05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
10.02.2023 04:30

Flowershow

Türkiye’nin birçok yerinde harika süs bitkileri yetiştiriliyor. Profesyonel olarak ilgilenenler bilse de ufak bir bahçesi olan amatör bitkiseverlerin aklına bir fuara gidip gezmek gelmeyebilir. Ben yıllar önce gitmiş ve hayran kalmıştım.

Bu yıl Tarsus Türkiye tarafından 12’ncisi düzenlenecek Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı The Flower and Plant Show, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 16-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Ağaçlar, çiçekler ve çiçek soğanları, iç ve dış mekan süs bitkileri, fideler, dikey bahçeler, meyve fidanları, tohumlar, dekoratif peyzaj malzemeleri, bahçe aletleri, park ekipmanları, yetiştirme ortamları ile teknik ekipman ve malzemelere kadar sektöre dair yüzlerce ürünü tek bir ziyaretle bir arada görmek mümkün. Fuar yetkililerinin dediğine göre çoğunluğu yerli üretici 160 markanın katılacağı fuara, aralarında İran’dan Tarım Bakanlığı yetkililerinin de olduğu 60 kişilik bir alım heyeti ile birlikte bini yurt dışından olmak üzere toplam 15 bin satın almacı bekleniyor.

Meltem Aybar üretimin tüm aşamalarını titizlikle araştırdıktan sonra defterlere bitki deseni işlemeye başlamış.


Dünya süs bitkileri ticari hacmi 42 milyar doları buluyormuş, fuarın amacı yerli üreticilerin de bu pazardan daha fazla pay almalarını sağlamak için fırsat yaratmakmış. Tarsus Türkiye Genel Müdürü Zekeriya Aytemur “Başta Avrupa, Türki cumhuriyetler, Kuzey Afrika ve Orta Doğu gibi farklı coğrafyalardan binlerce alıcı fuarımıza gelecek” diyor. Yerli üreticilerin Avrupa standartlarında kaliteli ürün yetiştirdiğini söyleyen Aytemur, uygun iklim ve coğrafi koşullara, fiyat avantajına, ihtiyaca göre sözleşmeli üretim yapabilme gücüne ve lojistik üstünlüğe sahip sektörün, dünya ticaretinden daha fazla pay alması noktasında bu fuarın önemli bir adres olacağını vurguluyor. Gitmek isteyenler www.flowershow.com.tr adresinden online kayıt yaptırabiliyor.

Bir hediye ile başladı

Çiçek demişken, yine kendini çiçeklerin büyüsüne kaptırmış birinden söz edeceğim.

Meltem Aybar, nam-ı Instagram Melimelo, 2010 yılından beri defter aşkı bambaşka diyerek elde diktiği defterlere bitki desenleri işliyor.

13 yıl önce kurumsaldan kopmuş, kız kardeşinin doğum günü için hazır bir hediye almak yerine kendi bir şeyler yapmak istemiş. Bir yemek tarifi defteri üretmiş, ilk sayfasına da bir tatlı tarifi yazmış. Bu tatlı başlangıç hayatında da yeni ve pek tatlı bir başlangıca vesile olmuş.

Geleceğe bilgi aktarmanın insanlık tarihinde mağara duvarlarından papirüse kadar ne aşamalardan geçtiğini biliyor ve yazma-çizme, saklama ve nesilden nesile aktarmaya dair heyecan duyuyor olduğu için işe koyulmuş.

Malzeme, dikiş teknikleri, matbaa süreci, defter yapımı, ciltleme gibi tüm aşamaları araştırmış, çalışmış, denemiş ve sonunda müzelere sergi defterleri, kurumsal firmalara projeler, kişiye özel defterler hazırlayacak kıvama ulaşmış. Nevruz Köyü Kadınları’nın bulunduğu Çanakkale bölgesindeki endemik bitkileri işledikleri çalışmalarını görünce aklına bir proje daha düşmüş. Hodan otu, çam kekiği, civanperçemi ve sarıkız çayı gibi bitkileri Melimelo’nun el yapımı defterlerinin kapaklarına hep birlikte nakşetmişler. Kadın eli ile defter kapaklarına işlenen bu nadide türlerin unutulmaması ve el emeğinin kıymetinin hatırlanması için projenin duyulmasını ve defterlerin birçok kişiye ulaşmasını umuyor.

Elinizi sıcak tutun!

Dijital çağda eller artık klavyeye ayarlandı, çoğumuz on parmak klavye kullanıyoruz ama bir cümle el yazısı esnasında parmaklarımıza kramp giriyor. Elini sıcak tutmak, el yazısını unutmamak için hala kalem-defter kullananlara el yapımı defter atölyeleri düzenliyor. Kullandığı kağıtların hatırı için de düzenli olarak fidan bağışında bulunuyor.

Doğal boyamalar yapıyor. Hayatı, yenilenmeyi, tazeliği, direnmeyi, umudu, her şeye rağmen ayakta kalmayı, topraktan fışkırıp yeniden hayat için yolunu bulanı anlatan bitkileri kullanıyorum diyor. Ceviz, avokado, soğan, zerdeçal ile ham kumaşları renklendiriyor. Tüm bu çalışmaları da yol arkadaşı Evren Kıvançer’in İşlik Atölyesi'nde sürdürüyor.

Özlediğim hayat...

Defterlerini kıymet verileceği yerlerde satışa sunuyor; İstanbul Modern, Pera Müzesi, Sabancı Müzesi, Masumiyet Müzesi, Oyuncak Müzesi, Minoa Kitapevi, Lugat 365, Santral Dükkan, Z Mix, Kapadokya’daki Muhterif Mağaza ve Urla’daki Atölye Pur’dan yolu geçenler Melimelo defterleri alabilirler. Nitekim geçenlerde bilgisayarımdaki tüm fotoğraflarımı güvenceye almak için aktardığım “dış bellek” tamamen bozulduğunda ve her türlü müdahaleye rağmen kurtulamadığında, bazen telefona, bazen bilgisayara aldığım notları asla bulamadığımda analog hayatları çok özlediğimi fark ettim. Müsvedde kağıtlara yazdığım notlarımı da çoğunlukla kaybettiğim için büyük bir zevkle defter kullanmaya devam edeceğimi de idrak ettim.

Bir taşla iki kuş, bu yazıyla iki iş: Alın bir nakışlı el yapımı defter, gidin fuara, yaklaşan bahçe yenileme sezonunda bahçeye neler dikeceğinizi not edin, eskizler çizin, bahçe günlükleri tutun. Ne de olsa bahçeyle uğraşmanın en güzel yanlarından biri hayal etmek ve adeta bahçeye bitkilerden bir resim çizmek. •