Pg Art Gallery denilince pek çok İstanbullu sanatseverin aklına 1993’te açılan Bebek’teki ilk mekân gelir. Galerinin serüveni önce Tophane, ardından Çukurcuma’ya uzanmıştı. Şimdi ise Maslak’a taşındı. 2018’de Maslak’ta açılan alternatif sergileme alanı Pg Pop Up sayesinde bölgeyle bütünleşen galeri, artık Maslak No.171’de...
Eserlerinde insan beyninin iki lobunu araştırıyor
Mekânın ilk açılış sergisi ise Seda Gazioğlu’nun üçüncü sergisi Afiyet Olsun olarak belirlenmiş. 1991 doğumlu genç bir sanatçı olan Gazioğlu, ilk kişisel sergisini 2015 yılında açtıktan sonra pek çok grup sergisine katılmasının yanı sıra, Contemporary Istanbul, Art Thessaloniki ve Art Market Budapest fuarlarında da çalışmalarını sergilemişti. Eserlerinde ağırlıklı olarak insan beyninin iki farklı lobunu araştırmakta olan Gazioğlu, beynimizi kullanış biçimimizdeki tercihlerimizin, gündelik hayatımızı ne şekilde değiştirebileceği üzerindeki etkilerini yorumlamasıyla tanınıyor."Ormanı yakmayı protesto ediyorlar ama et yiyorlar"
Afiyet Olsun, ziyaretçileri gerçekler ve alışkanlıklarıyla yüzleşmeye zorladığı kurgusal bir yemek masasıyla karşılıyor: “İnsanoğlunun sonsuz kibri ile hayvan alemine yaptığı ve yapılmasına göz yumduğu zulme dikkat çekmek ve kısa bir süreliğine dahi olsa bu gerçekle yüzleşmelerini hedeflediğim bir sergi kurguladım. İnsanlar sorgulamıyor. Okyanusta yaşayan balıklar zarar görmesin diye plastik pipet kullanmama eyleminde bulunurken, öte yandan gidip balık yiyorlar ve bu tutum normal ve mantıklı kabul ediliyor. Ya da Amazon Ormanları aslında hayvancılık sektörü uğruna yakılırken, çığlık çığlığa protesto eden aklı başında insanlar, akşam sofralarında hayvan tüketmeye devam ediyorlar. Bütün bunlar körü körüne bağlandığımız alışkanlıklarımız ve vazgeçemediğimiz konfor alanımız yüzünden oluyor.”"Çok az insan bu görüntüleri izlemeye cesaret edebiliyor"

"Galeriyi lüks bir yemek odası olarak kurguladım"
Serginin kurgusunu ve ziyaretçilere dile getirdiği hikayesini ise şöyle anlatıyor: “Tüketimle ilgili alışkanlıklarımıza bir eleştiri olarak tüm galeriyi lüks bir yemek odası şeklinde kurguladım. Merkezde uzun bir yemek masası yer alırken hemen üstünde tavandan masaya doğru sarkan üzerine göz resmi yapılmış yaklaşık 500 adet avize taşı yer almakta. Avize taşları doğanın gözyaşlarını temsil ederken, bütün masanın üzeri hayvan resimleriyle boyanmış tabaklar ve insan suratları resmedilmiş kaşıklardan oluşmakta. Kapalı kapılar ardında kalan bu gerçekliğe gönderme olarak da mekâna gün ışığının girmesini engelledim.” Gazioğlu sergisi için “Hazır olduğunda gel, çünkü sofra hazır” diyor: “Gel ki bugün alışkanlıklarımızı değiştirmeye cesaret edelim. Hazır olduğunda gel, çünkü sonumuz yakın! Afiyet olsun.”Haftanın önerisi: “Türk Resminin İçinde”

Haftanın çağrısı: border_less ARTBOOK
Kitap için fon sağlanacak Her yıl border_less Art Book Days, yayını olan, metin üzerine çalışan sanatçı ve inisiyatifleri; müzeleri, galerileri, kurum ve enstitüleri bir araya getiriyor. border_less, ayrıca her ARTBOOK DAYS edisyonu öncesi yaptığı açık çağrı ile daha önce kapsamlı bir kitabı basılmamış ve üretim aşamasında olan bir sanatçı kitabı için fon sağlıyor. Her sene değişen kitap fonu jürisinin başvurular arasından değerlendirip seçeceği kitap projesi, mayıs ayında border_less sosyal medya hesaplarından duyuruluyor. Kitap fonu için bu yıl da açık çağrı 25 Ocak’ta başladı ve 19 Nisan’a dek sürüyor. border_less ARTBOOK DAYS ise bu yıl 7-9 Mayıs’ta Bilsart’ta gerçekleşiyor. Katılım için başvurular ise yakında başlıyor. Ayrıntılı bilgi için: www.border-l-e-s-s.com