Jeff Bezos’un artık en büyük hayali 22’nci yüzyılın gazetesini hazırlamak. Washington Post’u, günde 320 milyon dolar kazandıran Amazon’dan çok sevdi
Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos (57), geçtiğimiz ay Amazon’daki tüm fiili görevlerini profesyonel CEO’suna devretmişti. Bezos, hayatının kalan kısmında severek yaptığı işlere konsantre olacağını açıkladı. Bundan sonra en büyük tutku ile sarılacağı işin de ‘gazetesi’ olduğunu duyurdu. Jeff Bezos, ABD’nin en itibarlı gazetelerinden Washington Post’u 2013 yılında 251 milyon dolara satın almıştı. 7,5 yıldır gazetenin editoryal işlerine hiç karışmayan Bezos’un şimdiki hedefi, Washington Post’u patron olarak 22’nci yüzyılın gazetesi haline getirmek. Amazon’un devasa işlerini tamamen denetleyeceği kadrolara bırakan Bezos, artık mesaisini yeni bir Washington Post için harcayacak. Gazete patronu olduğu süreçte, kendisi ile ilgili konularda bile genel yayın yönetmeni Martin Baron’u (66) bir kez bile aramadığını bütün ABD medyası biliyor. Bu ayın başında emekliye ayrılan genel yayın yönetmeni ile rutin işleri konuşmak için ayda 1-2 kere telefonla görüşürlermiş o kadar. Hatta bir Post çalışanı, bu prensibi “Bütün medya Bezos’un boşanmasını haber yaparken, biz onun demeçlerini Hollywood basınından toparlayarak okurumuza verdik” diye anlatmıştı.
İnternet bize düşman değil!
Peki Bezos ne yapacak? Dünyada alışveriş alışkanlıklarını dijital devrim ile değiştiren bu adamın Post’ta 7 yılda yaptıkları gelecekte yapabileceklerinin işareti. Gazeteyi aldıktan sonra ilk iş olarak teknolojiyi yenileme yoluna gitti. “Bu çağda kağıt baskı için para harcanır mı?” diyenleri dinlemedi. Washington Post’un marka değerinin ne kadar kuvvetli olduğunu bildiği için ek sermaye koymaktan çekinmedi. Editoryal kadroya dokunmadan gazetenin teknoloji alanındaki insan kaynağına takviye yaptı. Takviye derken de gözünü masraftan sakınmayarak 250 kişiyi ‘dijital öncelikli’ (digital first) yayın felsefesi için işe aldı. Gazetenin internet sitesi tamamen yenilenince de ilk olumlu sonuçları almaya başladı. Bu alanda Bezos’un Amazon’daki ‘kullanıcı deneyimi’ ustalığını da yayıncılığa aktardığını söylemeye gerek yok herhalde. Post itibarına göre çok gerilerde kaldığı web yayıncılığında 2016’da atağa kalktı ve internet trafikleri üç katına çıktı. ‘Dijital öncelikli’ yayında yazı işleri gelenekleri de değişmişti. Haber toplantısı artık sabahları yapılmıyordu. Günün tüm gelişmeleri takip edilerek akşama doğru, baskıya 2,5 saat kala yapılıyordu. Kağıt gazeteyi hazırlayan ekip sabahtan itibaren muhabir ve ajanslardan gelen içerikleri hemen dijital kanaldan veriyordu. Böylece kağıt gazete hazırlanırken günün hangi haberinin ne kadar ilgi çektiği, nasıl yorumlar aldığı, neresinin anlaşılmadığı da dijital yayınların ‘ölçülebilirliği’ sayesinde ortaya çıkıyordu. Yani burada dijital tarafı, gazetenin bir rakibi ya da düşmanı gibi görmeyip, iyi bir kağıt gazete hazırlamaya giden yol olarak görmeyi sağladı. Bezos, editoryal açıdan hiç karışmadığı yazı işlerindeki kıdemli ekibe bunu anlatıp, 250 genç insanın aslında onlara destek için geldiğini gösterdi.
Hiç çekinmeden TikTok’a bile girdi
Washington Post gibi ağırbaşlı bir referans gazetesinin yeni dönemdeki en ilginç açılımı ise TikTok’a özel editör ataması oldu. Diğer gazetelerin sosyal medya editörleri her işe yetişmeye çalışırken, Washington Post, Reddit ve TikTok’a özel önem vererek genç nesli yakalama yoluna gitti. Sosyal medya ortamını çok iyi kullanan Washington Post, ücret ödeyen 1.9 milyon aboneye ulaştı. Bu ağırbaşlı hatta biraz da hantal gazete yeni içeriklerle sosyal medyada kıpır kıpır hale geldiği için de yazı işleri kadrosu büyümeye devam ediyor. Sosyal medyadaki bu etkileşim dalgası gazeteyi daha iyi tanıtmak ve oralardan yeni abone çekmek için kaldıraç etkisi yapıyor.Bezos’un hayalini kurduğu 22’nci yüzyılın gazetesi kağıt olarak da çıkacak mı, ‘dijital öncelikli’ yayıncılıktan ‘sadece dijital’ (digital only) sisteme mi geçecek kimse bilmiyor. Tek bilinen Bezos’un “100 yaşına geldiğimde Washington Post en gurur duyduğum işim olacak” dediği.