13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
12.03.2021 06:00

Bir köpeği yeni hayatına hazırlamak

Kurtarılmış bir köpeğin yeni evindeki ilk günleri saat saat planlanmalı. Bu belirlilik, adaptasyon sürecini hızlandıracaktır

Geçmişini bilmediğimiz bir köpeği sahiplendikten sonra yapmamız gereken ilk şey; onu anlamaya çalışmaktır. Edindiği sokak ya da barınak tecrübesi süresince aç kalmış, insanlar tarafından kovalanmış, tacize uğramış ve işkence görmüş olabilir. Kaynaklarını ve alanını paylaşmak istemeyen diğer köpeklerin saldırısına maruz kalmış olabilir. Tüm bunları üstünden atabilmesi için rahatlamaya, haliyle zamana ve güven duymaya ihtiyacı vardır. Onu zorlamak daha çok strese girmesine sebep olur. Köpeğiniz çekingen veya gergin olmasa da en az 10-15 gün yeni insanlarla ve köpeklerle tanıştırmaktan kaçınmak daha iyi olur. Önce yeni yaşam alanına ve size alışıp, sizinle kendini iyi hissetmeye ve güvenmeye başlasın. Ardından yeni tanışıklıklara açık olmaya başlayacaktır. Köpeğinizi eve getirdikten sonraki süreçte programınızı ona göre ayarlamış olun. Tam bir iş günü evde yalnız kalamayabilir veya tuvaletini tutamayabilir. Programınızı gün ortasında eve uğrayacak şekilde yapın. 

Sadece yürüyüş yetmez

İşe başlamadan önce sabahları ona yürüyüşten hariç zaman ayırmak; evdeyken kendini daha sakin ve huzurlu hissetmesini sağlayacaktır. Sabahları 40-45 dk daha az uyumayı göze almalısınız. İş bitiminde de benzer bir zaman ayırmalısınız. Köpeğinizin sadece başını okşamak, karnını doyurmak ve onu tuvalete çıkarmak yeterli değildir. Fiziksel ve zihinsel ihtiyaçları için ona özel zaman ayırın. Çoğu köpek barınaktan çıkarken yeni ailesine hemen güven duymaz. Bu süreçte güven, en az zaman tanınması kadar mühimdir. Size güvenmeye başlayan köpek, davranışlarınızın sonuçlarını anlayabilir ve size inandıkça da yönlendirmelerinizle hayatı daha kolay algılamaya başlar.

Uyumsuz davranışlar

Anksiyete, çeşitli şekillerde kendini gösterebilir. Birçok köpek, sadece stres ve kaygı nedeniyle yeni yerlere, yeni insanlara ve diğer hayvanlara ilk birkaç haftadan sonra uyumsuz davranışlar gösterebilir. Zaman ve sınır tanınması köpeğe güvenli ortamda olduğunu hissettirir. Rutin, her köpek için çok önemli olsa da kurtarılmış bir köpeğin yeni yaşamının en azından ilk birkaç haftasında yapılandırılmış bir yaşam düzenine ihtiyaç vardır. Öngörülebilir bir ortam, öngörülebilir davranışları ortaya çıkarır. Çünkü istikrar, davranışlarda tutarlılık sağlar. Beslenme, tuvalet, uyku ve oyun zamanlarının belli olması anksiyeteyi azaltır, adaptasyon sürecini kolaylaştırır, ev içi düzen ve tuvalet eğitimine yardımcı olur.  İlk haftalarda köpeğinizin eğitimi kaygıyı hafifletme, güven inşası ve istenmeyen davranışların önüne geçmeyi içermelidir. Olumlu ve yapıcı bir eğitim ortamı yaratılmalıdır. Köpeğiniz kontrolünüzde değilken kısıtlı alan ya da box eğitimi uygulamak, dışarıda gezerken kayışını açmamak, göz göre göre yapacağı hataların önüne geçmesini sağlar. İstikrarlı bir ortam sunmak, yeniliklerle tanışmayı ertelemek, yalnız kaldığında zihnini meşgul edecek oyuncaklar ve çiğnemelikler vermek sakinleşmesine yardımcı olurken kaygılarını da hafifletir. İtaat eğitimine ise zamanla ve köpek hazır olunca geçilmelidir. Köpeğin adaptasyon hızına göre ilerlemek ve üzerindeki baskı kalktıkça zihinsel uyarımı artırarak eğitim çalışmaları yapmak daha doğru olur. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz, bol patili günlere…