25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
22.10.2021 04:30

Sinagogların tarihi dile geldi

İstanbul ve Anadolu’dan örneklerin yer aldığı iki ciltlik Türkiye Sinagogları, 13 yıl sonra genişletilerek ikinci baskısını yaptı. Kitaptaki fotoğraflardan oluşan bir sergi ise ekim boyunca Balat Ahrida Sinagogu’nda...

İstanbul’un en eski sinagogu olan Balat Ahrida Sinagogu’nda, 500. Yıl Vakfı bünyesinde yer alan Türk Musevileri Müzesi tarafından bu ay boyunca etkinlikler düzenleniyor. Ahrida Sinagogu’nun bahçesinde gerçekleşen Türkiye Sinagogları sergisinde ise İngilizce ve Türkçe olmak üzere, İstanbul ve Anadolu Sinagogları ayrımıyla iki cilt halinde yayımlanan; içinde bulunan sinagog fotoğrafları dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar tarafından çekilen, tarihçeleri ise Nazım Güleryüz tarafından yazılan Türkiye Sinagogları kitabından 40’ın üzerinde fotoğraf sergileniyor.  Serginin bir diğer özelliği ise normal zamanda gezilmesi pek de kolay olmayan Ahrida ve Yanbol sinagoglarını gezmeyi de mümkün kılması. Bu iki ciltlik eser aynı zamanda çok önemli bir arşiv niteliği taşıyor. Türk Musevileri Cemiyeti kadar dünya Musevileri için de çok değerli. Aynı zamanda Türkiye’deki anıtsal kültür mirasımızı oluşturan değerlerden sinagogların çok bilinmeyen hikayelerini de bize ulaştırıyor. Türkiye’deki Musevilerin tarihçesine de tanıklık eden bu sergiye ilham olan Türkiye Sinagogları kitabının yeni baskısını, 500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya ile konuştuk. Türkiye Sinagogları kitabının öncelikle 2008 yılındaki ilk hikâyesi nasıl doğdu? Kimin rüyasıydı bu? 2008 yılında, sanatına ve yeteneğine çok güvendiğim, fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’a Türkiye’deki faal olan veya olmayan tüm sinagogları içeren ve fotoğraflarıyla tüm okuyucu ve izleyiciyi etkileyen bir kitabın yapılmasını hayal ettiğimi aktardım. Türkiye’deki  sinagoglar ile ilgili bir kitap yapılacaksa akla gelen ilk isim bence tartışmasız İzzet Keribar’dır. Keribar, konunun piri olarak o yıl söylediğimi düşündü ve kısa süre sonra böyle bir projenin gerçekleşmesi için hazır olduğunu belirtti. O dönem Türk Yahudi Toplumu başkanlığı görevini üstlenmiştim ve çok istememe rağmen bu türde bir projeyi yürütecek vakte sahip değildim. Dönemin Şalom Gazetesi yöneticileri ve kitap editörü bu konuda ciddi bir çalışma gerçekleştirerek zor bir projeyi hayata geçirdiler. Bu sinagogların tarihçesini yazacak kişi olarak Naim Güleryüz’de karar kıldılar. Kitabın tasarımını da Joelle İmamoğlu gerçekleştirdi. İlk baskı iki yılı aşkın bir sürede gerçekleşti. İzzet Keribar Türkiye’deki tüm sinagogları gezdi ve görüntüledi.  

Edirne Sinagogu’nda restore edildikten sonraki ilk düğün, 2016. (Fotoğraf: İzzet Keribar)
Edirne Sinagogu’nda restore edildikten sonraki ilk düğün, 2016. (Fotoğraf: İzzet Keribar)
İstanbul’da ve Anadolu’da toplam kaç tane sinagog var? Ülkemizde, günümüzde faal olarak kullanılan veya kullanılabilecek İstanbul’da 20, İstanbul dışında ise 16-17 sinagog mevcut. Ancak bunların dışında kullanılmayan, başka bir amaçla kullanılan ya da artık tarihi eser olarak nitelendirilen İstanbul, Trakya ve Anadolu’da 20’nin üzerinde bina var. Son 20 yıldır Türk Yahudi Toplumu yönetimine gelenler bu tarihi mekanların değerini anlamış ve bunların ellerinden çıkmaması ya da geri alınmaları için büyük çaba sarf etmişlerdir. 
500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya
500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya
Vakıfların uhdesinde bulunan, kayda alınmış Edirne, Gaziantep ve Kilis sinagoglarının Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş olmaları çok önemlidir. Bu restorasyonların baştan savma değil de dört dörtlük yapılmış olmalarının da çok önemli bir değeri vardır. İlk restore edilen Edirne Büyük Sinagogu’nun restorasyonuna 2004 yılından itibaren katkıda bulunduğumu ve bunun karşılığını da hakkıyla aldığımızı söylemeliyim. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu dönemde Edirnekapı’daki Kasturya Sinagogu’nun restorasyonu için de çalışmalarını sürdürmektedir. İkinci baskıya neden gidildi?  Birinci baskı Türkçe ve İngilizce, iki ayrı kitap olarak yayımlandı. Türkçe baskısı beğenildi ve çok sayıda da basılmadığı için kısa zamanda tükendi. Gerçekten çok arandı ve istendi. Ayrıca 10 yılı aşkın dönemde 10’u aşkın sinagog restore edildi (Edirne, Gaziantep, Kilis, Bergama), yenilendi (İzmir Şaar Aşamayim), fonksiyonu değişti (Hasköy Esgher Sinagogu) ya da içindeki kiracılar tahliye edilip restore edilecek hale getirildi (Mayor ve Abudara sinagogları). İzmir’deki tarihi Yahudi Mahallesi’nde yer alan sinagogların “İzmir Tarihi Yahudi Kültür Mirası” projesi kapsamında da restore edildiklerini belirtmemde fayda var. Tüm bunları kayıt altına almanın en kolay yolunun bu kitabın yeni bir baskısını yapmak olduğunu  düşündük. İki kitaptan oluşan bu eserin gerek Türk Yahudileri, gerek Türkiye ve İstanbul’un tarihine değer verenler gerekse de tarih meraklıları için önemli bir kaynak kitap oluşturduğunu düşünüyorum.
Hasköy Maalem Sinagogu (Fotoğraf: İzzet Keribar)
Hasköy Maalem Sinagogu (Fotoğraf: İzzet Keribar)

“Arşivlerde geniş bir araştırma yaptım”

Metin yazarı/ tarihçi Naim A. Güleryüz “Osmanlı arşivlerinde, Evliya Çelebi’nin ve bilhassa 17.-19. yüzyıllarda Anadolu’yu ziyaret eden yabancıların seyahatnamelerinde, yurt içinde ve dışında taradığım sayısız kitap, gazete ve belgede rastladığım veriler, konuştuğum birçok kişinin kişisel veya aile anıları, özetle her yeni bilgi kırıntısı daha ileri gitmek için bir motivasyon, bir tetikleme oldu.”

“Bu kitabın sinagogların tarihini yaşatacağına eminim”

Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar  “2008 yılında tamamlanmış gibi görünen çalışmanın, 13 yıllık süreç içinde eklenen birçok sinagogun ayağa kaldırılmasıyla, noksanlıklarını tamamlamak üzere uzun bir aradan sonra fotoğraf çalışmalarına yeniden başladım. Bu kitabın sinagogların tarihini yaşatmak gayesine hizmet edeceğine eminim.”