açıklanan ve 2018-2020 arası yayımlanan eserlerin yarıştığı Read Russia Prize, bu ülkenin dünya çapındaki Rusçadan çeviri eserlere verdiği tek ve en üst düzey ödül. Bu anlamda, Rusça çevirinin ‘Nobel’i olarak kabul ediliyor.

İki tecrübeli isim

Bu önemli başarıya imza atanlardan ödüllü çevirmen Sabri Gürses, yalnızca Rusçadan Türkçeye değil, İngilizceden dilimize kattığı çok sayıda çeviri eseriyle de tanınan bir isim. Aynı zamanda Çeviribilim dergisinin ve yayınevinin kurucusu. Aynı şekilde Uğur Büke de Arbat Çocukları’nı, Bunin, Nekrasov, Leskov gibi yazarları tercüme etmiş usta bir çevirmen.