18 Aralık 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
18.03.2022 04:30

Şimdi konuşma sırası modada!

Fashion Week Istanbul 15-18 Mart’ta dijital ve fiziksel hibrit bir yapıda Soho House’daydı. Yeni koleksiyonlarda öne çıkanlar nelerdi?

İstanbul’da moda haftası düzenlemek üzere 2009’da temelleri atıldığından beri Fashion Week Istanbul, tamamen dijital gerçekleştirilen üç sezonun ardından yeni hibrit yapısıyla yoluna devam ediyor. 20’den fazla tasarımcı ve tasarımcı markaları, moda filmi gösterimleri ve etkinliklerle Sonbahar/Kış 2022-23 Koleksiyonları’nı bu satırlar yazılırken halen Soho House Istanbul’da moda endüstrisinin beğenisine sunuyordu. Bütün koleksiyonların moda filmleri ise fashionweek.istanbul adresinden takip edilebiliyor olacak.

18 tasarımcı ve marka ile 8 genç tasarımcı

Etkinlik kapsamında koleksiyonlarını sergileyecek 18 tasarımcı ve marka ile 8 New Gen by İMA ve KARMA by İMA genç tasarımcısı bulunuyor. Tasarımcı ve markalar Sonbahar/Kış 2022-23 Koleksiyonları’nı fiziksel defile, sergi, moda filmi ya da online moda filmi olarak sunuyor. 

Hafta boyunca alanında uzman ve önemli isimlerin modanın gündemini tartışacağı paneller ve etkinlikler de Fashion Week Istanbul’un sektöre ışık tutmasına aracı oluyor. Seda Domaniç moderatörlüğünde 18 Mart’ta gerçekleşecek panelin başlığı “Sürdürülebilir Moda ve Döngüsel Ekonomi”. Panele İngiliz moda influencer’ı Doina Ciobanu, moda tasarımcıları Şansım Adalı, Zeynep Tosun, Tuna Mert ve Nil Ertürk katılıyor.

TAGG-Gökay Gündoğdu

“20,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz”

İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe 

“İstanbul Moda Haftası ile temel hedefimiz; modanın kültürler arası dilini ve etki gücünü stratejik bir diplomasi aracı olarak kullanarak İstanbul’u ve Türkiye’yi tanıtmak. Hazır giyimde 20.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. 16.2 dolar/kg ile ülke ihracatında  katma değerli ihracat yapan üç sektörden biriyiz. İstanbul Moda Haftası’nın yaratacağı güçlü algıyla bir taraftan ülkemizin marka değerini artırırken diğer taraftan da yüksek tasarımlı ve markalı ürünlerin ihracattaki payını artırarak orta vadede ortalama 40 dolar/kg birim fiyatla ihracatımızı 40 milyar doların üzerine çıkartmış olacağız.”

“En önemli durum şovların hibrit olması”

Moda Tasarımcıları Derneği Eş Başkanı Özlem Kaya

“Hasret kaldığımız fiziksel defile heyecanını tekrar yaşamak ve Fashionweek havasını solumak amacıyla tek mekân odaklı hibrit bir modelin içinde olduğumuz şartlar açısından daha doğru olduğunu düşündük. Off-site defile ve sunumların dışındaki tüm tasarımcılar Soho House ‘da yer aldı. Defileler dışında söyleşilerin de yer aldığı takvimde, yabancı ve yerli basın, influencer’lar, satın alma kontaklarından oluşan bir iletişim ağı da kurulmuş durumda. Bizi şaşırtan içeriklerin ve güzel koleksiyonların olduğu bir moda haftasında tekrar buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Tasarımcılar koleksiyonlarını anlattı

“Çıkış noktam kökleri Anadolu’ya dayanan nakkallar”

Niyazi Erdoğan 

“Fashion Week Istanbul’da bu sezon sunduğum Sonbahar/Kış 2022-2023 koleksiyonumun çıkış noktası kökleri çok eski zamanlarına dayanan nakkallar. Bir bakıma moda hikayesi anlatıcısına dönüştüm. ‘Aynadan geçme’ metaforundan hareketle dört tanesi kadın, sekiz tanesi erkek görünümden oluşan bir koleksiyon hazırladım. Özellikle siyah ve bej renklerini seçtim. Koleksiyon filmim için koleksiyonun temasıyla birleşen bir mekân seçtik ve çekimleri yönetmen Oktay Bingöl ile beraber MEF Üniversitesi Kütüphanesi’nde gerçekleştirdik. Ayrıca filme değerli hikâye anlatıcısı Arbil’in hikayesi eşlik ediyor.”

Niyazi Erdoğan

“Koleksiyonda ruhun ışığını yansıtan parlak giysiler yer alıyor”

 Dice Kayek (Ayşe ve Ece Ege)

“Koleksiyon, içinde olmayı hayal ettiğiniz neşe ve sevinç duygularını yaratmak için tasarlandı. Öne çıkan renkler, siyah, lacivert, altın ve gümüş. İpek kumaşlar, payetler, yoğun emekli el işlemeleri, çiçekler, kristal işlemeler ve püsküller, koleksiyonumuzun öne çıkan detayları. Koleksiyonlarımız “hazır giyim / prêt-à-porter” ancak, her stili couture mantığı ve tekniği ile yapılıyor, her zaman koleksiyonumuzda bu detayları görebiliyoruz. Artık tüketici de böyle bir arayışa, böyle bir beklentiye doğru kaydı ve bu bizim çok başarılı olduğumuz bir alan. Koleksiyon filmimiz için Fora Norman ile çalıştık. Hareketli, güzel enerjili bir video hazırladık.”

SUDI ETUZ- Şansım Adalı

“Peru ve Anadolu dokuma kültürlerini harmanladık”

Bashaques (Başak Cankeş)

“Güney Amerika’ya Anadolu’da kaybettiğimiz dokuma sanatının hala yaşatıldığı halini görmeye gittim. Orada 42 gün kalarak 20 farklı köyde Peru ve Kolombiy’adaki dokuma işçiliği yapan kadınlara Anadolu motiflerini götürerek kendi motifleri ile harmanladıkları dokumalar yaptırdım. Köylerden topladığım tüm kumaşları Türkiye’ye getirip bu sefer de Anadolu’daki kadınlara Güney Amerika mayası ile birleşen dokumalar kumaşlar yaptırarak tamamlandı yolculuk. Ortaya ‘Giyilebilir Sanatın İzinde’ isimli bir belgesel çıktı. Koleksiyon hem yaz hem kış koleksiyonu olarak tasarlandı. Yüzde 50’si tek adet üretildi ve NFT ile koleksiyonerlerin beğenisine sunuluyor olacak. Turuncu, pembe, yeşil, sarı, mor... Koleksiyonda sanırım kullanmadığımız renk yok. Bunun yanında İnka medeniyetlerine ait toprak altından çıkan 3000 yıllık takılar Bodhita & Bashaques iş birliği ile koleksiyona eklendi.” 

“Kıyafetler İstanbul saraylarından izleri barındırıyor”

TAGG (Gökay Gündoğdu) 

“Bugünden ama zamansız kıyafetler yaratmayı hedefliyorum. Hatta bu sezonki mottomuz son kullanma tarihi olmayan kıyafetler. Güçlü formlar ilhamını saraydaki kadınlardan, renklerini ise sarayların mimarisinden alıyor. Uzun tuniklerin altında katmanlanan pantolonlar, akışkan silüetler sunan gömlekler, elbiseler ve pelerinli üstler, Osmanlı dönemindeki saraylardan referans alıyor.  Koleksiyon Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Çırağan Sarayı gibi İstanbul saraylarının dokusundan renkleri ve izleri barındırıyor. Topkapı Sarayı hareminin avlu duvarındaki lale desenli İznik lapis çinileri bize ilham oldu. Koleksiyon filminde formların vücut bulmuş halini sergilemeye özen gösterdim.”

“Koleksiyon ilhamını Adana Dalyan’dan aldı”

SUDI ETUZ (Şansım Adalı)

"Şansım Adalı, koleksiyonunu babasına ithaf ederken markası SUDI ETUZ’un ilk kelimesi olan “SUDI’yi” de bizlere açıklıyor. 19. yüzyılın sonunda Suriye’den Adana’ya göç eden ailesine verilen Sudi soyadıyla başlayan hikâye, atalarının Dalyan’da bir balık çiftliği kurmasıyla devam ediyor.  Dünyaca ünlü model Mao Xiaoxing ile fotoğraflanan koleksiyonda tasarımcı, lacivert pullu straplez, çok katlı tül elbiseler ile kendi hayallerini süsleyen deniz şiirlerini sunuyor. Ayrıca koleksiyonda, Fransız aksesuar markası ROUSSEY iş birliğiyle yapılmış, yarı değerli üç boyutlu küpeleri de görüyoruz. Şansım Adalı’nın Fashion Week Istanbul’daki sunumunda ise olay örgüsünde tüm parçaları dünyanın farklı şehirlerinde kurgulanmış videolarda izliyoruz."