04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
11.08.2023 04:37

At adımına göre değil adamına göre yürür

Piyasalar üzerinde görünmeyen elin etkisi devam ediyor. Bu bilgi ışığında tahminlerim şöyle: Enflasyon yıl sonunda %60-65, Mayıs 2024’te 65-70 civarında olur, 2023 büyüme beklentim %3

Mayıs seçimlerinden sonra göreve başlayan yeni ekonomi yönetimine piyasaların belli ölçüde bir kredibilite açtığı görülüyordu. Yaklaşık üç aylık bir süre geri kalırken, ilk icraatlar ve kadro oluşumuna yönelik adımlar da görülmüş durumda. Hatta yeni ekonomi yönetimi kendini o kadar hazır hissetmiş olacak ki yabancı yatırımcılarla ilk iletişimini de geçen hafta gerçekleştirdi. Yurt içindekiler ise temmuz sonunda yeni Merkez Bankası Başkanı’nın Enflasyon Raporu sunumunu dinlemekle yetinmiş, raporun yayınlandığı gece duyduğu TCMB’ye başkan yardımcıları atamaları ile “rasyonele dönüş” anlamında heyecanlanmıştı.

Ancak geçen haftanın bazı kulis bilgileri, piyasa aktörlerinin heveslerini kursaklarında bırakacak güçte gibi duruyor şimdiden not edelim. Bunların ilki, enflasyon-büyüme tercihinin büyüme yönünde kalmaya devam ettiği ve faiz silahının yeterince kullanılmayacağı algılamasını güçlendiriyor.