03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
29.09.2023 04:30

Teknolojik bir sorun olarak “ulaşım”

Otomotiv sektörü, hiç çalışmadığı konudan kaderini belirleyecek bir sınava giren öğrencinin telaşıyla dönüşmeye çalışıyor

Saatte 240 kilometreyi aşma iddiası taşıyan bir aracım var. Hemen yanındaki dijital ekran ise ortalama hızımın 30 km/s olduğunu yüzüme vuruyor. Dünya ortalamasının da aynı seviyede olduğunu hatırlayarak kendimi avutuyorum. Şehirler araç kullanılan değil; araçların içinde “beklenilen” yaşam alanları.
Navigasyon hizmeti TomTom’un 2022 verilerine göre dünyanın en yoğun trafiği 10 km mesafeyi ortalama 36 dakikada alabildiğiniz Londra’da. (İstanbul 20 dakikayla 25’inci, Ankara 18 dakikayla 46’ncı sırada.)
Uyanık kaldığımız kısmına oranladığımızda dahi günün en fazla yüzde 10’unda iş gören bu nimet ile ilişkimizi “duygusal bağ” dışında bir gerekçeye dayandırmak zor. Çünkü toplam sahip olma maliyeti, fiyat/performans ilişkisi gibi her hesapta gayet mantıksız bir yatırıma dönüşüyor. Ne var ki sadece sahip olduklarımızla mutlu olabildiğimiz şu hayatta, “motorlu taşıtlar” alışveriş listemizin vazgeçilmez bir parçası. Öyle de kalacak. Değişecek kısım “arz” cephesi.