24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
24.09.2021 04:30

Kaynak koruma sorununu fazla büyümeden çözün

Köpeklerin bazen içgüdüsel, bazen de yanlış oyunlar oynanarak sahip oldukları kaynağın değerli hale getirilmesiyle onu paylaşmak istememeleri, yaklaşıldığında ya da önünden alınmaya çalışıldığında gösterdikleri tepki kaynak korumadır. Kaynakları yiyecek olmasına rağmen bunu bazı durumlarda oyuncaklarda ve farklı nesnelerde de gösterebilirler. Kaynağını koruma davranışı gösteren bir köpek size karşı bir agresyonu olduğundan değil de kendine ait olan bir şeyden sizi uzaklaştırmaya çalıştığı için hırlar ya da diş gösterir. Doğru müdahale edilmezse zamanla bu davranış sizi ısırmaya kadar ilerler.

Eğlenceli görünür ama...

Bu davranışı yavru bir köpek gösterdiğinde çoğu köpek sahibi bununla eğlenir. Küçücük bir köpekten çıkan büyük sesler komik gözükse de ileride ortak yaşamı zorlaştıracak bir noktaya gelir. Ve zamanla da tehlike arz eder.   Bu davranışı gösteren köpeklerin kendilerine üstünlük sağlamaya çalıştığını düşünen bazı sahipler kızarak, vurarak, sert bir yaklaşımla önündekini alarak köpeklerini sindirmeye çalışıp doğru yaptıklarını düşünseler de bu oldukça yanlış bir problem çözme şeklidir. Bu tepkiler köpeğinizin size olan güvenini kaybetmesine sebep olabilir. Bununla birlikte bazı köpekler kaynaklarını daha yoğun korumaya başlayabilirler, öğrenilmiş çaresizlik geliştirebilirler ve hırlama ya da diş göstermenin bir adım ilerisinde bir tepki vermeye başlayabilirler.

Yerken uzak durun

Kaynak koruması yüksek bir köpeğiniz varsa ani hareketlerden kaçının. Özellikle çocuklu evlerde köpeğinizle daha kontrollü iletişim içerisinde bulunulması önemlidir. Yemek yerken köpeğinizi rahatsız etmeden yemeğini bitirmesini ve mama kabından uzaklaşmasını bekleyin. O esnada köpeğinize dokunmayın, mama kabına ekleme yapmayın. Bu güdüsünü tetikleyecek çekiştirmeli, kaçırmalı ve kovalamalı oyunlar oynamayın. Özellikle çiğnemekten keyif aldıkları atıştırmalıkları ve kemirmelikleri kendilerine ait alanlarda verin. Ortadan kaldırmak istediğiniz bir kemik ya da oyuncak olduğunda önce köpeğinizi o alandan uzaklaştırıp ardından sakince alıp kaldırın. Kaynak koruma yaptığında hiçbir zaman ona kızıp baskılayarak önünden çekip almayın. Bu köpeğinize sizin üstün olduğunuz mesajını vermez, aksine onun koruma güdüsünü yükseltmesine ve bir sonraki seferde göstereceği tepkiyi artırmasına sebep olursunuz.

Pekişmemesine dikkat

Kaynak koruması yüksek bir köpek ile yaşarken yukarıda bahsettiklerime dikkat etmeniz, bu sorunu söndürmeye yönelik yol almanızda fayda sağlar. Köpeğinizin verdiği uyarıları önemseyip koruma davranışını tetikleyecek durumlardan kaçınmak davranışı pekiştirmemek adına önemlidir. Eğer uyarıları dikkate almaz ve onu baskılamaya çalışırsanız, köşeye sıkıştığını hissettiği anda ısırma davranışı göstermek köpeğinizin son çaresidir.  Kaynak koruma bir köpeğin doğal davranışıdır. Aniden ya da köpeğinizi kandırarak önündekinin alınmaya çalışılması yerine, “bırak” ve “bekle” komutlarının öğretilip uygulanmasıyla köpeğiniz koruduğu her ne ise almanıza fırsat verecektir. Kaynak korumayı baskılamak değil, koruma yapmamayı öğretmek doğru ve devamlılığı olan yoldur. Kaynak koruma hassas bir konu olduğundan erken dönemde profesyonel destek alınması hem sizi hem de köpeğinizi rahatlatacaktır. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günler...
Gamze Aral
Gamze Aral