İngiliz bilgisayar bilimci Tim Berners-Lee 1980 yılında (çoğumuzun belleğinde “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” ile yer eden) Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN’de çalışmaktadır. Dünyanın en önemli bilimcilerini toplayan bu merkezdeki görevi sırasında çalışanların birbirinden ve ihtiyaç duydukları bilgilerden ne kadar kopuk olduğunu fark ederek bir çözüm üstünde çalışmaya başlar. “Hiper-metin” (hypertext) adını verdiği ilk ürünü, her türden elektronik belgelerin birbiriyle ilişkilendirilmesini ve erişilebilir olmasını sağlamaktadır. ENQUIRE adını verdiği sistemde CERN’in bütün bilgilerini Wikipedia benzeri bir mantıkla herkesin erişebileceği hale sokar.
31.05.2024 04:30
Dijital belleğimizin üçte biri yok oldu
Twitter’daki Türkçe paylaşımların yarısına yakını 3 ay içinde siliniyor. 10 sene önce var olan web sayfalarının üçte biri artık yok. İnternetin uçuculuğu, dijitalin ölümsüzlüğüyle garip bir tezat oluşturuyor
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Uzaktan kumandalı savaşlar
20 Haziran 2025
Teknolojik kudretin etik sorumluluğu
13 Haziran 2025
“Açık kaynaklı” savaşın ilk mağlubu Rusya
06 Haziran 2025
İçerik üreticilerinin yapay zeka açmazı
30 Mayıs 2025
Çip tarihinde yepyeni bir sayfa
Tüm Yazıları
16 Mayıs 2025