29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
22.09.2023 04:30

Sen çok yaşa opuntia

Meksika bayrağındaki opuntia kaktüsü, 18. Contemporary İstanbul’da da özel bir sanat eserinde yer alacak. Vitamin dolu bu lezzetli meyveyi yakından tanıyalım

Tenis raketlerinin tepesindeki üzeri siyah noktalı minik turuncu-kırmızı varilleri andıran meyvenin mevsimi geldi. Bahçede dikenine razı geldiklerimin en bereketlisi opuntia ficus-indica.

Daha önce de uzun uzun yazmıştım. 30 yıl önce Bodrum sokaklarında el arabalarında satılırken, satanın usta hareketlerle ayıklayıp ikram ettiği meyve; bilimsel adından tercüme ile Hint inciri, farklı bölgelerde Frenk inciri, Firavun inciri, Mısır inciri, Bodrum inciri, kaktüs meyvesi, Kıbrıs’ta babutsa, İsrail’de de sabra diye bilinen bir meyve. Bol ve sert çekirdekli olması; C, B1, B2, A ve E vitaminleriyle, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve fosfor gibi minerallerin yanı sıra biyoaktif maddeler, yani karotenoidler, betalainler ve fenolik bileşiklerle dolu olmasına engel değil! Dondurmasını yapan, biraz lime, limon suyu ve kabuğu, acı biber ve şekerle mikserden geçirip süzerek içkisine katan, benim gibi soyup doğrudan tüketenlerle opuntia, bu mevsimde hâlâ Ege ve Akdeniz’de pazar tezgahlarında, yol kenarlarındaki meyvecilerde satılıyor.