18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
02.12.2022 04:30

Bitkiler de ayağa düşer!

Geçenlerde bir arkadaşım ürün linki yollamış. Bir süre boş boş ekrana bakakaldım. Güzel desen değil, çirkin desen değil. Hani bazı insanlar için derler ya “Haa o mu, o değişik bi tip!” Ben diyeyim lahana sarması, sen de buruşmuş çöp torbası, oysa kendisi Monstera yaprağından esinlenerek tasarlanmış “Deliciosa Mules” ismini verdikleri bir terlik. Aslında terlik, sabo ve mule birbirinden biraz farklı. Üçünün de topuk kısmı açık, ama terliğin önü de açık. Katır anlamına da gelen Mule etimolojik olarak aslında kırmızı kelimesinden türemiş ve tarihte bir yatak odası ayakkabısı iken moda sektörü sayesinde epey bir süredir tekrar gündeme ve gündelik yaşama girmiş. Rahat mı rahat. Ama ilk gördüğümde “lezzetli katır” diye çevirip o ne ola diye bakakaldığım bu tasarım ise işte bilemiyorum biraz değişik! Gerçi bu yazıyı yazarken birkaç kez açıp baktım, gözüm alışmadı değil!
“Popüler” bir bitki için ayağa düşmek tam da bu olsa gerek. Zavallı Monstera! Lezzetli meyvelerinden aldığı ikinci ismi deliciosa’nın ayağa girecek bir üründe kullanılması da yakışık almış mı emin değilim! Bir bitki hakları savunucu olarak tüketim çılgınlığına bir dur demek istiyorum.
Giyim sektöründe olduğu gibi dönem dönem bitkiler de döngüye giriyor, son yıllarda Arum ailesinden büyük ve egzotik yapraklı Philodendron’lar, retro Monstera’lar tekrar moda oldu. Sebebi net, bazı bitkiler grafik anlamda gerçekten etkileyici. Eteğinizi maydanoz desenli mi alırsınız, Monstera mı diye sorsalar, çoğunluğun cevabı belli.