25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
20.08.2021 04:30

Instagram’dan çıkan kaliteli bir dolandırıcı

Serpme kahvaltı fotoğrafları, pilates yapan fit vücutlar, kediler, köpekler ve tabii ki şu sıralar tatil-deniz paylaşımları. Instagram’da birbirinin aynı hikayelerden sıkılanlar için film tadında bir ‘story’

Sosyal medya ağları arasında en ışıltılı olanı tartışmasız Instagram. Güzel yemek fotoğrafları, şık kadınlar, kaslı adamlar, spor otomobiller ve de şaşaalı mekanların buluşma noktası. Bu yönüyle de pahalı ve lüks hayatlara imrenenler için vazgeçilmez bir kafa dağıtma mecrası. Benim de Instagram’da epeydir takip ettiğim ve “Bu adam/kadın ne iş yapıyor” diye merak ettiğim birçok hesap var. Bunların en eğlencelileri arasında yer alan @husshpuppi adlı hesabın kahramanı bir FBI operasyonu ile yakalandı. Rolls Royce otomobiller ve özel jetlerle dolaşan bu adam, sürekli olarak da Gucci ve Louis Vuitton’un marka elçisi gibi pozlar veriyordu. 2,5 milyon takipçili bu fenomenin kim olduğunu ve ne işler çevirdiğini The Economist’in haberinden aktarıyorum:

Lüks yaşantısı güven veriyordu

• Gerçek adı Ramon Abbas. 38 yaşında Nijerya vatandaşı. Sosyal medya fenomeni olana dek taksi şoförlüğü yapıyordu. Şimdi dünya çapında bir dolandırıcılık ağını yönetmek suçlamasıyla yargılanıyor. • Abartılı yaşam tarzı ve ünlü isimlerle bir araya gelmesiyle hep dikkat çekti. Zaman zaman dolandırıcı olduğu iddia edilse de FBI’ın radarına takılana kadar kimse pek şüphelenmedi. • New York’ta sıradan bir hukuk firmasından Abbas’a yapılan toplam 925 bin dolarlık ödeme küçük parçalar halinde transfer edilince dikkat çekti. ABD finansal sistemi, farklı bankalardan yapılan bu ufak ödemeleri takibe aldı. Bu yöntem “Kuzey Kore stili” olarak bilinen ve dolandırıcıların sıkça kullandığı bir para aktarma yöntemi. • Deliller net olunca soruşturmayı FBI devraldı ve ok yaydan çıkmış oldu. Dedektifler iz sürerken Ramon Abbas düzenli olarak paylaşım yapmaya devam ediyordu. • Hatta öylesine rahattı ki, Dubai’deki Palazzo Versace binasının çatı katındaki ultra lüks rezidansının havuzundan lokasyon belirterek paylaşımlar yapıyordu. • Uluslararası dolandırıcılık ve hırsızlık suçlaması ile takibe alınan fenomen, parıltılı yaşam tarzından hiç ödün vermeden Chelsea ve Manchester United oyuncularıyla marka iş birlikleri yapıyordu. • Konuyla ilgili konuşan bir FBI yetkilisi şunları söyledi: “Abbas, iş birliği anlaşması için kendisi ile temasa geçen kurbanlardan öncelikle küçük bir online ödeme talep ediyordu. Bu sayede zengin bir fenomen olarak hiç şüphe çekmeden kolaylıkla kredi kartı bilgilerini ele geçiriyordu. Daha sonra parayı aktarmak için tanınmış şirketler ve bankalar adına sahte web sitesi linkleri oluşturuyor. Böylelikle birçok ülkedeki zenginleri dolandırıyor.”

Guccilerin Efendisi şimdi cezaevinde

Abbas’a bu delillerle kancayı atan FBI, bilgilerini hemen Dubai polisi ile paylaştı. Uluslararası dolandırıcılık işlerini yöneten bu ‘fiyakalı tokatçı’ evinde bulunan 35 milyon dolar nakit ile yakalandı. Ardından Dubai Emiri’nin de onayı ile ABD’ye teslim edildi. Dolandırıcılık ağının, ünlü markalar ile Premier Lig kulüplerine kadar uzandığı ve büyüklüğünün 350 milyon doları aştığı tahmin ediliyor. • ABD medyasının ‘Guccilerin Efendisi’ adını taktığı Ramon Abbas’ın yargılaması Los Angeles’da başladı. • Muhtemelen pek yakında, yoksulluk içinde büyüyen Nijeryalı bu adamın hayatı filme de çekilir. Pahalı otomobiller, premium markalar, şık mekanlarla da ortaya harika bir film çıkabilir. Dünyadaki milyonlarca Instagram kullanıcısı da filmin gişe garantisi olacaktır. Başrol için de buradan yapımcılara Netflix’deki Lupen dizisinin başrol oyuncusu Omer Sy’ı öneriyorum.