22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
18.02.2022 04:30

‘Meta-fluencer’ denen yeni yıldızlar geliyor

Sosyal medyadan nispet yapmanın zirveye vardığı bir çağdayız. Metaverse evreni ile birlikte hayatımıza öte dünyadan yeni fenomenler girecek. İnsana özgü zaafları olmayan dijital influencer’lara hazırlanın...

Metaverse haberlerinin patlama yaşadığı, öte dünyadaki hayatın nasıl olacağının hararetle konuşulduğu günlerde Paris Hilton’un ev sahipliği yaptığı o parti çok konuşulmuştu. Öyle çok eski tarihlerden değil yaklaşık iki ay önceki partiden söz ediyorum. Hani şu Hilton’un LA’deki malikanesinin Metaverse’deki replikasında gerçekleşen parti. Metaverse evreni için milat olacak bir organizasyondu. Katılımcılar Roblox uygulamasını indirip avatarlarını hazırlamak ve 3 dolardan başlayan fiyatlarla Gucci tişörtler almak için yarışmıştı. Sanal Bentley’e binmek ve VIP bölümlere girip ünlülere merhaba demek sadece 30 dolardı. Paris Hilton, birkaç saat süren bu sanal partiden hiç reklam yapmadan ve oturduğu yerden 700 bin dolar kazanmıştı.

Z Kuşağı burada para harcayacak

Bu parti sonrası da özellikle lüks tüketime yönelik markaların Metaverse evrenine ilgisi daha bir kabarmaya başladı. Bunu ben söylemiyorum Shopping Insights ve Gartner’ın araştırmalarına göre Z Kuşağı gençlik bilgisayar oyunu oynarken hayatında en az bir kez çevrimiçi dijital ürün satın alımı yapmış. Yani bu alanda para harcama gelenekleri daha çocuk yaştan başladı. Bu nedenle de dünyanın önde gelen markaları bir bir Metaverse dünyası için çalışmaya devam ediyor. 2026’ya kadar da insanların günde en az bir saatini bu alemde geçirmesi bekleniyor. Z Kuşağı gerçek hayatta asla binemeyeceği Bentley’e ya da kapısından alınmayacağı bir Hollywood partisine Metaverse sayesinde cüzi bir bedelle erişebileceğini biliyor. Tamam Metaverse demek sadece neşeli partiler demek değil; eğitim, sosyal medya, eğlence, alışveriş ve kariyer fırsatları filan da demek. Ama halihazırda bunların hepsi için elimizde çok araç var. Fakat üst gelir grubuna hitap eden böyle bir yaşam tarzına giriş için pek fazla anahtar (para hariç) yok. Dolce&Gabbana’dan Nike’a birçok perakende markasının yanı sıra Apple da Metaverse alanında büyük fırsatlar gördüğünü ve bu evrene yatırım yapacağını açıkladı. Dünya genelinde de büyük perakende şirketlerinin 2023 dijital bütçelerinin büyük kısmını Metaverse yatırımlarına ayırması bekleniyor. (Türkiye’de ise Metaverse’den binlerce parsel arsa alanlar dışında pek bir yatırım duymadık.)

Ortam şenlendiriciler önemli bir ihtiyaç 

Metaverse dünyasının gelişimi ile hayatımıza şimdi de ‘Meta-fluencer’lar girecek. Şimdilik bu alanda bayrağı bir kanaat önderi olarak Paris Hilton taşıyor. Yeni evrende gerçekleşecek buluşmalar, devasa şenlikler, partiler ve lansmanlar için çok önemli ‘etkileyiciler’e gereksinim duyulacak. Bu ‘Meta-fluencerlar’ ortamların baharatı olmanın yanı sıra organizasyonu yapan markalara katma değer sağlayan figürler olacak. Halihazırdaki sosyal medya fenomenleri ve ünlülerin bu alana 1-0 önde başladıkları kesin. Alışılmış kanlı-canlı fenomenlerin yanı sıra bu yeni dünya için yepyeni dijital influencer’ların da çıkması bekleniyor. Mesela Instagram’da büyük şöhret yakalayan sanal influencer Lil Miquela muhtemelen Metaverse gençliğine de hitap edecek. 19 yaşındaki Miquela’nın çoğu Z Kuşağı 3,1 milyon takipçisine markalar ve reklamverenler kayıtsız kalamaz. Dijital influencer alanı öylesine gelişmeye açık bir alan ki Lil Miguela karakterini geliştiren CGI şirketi NFT yatırımlarıyla tanınan Dapper Labs tarafından satın alındı. Yani bir tarafta daha emekleme dönemindeki Metaverse öte yanda NFT ve dijital influencer evliliği. Şimdiden iştah kabartıcı yatırımlar. Markaların yeni dünyada gerçek fenomenler yerine daha çok dijital fenomenleri tercih etmesi bekleniyor. Çünkü influencer’lar sonuçta birer insan ve her an markaların sevmeyeceği hareketler yapıp puan kaybedebilirler. Dijital fenomenler marka tarafından yönetildiği için durup dururken bar çıkışı siyahi bir insana küfür etmez. Ya da “Trump’tan nefret ediyorum, oyumu Biden’a vereceğim” filan demez. 

Ben yine de klişe mesajlar verip hep doğru davranan robotik bir kahraman yerine bazen sinirimizi bozacak derecede antipatik de olsalar gerçek influencer’ları tercih ederim.