20 Nisan 2024, Cumartesi
14.04.2023 04:30

Instagram aşkımız

Dünyada Instagram’ı en çok kullanan ülke Türkiye… Peki buna şaşıran var mı?.. Ünlülerle ilgili haberleri kaynağından almak, dizi oyuncularının günlük hayatına olan merakımız ve Televole yıllarından beri bitmeyen magazin tutkusu bizi dünyada zirveye taşıdı

Türkiye, ayda 21.4 saatle Instagram’da açık ara en çok vakit geçiren ülke oldu. Bu alanda dünya ortalaması ise 11.7 saat. Küresel olarak dijitaldeki tüm kullanım alışkanlıklarını ölçen Hootsuite raporuna göre Türkiye’yi Instagram’da aylık 17.6 saatlik ‘vakit geçirme’ ile Arjantin izliyor. Türkiye’nin dinamik nüfusu ve Instagram’ı ‘haberin kaynağına’ bir erişim yolu olarak kullanması bence bu birinciliği getiren etkenler. Çoğumuz artık haber ihtiyacımızı klasik kaynaklardan çok sosyal medya ağlarından karşılıyoruz. Türkiye’de yıllardır hep sözü edilen o klasik ‘genç ve yeniliklere açık kitle’, sosyal medya kullanımında nüfusu kendinden daha büyük ülkeleri geride bıraktı. Habere erişimde akla ilk Twitter gelse de ‘büyük görsel, az yazı’ sistemini seven halkımız Instagram’ı dünyada en aktif kullanan ülke haline geldi. Instagram uygulaması Türkiye’de halen 53 milyon cihazda (dünyada altıncı) yüklü durumda.

2000’lerin başında Televole tipi çok sayıda yayını reytinglerde zirveye taşıyan Türkiye, dijital devrim sonrası bir anlamda kişisel Televole’si haline gelen Instagram ile magazin ihtiyacını ‘self-servis’ karşılamış oluyor. Yani artık Instagram, tanınmış kişilerle ilgili haberleri, bizzat kendisinden ve en doğru ifadelerle almanın yolu haline geldi. Üstelik TV’lerde boy gösteren sevmediği ünlüleri izlemeye katlanmak zorunda kalmıyor. Kendi takip seçkisini oluşturan herkes, merak duyduğu hayatlara telefonundan ulaşıyor.

Facebook 2012’de Instagram’ı 1 milyar dolara satın aldığı zaman, genç kuşağa daha fazla erişebilmeyi hedefliyordu. Çünkü Facebook daha o zamandan hızlıca ‘yaş almış’ kimselerin ilgi gösterdiği bir platform olma yoluna girmişti. Bunu gören Zuckerberg, kullanıcılarının yüzde 40’ının 24 yaş altında olduğu Instagram’ı kendileri için iştah kabartıcı bulmuştu. Ayrıca Instagram kullanıcılarının uygulamaya olan sadakati (şu sıralar TikTok’a karşı zorda olsa da) diğer ağlara göre çok yüksek. Sadece ABD’de her gün Instagram’a en az bir kez giren 25 milyon gencin olduğu biliniyor. Bunun reklam sektörü için gücünü varın siz hesaplayın. Üstelik gençler Instagram’da Facebook’tan yüzde 50 daha fazla zaman geçiriyor.