Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte gözler bu aralar zeytinciliğe çevrilmiş durumda.
Son dönemde şu iki soruyla çokça karşılaşıyoruz: Bu sezon zeytin rekoltesi nasıl olacak? Zeytinyağı fiyatları ne olur?
Öncelikle bu sezonun zeytincilik tarihi açısından çok özel bir yıl olduğunun altını çizelim.
Nedeni ise bu yılki rekolte beklentisi…
Türkiye, zeytinde bu sezon deyim yerindeyse tarihi bir rekora koşuyor.
190 milyonu aşan zeytin ağacı varlığı, meyveye dönen ağaç sayısındaki artış, son 2.5 ay dışında olumlu seyreden iklim şartları dâhil pek çok faktör bu yıl kırılması öngörülen rekorda rol sahibi.
Tabii tüm maliyetleri üstlenerek zeytine gözü gibi bakan, emektar çiftçinin çabasını da es geçmeyelim.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), 2022-2023 üretim sezonuna ilişkin sofralık zeytin ve zeytinyağı rekolte raporunu tamamlayarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na sundu. Biz bu satırları yazarken bakanlık henüz rekolte tahminlerini açıklamamıştı.
Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL
Aboneyseniz
üye
girişi
yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim