17 Temmuz 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
19.07.2024 04:30

Hem sıtmaya hem nazara bire bir!

A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Eskiden evimizin duvarında asılı, çok sevdiğim, pek yöresel bir duvar süsümüz vardı. Annem ona üzerlik dediği için ben üzerliği duvara asılan süsün kendine has şekline deniyor sanırdım. Meğer üzerlik halk arasında nazar otu diye de bilinen bir bitkinin tohumları imiş. Kem gözden, kötü ruhtan koruyan, yabani kimyongiller (Zygophyllaceae) familyasından üzerlik otu, yani ‘Peganum harmala’ çorak, kurak, tuzlu, kumluk, taşlık, verimsiz topraklarda yetişiyor. Mayıs-ağustos arası yeşil-beyaz çiçekler açıyor. 30-50 cm boylanabilen çok senelik bir bitki. Üzerlik denilen de aslında bu bitkinin 3-3.5 mm, hafifçe kanatlı, yuvarlak-piramidal formlu, kırmızımsı esmer renkli, acı ve kokusuz tohumları. İçeriğinde alkaloit bulunan üzerlik bağışıklık sistemimi güçlendirsin diye sabah aç karnına, hazır kahve iriliğinde öğütülmüş halde su ile içtiklerimden biri. 

Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL Aboneyseniz üye girişi yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim

Hesap oluşturun

veya
Zaten üye misiniz? Üye girişi yapın

* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.

Fem Güçlütürk
Fem Güçlütürk