30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
14.07.2023 04:30

Mevsim geldi, keneler pusuya yattı sizi bekliyor

Kurnaz keneler kanını emeceği maktulünü nasıl belirliyor diye merak ediyorsanız sıkı durun. Meğer titreşim, ısı ve karbondioksit algılayabiliyorlarmış ve konak bulmak için iki farklı yol izliyorlarmış. Yöntemlerinden bir tanesi pusuya yatma, diğeri ava çıkma

Babam takip ettiği internet gazetelerinin yaz aylarına ait dikkat çekici başlıklarını okuyup bana WhatsApp ile uyarılar yolluyor.

“Marmaris Turunç tarafında ve Fethiye açıklarında Akdeniz balinası görülmüş, dikkat!”

Baba diyorum, İçmeler’de geçen sene zararsız bir köpek balığını bahçe tırmığı ile vura vura öldürdü denizdeki abiler, balinanın da dolmasını yaparlar sen merak etme.

“Engerek yılanlarının çiftleşme dönemiymiş dikkatli olun!”

Baba diyorum daha dün bahçedeki mavi kafa Festuca’ları söküyordum, kürekle köküne daldım, tuttum çıkardım, altında bir engerek düştü. Aldık kürekle dağa bıraktık, çünkü bir gün önce aynı yerde zıplayarak koşan tatlı bir tarla faresi gördüm, belli ki birbirlerini dengeliyorlar. Geçen sene benim motor kaskıma yuva yapmıştı, fenerle içine baktık kaskın bir çift pırıl pırıl göz ve parlayan bıyıklarla korkarak bize bakıyorlardı. Evdeki diğer fertler karşı çıksa da ve benimle okula da yazdır bari diye dalga geçseler de kaskın durduğu dolabı tutup bahçeye çıkardık yuvalarını dağıtmak yerine. Ama bizim fenerden işkillenmiş olmalı ki yavrularını taşımış başka yere. Hatta tam olarak deponun çatı aralığına. Tüm delikleri tıkasak da tıkır tıkır ayak seslerini ve kakalarının kokularını pekala alıyoruz!