27 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
24.09.2021 04:30

Akıllı gözlükle girmek yasaktır

Facebook giyilebilir teknoloji işine Ray-Ban gözlüklerle daldı. Artık internet sitelerinde ‘Güneş gözlüklü sapık’ haberleri okumaya hazırlanın. Yakında plajlara falan da akıllı gözlükle giriş yasağı gelebilir…

Bundan 5-6 yıl önce ‘giyilebilir teknoloji’den söz edildiğinde bana pek inandırıcı gelmiyordu. Bunda Google’ın akıllı gözlük (Google Glass) denemesinin fiyasko ile sonuçlanmasının da etkisi büyüktü. O dönem dünyaca ünlü isimler, bin doların üzerinde fiyatla satılan ürünü hiç görmeden ön siparişle almak için kuyruğa girmişti. Gözlük işi başarısızlıkla sonuçlanınca o ön sipariş işinin de aslında ‘kolpa’ bir ilgi ve aslında ‘pazarlama stratejisi’ olduğunu öğrenmiştik. Sonradan giyilebilir teknoloji dünyasında önemli adımlar atıldı. Apple’ın öncülüğünde kablosuz kulaklıklar bugün bayağı bir işlevli hale geldi. Ayrıca akıllı saatlerin hayatımızda iyice yer almasıyla ‘giyilebilir teknoloji’ye olan güvenim şahsi olarak çok yükseldi.

30 saniyelik kısa videolar çekiyor

Geçen hafta Facebook ile Ray-Ban ortaklığındaki akıllı gözlük kullanıma sunuldu. ‘Ray-Ban Stories’ adı verilen yeni ürün, müzik dinleme, telefon görüşmesi yapmanın yanı sıra fotoğraf ve video da çekiyor. Şimdilik 30 saniyelik videolar çekebilen gözlükle kaydedilen içerikleri Facebook, Instagram ve WhatsApp’tan paylaşmak mümkün. Facebook, kendi sosyal medya markaları için ‘işi gözlük üretmek’ olan bir global marka ile akıllıca bir ortaklık kurmuş. Hatta gözlüğün kutusu hariç hiçbir yerinde Facebook yazmaması bu ortaklıktaki asıl ürünün ‘gözlük’ olduğuna bir vurgu.  İlk planda ürünün pek de Z Kuşağı’na hitap etmeyeceği eleştirileri geldi. Gözlükteki 5 MP kamera, bugünkü telefonlardaki çözünürlük performansının çok gerisinde kalıyor. Ayrıca AirPods ile müzik dinlemiş bir kuşağı gözlük üzerindeki mikro hoparlör ile nasıl mutlu edeceksiniz?  Bütün bunlara rağmen ürün ABD’de 299 dolara satışa çıktığı için çok pahalı bulunmadı. Yani zaten şık bir Ray-Ban gözlük için bunun yarısından fazla parayı gözden çıkarmak gerekiyor. E biraz daha fazla para ödeyerek ‘evde kurcalayacak bir teknoloji ürünü satın almak’ her orta sınıf Amerikan ailesinin rüyası. (Şimdilik bir akıllı gözlük ÖTV’si falan olmadığı için ürün Türkiye’de çok ilgi görebilir.)
Yeni gözlüğü bizzat Zuckerberg tanıttı.
Yeni gözlüğü bizzat Zuckerberg tanıttı.

Etik kullanım için beş komik madde

Gözlükle ilgi asıl tartışma ise ürünün piyasa çıkması ile başladı. Facebook&Ray-Ban ittifakı, müşteriye ürünle birlikte 5 maddelik bir sorumululuk bildirgesi sunuyor: • Özel alanlarda gözlüğün kamerasını açmayın. • İnsanların sosyal yaşam tercihlerine saygı gösterin. • Çekim yaparken kayıtta olduğunuzu belli eden LED ışığın yandığından emin olun. • Araç kullanırken gözünüzü yoldan ayırmayın.  • İyi bir topluluk üyesi olun. Bu 5 madde sonrası yeni aksesuarın kişisel hayatlara ne kadar müdahil olacağı ve mahremiyeti ne kadar etkileyeceği konusu gündeme geldi. Çünkü gözlüğü takan kişi elini şakağına götürerek her ortamda video çekebilecek. Üstelik bu gözlükler 30 ayrı modelde üretildi ve dünyanın en yaygın markalarından biri. Yani kimin akıllı gözlük, kimin normal ya da çakma Ray-Ban taktığını anlamak pek mümkün değil. Yani kişisel verilerin çılgınca kullanıldığı bir çağda çok tehlikeli olabilir. Ürün aslında insanlara elleri dolu iken fotoğraf ya da video çekmek için büyük kolaylık getiriyor. Sosyal medyada paylaşım hastalığına tutulanlara ‘sana kendi gözümden’ anlık kesitler sunma şansı veriyor. Yani masadaki salatadan, ufuktaki günbatımına ‘kullanıcının gözünden’ videolar paylaşmak için pratik bir cihaz.   Bu haliyle Z Kuşağı’nın ilgisini çekecek mi yakında göreceğiz. Ama bence ‘çıplak gösteren gözlük’ efsanesiyle ile büyüyen bizim neslin ilgisini daha fazla çekecektir.