22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
07.05.2021 06:00

Clubhouse fikri buldu, Twitter üzerine konup daha gelişmişini yaptı

Piyasanın büyükleri yeni oyuncuların hızlı büyümesine seyirci kalamazdı. Twitter da öyle yaptı Clubhouse’un üzerine fazlasını ekleyerek karşımıza ‘Spaces’ ile çıktı

Sosyal medyadaki ‘Clubhouse’ fırtınası çok çabuk dindi. Daha bu yılın başlarında, pandemide ikinci dalganın yükseldiği günlerde eve kapananlara eğlenceli bir yenilik gibi gelmişti oysa. İnsanların davet kodu almak için birbirine ricacı oldukları o Clubhouse, 6 ayı görmeden baş aşağı devrildi. Neşeli bir parti havasında hayata başlayan Clubhouse’ın düşüşü de yükselişi kadar hızlı oldu. Şubat’ta zirveye çıkıp, aylık 9,6 milyon indirilme rakamına ulaşan uygulama, mayıs ayını birkaç yüz bin indirilmeyle ilk 30’un bile dışında bitirdi. Bu çıkışın bir benzerini geçmişte TikTok yapmıştı. Hızlı çıkışına karşın TikTok çok daha kalıcı oldu ve kendi başarı hikayesini yazmaya devam ediyor. Clubhouse, biraz da Twitter, Facebook, Spotify, LinkedIn ve Reddit’in bir anda ‘sohbet odaları’ alanına hücum etmesiyle kenara atıldı. Piyasanın büyük aktörleri yeni bir oyuncuya ‘buyur gel’ diyemezdi. Yani ClubHouse aslında kendi yarattığı sektörde, piyasanın kurtları tarafından çırak çıkarılarak bir anda demode oldu. Demode dediysem Stanford’lu iki arkadaşın kurduğu şirket, kısa sürede 3 milyar doları aşan piyasa değerini gördü. Muhtemelen ortaklar pay satışları ile kendini ‘Zenginler Ligi’ne attı bile. Hatta Twitter’ın başka bir açılım için Clubhouse’u yakında satın alacağı da konuşuluyor. Hani, çevrenizde “N’oldu Clubhouse da fiyasko çıktı” diyenlere duyurulur. Dijitalde illa da kalıcı ve köklü bir şeyler yapmaya gerek yok. Saman alevi gibi parlayan bir projeniz varsa kısa sürede kazandıklarınız size ömür boyu yetebilir. 

Sesli odalarda gelir getirecek iş modeli

Bu köşede Clubhouse’u parladığı ilk dönemde yazan birisi olarak şimdi dönüp o yazıya baktığımda övgüyü biraz fazla kaçırdığımı düşündüm. Bir dijital ürünün ilk planda çok ses getirmesi hatta bir yeni açılım sunması bile kalıcı başarı için yeterli değilmiş. Yine de ‘sesli sohbet odaları’ fikrini hayata ilk geçiren Clubhouse projesi bir kenara atılmayacak. İlk günden beri de ‘büyüklerin’ bazılarında ‘yan ürün’ olarak yaşamaya devam ediyor. Nitekim bu hafta da Twitter, kendi sesli sohbet odaları Spaces’ı resmi olarak hayata geçirdi. 600 ve daha fazla takipçisi olan tüm hesaplara sohbet odası oluşturma hakkı verildi. 2-3 aydır test edilen özellik bir gecede milyonlarca insanın kullanımına açıldı. Böylece Spaces bilinen, tanınan, kendi ünlüleri olan bir mecrada doğru hedef kitleye ulaşmış olacak. Elbette çok iyi ‘kısa cümleler’ kuran Twitter fenomenlerinin hepsi bu odalarda tutunamayacak. Çünkü telgraf tadında yorumlar yapmakla kitleler önünde iyi konuşmak çok farklı şeyler. Hatta bazı fenomenlerin sesini ve şivesini duymak çoğu takipçinin hayallerini de yıkabilir. Sonuçta bir cümlelik çarpıcı Tweet’inizi bir odada 45 dakika anlatmak da ayrı bir çile. Yani ağzı laf yapan ama kalemi pek de kuvvetli olmayanlar için yeni bir iş kapısı açılıyor. 

Kapıda bilet kesme Twitter ile başlıyor

Twitter, yakın gelecekte odalardaki sunucuları maddi destekle de ödüllendirme programı üzerinde çalışıyor. Özel erişim sağlanan bu odaların konuşmacıları, hazırladıkları içerik ve harcadıkları zamanın karşılığını madden alacaklar. Oda sahipleri, bilet fiyatları ve grubun kaç kişiyle sınırlı olacağını kendi belirleyecek. Ayrıca ‘Hatırlatıcılar’ özelliği ile de hangi gün kimin ne konuda bir oda açıp ne anlatacağının bir programı olacak. Clubhouse’da bu iş curcuna gibiydi. Bu özellik sayesinde kullanıcılar ilgi alanlarındaki konuları ıskalamayacak. Ayrıca, Twitter, dinleyicilerin konuşmaları kaçırmaması için altyazı özelliğinin yanı sıra duraklatabilme ve not alma özelliklerini de getiriyor.  Büyük kullanıcı havuzu sayesinde Twitter Spaces’da her kesime hitap edecek tematik odaların açılması kaçınılmaz olacak. Böylece ruh halimize göre hem çok iyi geyik muhabbetlerine hem de çok bilgilendirici oturumlara tanıklık edeceğimiz kesin.