22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
11.02.2022 04:40

Sudan çıkan startup sıradaki unicorn mu?

‘Unicorn’ olmak için yazılım şirketi olmak şart değil. Evlere su dağıtan BiSU’nun kaderi Apple’ın ‘Hayatı kolaylaştıranlar’ kategorisiyle değişti. Şirketin değeri 6 yılda 70 kat artarak 50 milyon dolara ulaştı

Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden mezun olan Ergin Üner, Real Hipermaketler, PepsiCo-Frito Lay ve Danone gibi şirketlerde çalışırken birikimleriyle ev ya da otomobil alma planları yapan birisi olmadığını anlattı. Bilgisayar mühendisi olan Ozan Alptekin de çocukluk arkadaşı Ergin Üner ile aynı kafa yapısına sahipti. Bu ikilinin hayali birlikte farklı bir işe girmek, teknoloji çağında yükselen bir projeye sıfırdan başlamaktı. İkisi de kendi işlerinde çalışırken bu alana kafa yormaya başladı. Üner ve Alptekin 2015 yılında evlere su siparişini kolaylaştıracak bir mobil uygulama yapmaya karar verdi. BiSU adlı projenin doğuşunu ortaklardan Ergin Üner kısaca böyle özetledi…

Projenin fikir babası iki arkadaş, ilk planda Murat Kocaağa ile Cem Ceyhan’ı da ‘yatırımcı ortak’ olarak yanlarına almış. Bugün Türkiye’de günde 2 milyon damacana su satışı yapılıyor. Bu da ‘bakkal hesabı’ ile yılda 800 milyon damacana ve 16 milyar TL’yi aşan bir ciro büyüklüğü demek. Üstelik bu rakama pet şişeler ya da marketlerden kendi aldığımız sular dahil değil. Halen BiSU’nun CEO’luğunu da üstlenen isim olan Ergin Üner, girişimin yükseliş dönemini şöyle anlatıyor: “Kurduğumuz modelin yavaş yavaş tutmaya başladığını kısa sürede gördük. Çünkü bizim evlere su dağıtım modelimizde bayilerden komisyon almak yoktu. Bu nedenle bayiler bizi kendilerine iş getiren destek kuvvet olarak görmeye başlamıştı. Biz bu işte komisyonumuzu bayilerden değil su üreticilerden alıyoruz. İşler iyi gidince 2016 yılında işi büyütmek için bize destek olacak yeni yatırımcılar almak üzere kolları sıvadık. Başlangıçta 700 bin dolar olan değerimiz 2016’da Sanko Grubu ve 500 Startup’ın yanımıza gelmesiyle 2,2 milyon dolarlık toplam değere ulaştı. Haftanın 7 günü saat 24.00’e kadar su servisi yaparak büyümeye devam ettik. Derken pandemi sürecinde asıl patlamayı yaşayarak üç kat büyüme elde ettik. Çünkü evde kalma süreleri çok arttığı için tüketilen su miktarı da artmış oldu. Bizim modelde kartlı ödeme olması da büyük avantaj sağladı.” BiSU girişimi 2020’de 16 yeni ‘melek yatırımcı’ ile TR Angels, Aslanoba ve Escort iştiraki Alesta’dan yatırım alarak. 10,5 milyon dolar değere ulaştı. Ardından da büyümesine kendi dağıtım depolarını kurarak devam etmek ve hedeflerini yükseltmek için 2021’de köprü finansman yönteminin yanı sıra yeni ‘melek yatırımcı’lar aldı. Aslanoba ve Alesta’dan da ikinci kez yatırım kararı geldi. Şirket değeri böylece 50 milyon doları buldu. Ergin Üner, bu yıl sonunda şirket değerinin 100 milyon doları aşmasını bekliyor. 2023’te toplam bin depoya ulaşıp, Doğu Avrupa’ya açılmayı hedefleyen BiSU’nun üç yıl içindeki hayali ise Türkiye’den çıkan bir unicorn (milyar dolarlık girişim) olmak. 

“Dağıtımda lojistik avantaj çok önemli”

Bugüne dek Türkiye’den oyun startup’ları ve Getir gibi lojistik yönü kuvvetli bir şirket dışında hiç unicorn çıkmadığını hatırlatıp ‘Siz bunu su ile nasıl başaracaksınız?’ diye sorunca Ergin Üner şu yanıtı verdi: “2021’de 410 bin hanenin kapısını çalarak 50 milyon dolarlık değere ulaştık. Bu rakam 2015’daki değerimizin 50 katından fazla. Bu yıl 2,1 milyon haneye ulaşma planı yapıyoruz. Ayrıca damacana ile başladığımız su işini tüm boy su ve içeceklere yaydık. Her mahallede farklı markaların birer bayisi oluyor. Mahalleye her markanın servis aracı ayrı ayrı giriyor. Bizim depolarda markalar bir arada yer alıyor. Damacana değişimini kendi marka havuzumuzda yapıyoruz. Dağıtım olarak büyük avantajımız var. ‘BiRi’ adlı hızlı teslimat servisimiz de tüm içecekler için hizmet veriyor. Türkiye’de 300 su markası var. Markaların çokluğu lojistik zorluklardan kaynaklanıyor. Şu anda 65 şehirde toplam 60 marka bizim sipariş ağımızda yer alıyor.”