21 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
08.10.2021 04:30

Başarı öykülerini artık romancılar değil yazılımcılar yazıyor!

Genç işsizliğinin bu kadar yüksek olduğu Türkiye’de bilişim sektörü ‘yazılımcı’ bulmakta çok zorlanıyor. Bu insan kaynağı sıkıntısına rağmen yerli yazılım şirketi ‘Etiya’ya Kanada’dan stratejik ortak geldi

Türkiye’den çıkan start up’lar yurt dışı yatırımcılardan önemli yatırımlar alıyor. Peak Games, Getir, Hepsiburada ve Trendyol akla ilk gelenler. Üstelik bu yatırımlar Türkiye’de dijital alanda faaliyet gösteren tüm şirketlerin harıl harıl yazılımcı aradığı bir döneme denk geldi.  Yani aslında bir taraftan yüksek orandaki genç işsizliği diğer taraftan da yazılımcı açığı artık bir Türkiye anomalisi haline geldi. Bilişim sektöründe başarı öyküsü yazmanın, unicorn’lar falan çıkarmanın ilk şartlarından biri iyi yazılım ekipleri kurabilmek. Fakat ne yazık ki Türkiye’de bir türlü yeterli bilişim elemanı bulunamıyor. Bu alanda faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en büyük kurumsal yazılım şirketi olan Etiya, geçtiğimiz hafta Kanadalı Quebecor Media şirketi ile stratejik ortaklık kurduğunu açıkladı. Yani Türkiye’de faaliyet gösteren bir yazılım şirketi, hisselerinin yüzde 28’ini satarak kasasına koyacağı nakitle daha da büyümek için önemli bir hamle yaptı. Ortaklığın ilk kez duyurulduğu basın buluşmasında bile bu başarı öyküsü kadar Türkiye’nin yazılımcı açığı konuşuldu. Etiya’nın kurucusu ve CEO’su Aslan Doğan, bu eksiği şu sözlerle özetledi: “Almanya’da nüfusun yüzde 1’i Hollanda’da nüfusun yüzde 2’den fazlası bilişim sektöründe çalışıyor. Türkiye’de ise bankaların IT departmanları falan dahil bilişim sektöründe toplam 140 bin çalışan var. Yani bizde de nüfusun yüzde 1’i bu sektörde çalışacak olsa en az 800 bin kişinin istihdam edilmesi gerekir. Demek ki bu sektörde bir yere gelebilmek için Türkiye’nin en az 600 bin kişilik bir bilişim istihdamına daha ihtiyacı var.”

İşini evden yaparak dolar kazanma devri

Peki yazılımcıların bir bir yurt dışına gittiği ya da uzaktan çalışma sistemi ile evden dolarla maaş alma şansı yakaladığı bir dönemde bu sektör nasıl başarı öyküleri yazacak?.. Aslan Doğan, 800’ü mühendis unvanlı, 300’ü üniversitelerin sayısal bölümlerinden yetişmiş toplamda 1200 kişinin istihdam edildiği bir şirketin CEO’su olarak bu alandaki sıkıntıdan dert yanıyor. Üniversitelerin çeşitli bölümlerindeki öğrencileri şirkete çekebilmek ve yazılımcılığı sevdirmek için nasıl uğraştıklarını anlatıyor. ODTÜ, Ege ve Yıldız üniversitelerinin sayısal bölümlerinin mezunlarına kapılarını açtıklarını söylüyor.  Doğan, biraz matematik kafası ya da analitik düşünme yeteneği olan herkes aslında iyi bir yazılımcı olabilir diye de ekliyor. Etiya olarak kendi kadrolarıyla bu alandaki dünya devi şirketler Oracle, SAP ya da Microsoft’un montajcısı (taşeron) olmadıklarını; kendi yazılımlarını kendilerinin yazdıklarını söyledi. Dijital ürünlerde artık son kullanıcının ana karar verici olduğu bir çağda kendi geliştirdikleri ürünlerin büyümelerine büyük katkı verdiğini anlattı.  Kanada’nın en büyük grupları arasında yer alan telekom, medya, yayıncılık, spor ve eğlence dünyasında faaliyet gösteren Quebecor Media ile yapılan bu ortaklık Türkiye merkezli Etiya’nın büyüme hedeflerini yukarı çekecek. Etiya zaten yapay zeka destekli dijital dönüşüm uygulamaları ile Yeni Zelanda’dan Bolivya’ya dünyanın her noktasına hizmet veren bir şirket. Yıllık 40 milyon dolar cirosuyla da Türkiye’nin yazılım alanındaki en büyük ihracatçısı. 

Mutlaka start up olmak şart değil 

Etiya’yı ODTÜ’den 2001’de mezun olduktan sonra üç arkadaş olarak 2004 yılında kurduklarını anlatan Aslan Doğan, “Bu yabancı ortaklığa gidene dek Türkiye yazılım sektörünü global pazarlarda markalaştırma hedefiyle hareket ettik. Bu nedenle, gelen yatırımın sadece Etiya için değil, Türk yazılım sektörü açısından da anlamı büyük. Bu anlaşma sadece start up’lar için değil, Etiya gibi Türkiye’nin kurumsal yazılım şirketlerinin de yatırım alması açısından oldukça önemli.” dedi. Aslan Doğan sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ortaklık sonrası önümüzdeki döneme ilişkin ciddi hedeflerimiz var. 5 yıllık stratejik planımız içinde, kendi alanında en iyi müşteri deneyimini sunan bir SaaS şirketine dönüşme hedefimiz bulunuyor. Kanadalı ortağımızdan 1 Ekim itibariyle aldığımız bu yeni yatırım, global bir marka olma yolculuğumuzu hızlandırırken, uluslararası rekabette güç ve yeni bakış açıları kazanmamızı sağlayacak.”