27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
16.12.2022 04:30

Bugüne dek ‘yapay zeka’ dedikleri şeyin zekası biraz kıtmış!

Bunu ChatGPT’yi görünce anladık. Şimdiye kadar bize anlatılan yapay zeka kavramı onun yanında çok zayıf kaldı. Her konuda basit ve anlamlı cümlelerle bizi aydınlatıyor. En iyi tarafı da gereğinde ‘bilmiyorum’ diyebilmesi

Geçen hafta bu köşede ChatGPT adlı yapay zeka uygulamasının bir gecede hayatımıza nasıl girdiğini anlatmaya çalıştım. Sorularımıza içtenlikle cevaplar veren (Türkçe) ve gereğinde bizle sohbet edercesine başarılı çalışan bu yapay zeka botu, daha deneme sürümünde olmasına rağmen çok beğenildi. Google’ın arama motoru tekelini kırabilecek bir icat çıkarsa, bu kesinlikle böyle bir şey olmalı diyenler de çoğunluktaydı. Bir kere ChatGPT’de karşınıza sayfalarca doğru-yanlış-ticari, yani ne olduğunu bilemediğiniz linkler yığını çıkmıyor. Aradığınız şeyi size insan dilinde, basitçe ve anlamlı cümleler kurarak anlatıyor. Bu nedenle de çok sempatik. Bu eğer bir yapay zeka ise, şimdiye dek telefon bankacılığında filan bize abuk cevaplar veren mekanizmalar demek ki başka bir şeymiş.

Geleceğe yönelik tahmin beklemeyin

ChatGPT’nin en sevdiğim tarafı bilmediği konularda yorum yapmaya hiç kalkışmadan kısa yoldan ‘bilmiyorum’ diyebilmesi. Mesela, “Dünya Kupası’nı kim kazanacak?” diye sorduğumda ‘Ben geleceğe yönelik tahminler yapmıyorum’ diyecek kadar açık sözlü.

5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştı

Şu an sistem daha emekleme aşamasında olmasına ve sorduğumuz her soruyu kendini geliştirmek için kullandığını söylemesine rağmen ChatGPT tam bir zeka küpü. Şimdilik ücretsiz hizmet veren ve içinde reklam ya da tanıtım bulundurmayan bu model, yoluna böyle devam ederse Google’ın da pabucunu dama atabilir. Nitekim ChatGPT’nin kullanıma girdikten sonra 5 gün içinde 1 milyon kullanıcıya ulaşması da dijital alanda yeni bir başarı öyküsünün habercisi gibiydi. OpenAI adlı şirket tarafından hayata geçirilen bu yapay zekanın hissedarları arasında Elon Musk dahil birçok Silikon Vadisi girişimcisi var.  Google’a bir alternatif çıkması birçok sektörü de derinden etkileyebilir. Mesela, “Ücretli bitirme tezi yazılır” diye tanıtım yapanlar da yakında işsiz kalabilir. Sonuçta onlar da çeşitli kaynaklardan derledikleri bilgileri ‘hocaya yakalanmayacak şekilde’ harmanlayan genç akademisyenler. ChatGPT’nin bilimsel makalelere dayalı, anlaşılır dille yazılmış ve de doğruluğu kontrol edilmiş metinleri, o tatlı anlatım stili ile de sunulursa herkes için iyi bir hazine olacak.

O kendine ‘dil modeli’ diyor

ChatGPT ile yapılan karşılıklı konuşmalarda “Sen bir yapay zeka mısın?” sorusuna her defasında, “Ben bir dil modeliyim” diye cevap veriyor. “Dil modeli ne demek, senin yapay zekadan farkın ne?” derseniz de şu cevabı veriyor: “Ben dil üzerine eğitildim. Yapay zekadan farklı olarak bir dilde verilen sorulara doğru yanıt vermeye çalışırım. İnsanlar tarafından yaratılmış bu teknolojinin iyi niyetle kullanılması için uğraşırım.” 

ChatGPT neler yapabiliyor?

● Sorulara mantıklı cevaplar veriyor, çeviri yapabiliyor.
● Matematik denklemleri ve algoritmik işlemlerde çok iyi.
● Akademik makalelerden senaryolara, edebi yazılardan kurgu hikayelere hemen her türlü metni başarı ile yazıyor.
● Yazılımcıların çok işine yarayan hata düzeltme işlerini başarıyla yapıyor. Kod öbeklerinde bulduğu hataları doğrusu ile düzeltiyor.