04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
28.07.2023 04:30

Kuş yuvadan uçtu karşımızda ‘X’ var

44 milyar dolar ödedi ne yapsa yeridir. Hiçbirimiz de ona akıl verecek durumda değiliz. Yarım milyarı aşan kullanıcısı, seneler içinde oturmuş marka değerine bakmadan mavi kuşu öldürüp Twitter’ı bir gecede rafa kaldırdı. Muhtemelen X projesi ile daha iyisini yapmaya çalışıyor

Taklidi boşa düştü

Tam “Twitter’a rakip geliyor”, “Threads yeni Twitter olabilir mı?” derken, Elon Musk bir sabah yeni sürprizini duyurdu. Artık Zuckerberg’in Threads’inin Twitter’a fazla benzeme şansı kalmadı. Çünkü Twitter bambaşka bir şey olmaya karar verdi. Bu iki teknoloji milyarderinin rekabetinde ben Musk’ın tarafını tuttuğum için Zuckerberg’in yakında modası geçecek bir şeyin taklidini yapmaya kalkmasına da içten içe sevindim aslında…

Bir bakıp çıktık!

Zuckerberg’in Twitter’a rakip olarak çıkardığı Threads ilk günler çok büyük indirilme rakamlarına ulaştı. Hatta tarihin en hızlı büyüyen sosyal mecrası oldu ama meğer herkes içeri bir bakıp çıkmaya gelmiş. 5 gün içinde 100 milyon kullanıcıya ulaşan Threads 11’inci gününde bu kullanıcıların yüzde 85’inin tekrar girişini sağlayamadı. Uygulamaya ikiden fazla girenlerin sayısı da yüzde 10’un altında. Muhtemelen hiçbirimiz de bir daha girmeyeceğiz. Threads de ileride ‘geçici bir heves’ olarak hatırlanacak. Fakat Zuckerberg’in elinde kar olarak milyonlarca kullanıcı verisi kaldı ve o da bunu paraya çevirmeye çalışacak.

Yeni evren projesi

Şimdilik Twitter’ın ‘X’ adlı bir ‘süper uygulama’ halini alacağından başka bir şey bilmiyoruz. Elbette birçok mecrada detaylı yazılar okuduk ama kimse Musk’ın şeytani zekasından ne fikirler çıkacağını şu an bilmiyor. Adam Twitter’a geçen yıl 44 milyar dolar ödediği günden beri deneme yanılma yönetimiyle iş yapmaya devam ediyor. Şu an tek bildiğimiz ‘mavi kuşu’ öldürüp X adlı bu ‘yeni evren’i, dijital paraların geçtiği, alışverişlerin yapıldığı insanların özgürce sosyalleştiği bir mecra haline getirmek istediği.

Kod adı: X

Marka değeri bu kadar yüksek o mavi kuşlu logoyu bir sabah rafa kaldıran Musk’ın, X aşkı 1999 yılına dayanıyor. Kendisi X.com adını daha o zamandan satın alıp dünyada dijital bankacılığın temellerini atmış bir girişimci. Sonra X.com’u PayPal ile birleştirip dijital ödeme sistemlerini de hayata geçiren ilk isim. 30 yaşına gelmeden 27 milyon dolar servete kavuşan Musk’ın o zamandan X Model adını vereceği elektrikli otomobil ya da ve SpaceX adını vereceği uzay mekiği hayalleri var mıydı bilinmez. Çocuklarının adı bile X ile başlayan formüllerden oluşuyor. Dolayısıyla bizim çok anlam yüklediğimiz Twitter marka değeri onun için çok şey ifade etmiyor olabilir.

Akbabalar kapıda

Fakat meğer X markası da boşta duran bir ticari varlık değilmiş. Musk, X dönüşümünü açıklar açıklamaz ABD’li ünlü tazminat avukatları medyada yer bulmaya başladı. Çünkü X markası için hem Bill Gates’in Microsoft’unun hem de Zuckerberg’in Meta şirketinin çeşitli fikri mülkiyet hakları olduğu ortaya çıktı. Microsoft yıllar önce Xbox oyun konsolunu çıkardığı günden beri bu alandaki tüm telifleri toplamış. Meta da MetaX adlı bir başka öte dünya projesi için çeşitli patentler almış durumda. Washington’lu ünlü tazminat avukatı Josh Gerben, “ABD’de şu an X markasını tescil ettirmiş en az bin şirket Musk’a dava açmaya hazır” dedi. Bunlardan kimi ticari hak talebinde bulunacak, kimi maddi tazminat isteyecek.

Ortalık şenlensin

Musk kaos ortamını, rakiplerle çarpışmayı ve de uzun süren yargılama süreçlerini sever. (Amber Heard davasından biliyoruz.) Hatta bir ihtimal, böylesi bir didişme yaşamak ve bu işten de güçlenerek çıkmak için bile böyle bir operasyon yapmış olabilir.