22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
02.04.2021 06:00

Kucaklaşırken dikkat!

Üste atlama ya da masada dilenme bazen sevimli görünse de birer davranış sorunudur. Ayrılık endişesi ve havlama da öyle. Çözümleri ise elinizde

Geçen hafta köpeklerde davranış sorunlarının farklı sebeplerinden bahsetmiştim. Bu hafta da köpek sahiplerinin en çok şikayetçi oldukları bazı davranış sorunlarının nedenlerini ve bu konularda genel hatlarıyla neler yapabileceğinizi ele alacağım.

Üste atlama

Köpeklerin üste atlamasının sebebi, bizimle iletişim kurdukları ellerimize ve yüzümüze yakınlaşma, iletişime geçme çabasıdır. Eğer iletişim kurma çabalarına alternatif bir davranış göstermez ve her karşılaşma anınızda üstünüze atlayan köpeğinizle kucaklaşıp onu severseniz; ona bu durumdan hoşnut olduğunuzu anlatmış olursunuz. Bu durumda üstünüze atlamaya devam eden bir köpeğinizin olması çok normaldir. Köpeğiniz üstünüze atladığında arkanızı dönmeniz ve o sakinleşmeden iletişime geçmemeniz önemlidir. Otur ve bekle komutlarını biliyorsa heyecanını kontrol etmeyi öğrenmesine de yardımcı olursunuz. Heyecanlı ve üstünüze atlamakta olan köpeğinizi sakinleştirmek için sürekli konuşmak, kafasını okşamak onu daha çok heyecanlandırır.  

Ayrılık endişesi

Sürekli size yapışık yaşayan bir köpeğiniz varsa sizden ayrı kalması da zorlaşır. Bu ileriye dönük olarak köpeğiniz için yaptığınız büyük bir kötülüktür. Yalnız kalmasın diye hep yanınızda olmasını sağlarken, yalnız kalmasını gerektirecek bir durumda, en basit olarak veteriner kliniğinde kalmasını gerektirecek hafif bir tedavi sürecinde bile düşündüğünüzden çok daha yüksek bir kaygı, huzursuzluk, stres ve mutsuzluk yaşar.  Muhakkak sizden ayrı zaman geçirmeyi de öğretin. Evde olduğunuz her an size ulaşamayacağını bilsin. Kendine ait bir alan yaratın. Geceleri ve arada gün içerisinde orada kalma konusunda pozitif bir tecrübe edinsin. Böylece yalnız kalmak da size ulaşamamak kadar normal bir hal almaya başlayacak. Her zaman geri döneceğinizi bileceği için kaygı duymayacak. En başta, kısa süreli yalnız bırakın. Sakin kalıyorsa her seferinde biraz daha uzatın. Ağlama, havlama gibi davranışlar göstererek sizi yanına çağırmayı deniyorsa; onu haklı çıkaracak şekilde yanına gitmeyin. Önce sakinleşmesini bekleyin. Yalnız kaldığı alanda ve durumlarda sakinleştirici müzikler açmak, çiğneme oyuncakları vermek ona kendini daha iyi hissettirir. Yanına her geri döndüğünüzde sakin olun ve sanki hiçbir şey yokmuş gibi davranın ki yalnız kalmanın normal bir durum olduğunu anlasın.

Dilenme / havlama / ağlama

Köpekler kendilerini ifade edebilmek, ne istediklerini anlatabilmek için çeşitli davranışlar denerler. Bunlardan biri de ağlama ve devamında gelişecek olan havlamadır. En çok karşılaştığımız durumlardan biri masadan dilenmedir. Siz yemek yerken yanınıza gelen köpeğinize yediklerinizden vermeye başladığınızda ona umut verdiğiniz için o da beklemeye başlar. Bir süre sonra sizi rahatsız eden bu davranış karşısında yemek vermemeye başladığınızda köpeğiniz önce kendini fark ettirebilmek için ağlamaya, sesini duyuramıyorsa havlamaya başlar.  Artık isteklerini dile gelerek anlatan bir köpeğiniz vardır. Bunu bazen kapı açtırmak ya da ulaşamadıkları bir oyuncağı size aldırmak için denerler. Eğer köpeğiniz bunun bir dert anlatma ve çözüme ulaşma yolu olduğunu öğrenirse; bunu bir davranış olarak göstermeye başlar. Onu severek sakinleştirmeye çalışmanız, konuşarak derdinizi anlatmaya çalışmanız bu durumu daha da köpürtecektir. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günlere...
Gamze Aral
Gamze Aral