29 Mart 2024, Cuma
21.01.2022 04:44

Ev almadan önce kışını bir araştırın

Göç etme umuduyla arsa bakanlar, arayışlarını genelde bahar aylarında yapar. Oysa su basan yerleri ancak kışın görmek mümkün. Ev yapmak isteyen varsa muhakkak kış aylarındaki halini oranın yerlisine, yakındaki komşuya sormalı

Uzmanlar uyarmıştı yangınların ardından sellere hazır olun diye, nitekim dereler taştı, yollar yarıldı, çamlar devrildi. Ortaokulda öğretilen erozyonu bilfiil gözledik ve tüm gerçekliği ile cümle içinde kullanabiliyoruz! Bize en yakın köye ulaşım, yolun resmen deprem olmuş gibi yarılıp kaymasıyla ve elektrik direğinin devrilmesiyle kapandı. Çaydere diye bilinen diğer istikametteki yolda minik bir köprü ve bir dere vardı, sellerden sonra köprü derenin altında kaldı, orası da birkaç gün kapalı kaldı. Su çabuk çekiliyor ama birkaç gün ne ileri ne geri gidebildik, evlerde mahsur kaldık. Dörtçeker araçların geçebileceği dağ yollarını kullandık. Muhtelif yerlerde dev ağaçların kökleriyle beraber kaymış ve yıkılmış, yıkılırken genç ağaçları da sürüklemiş olduğunu gördük.

Bölgedeki derelerde bu tip taşkınlar sık yaşanıyor,  DSİ ek kanallar açılması için tarla sahiplerini ikna etmeye çalışsa da kimse tarlasından 1-2 metre kaybetmek istemediği için var olan kanallar dahi taşarken ovanın eğimi ile tarlalar çeltik tarlalarına döndü. Birçok eve su girdi. Her yer sularla taşınan çöplerle, atıklarla doldu.