Geçen hafta Adana’da bir grup vefalı (ve terli) vatandaş Willis adlı bir Amerikalı anısına tatlı dağıtıyordu. 1950’de New York’ta hayata gözlerini yuman ve Türkiye’ye ayak dahi basmamış Willis adlı bu mühendisin Adana ile ilişkisini bulabilmek için birkaç ayrıntıya ihtiyacımız var.
İş dünyasına taze bir mühendis olarak giren Willis’in çalıştığı şirket çetrefilli bir ihale alır. Müşterileri dönemin en yüksek tirajlı dergisini basmakta olan bir matbaadır. Dağıtıma yetiştirebilmek için o kadar seri basması gerekir ki kağıdın üstündeki mürekkebin kurumasına fırsat kalmaz. Renkler üst üste binerek deforme olur. Balyalar halinde paketlenenlerin de bir kısmı aynı sebeple birbirine yapışarak fireyi artırır.
Süreci gözlemleyen Willis sorunun “havadaki nem” olduğunu hemen kavrar fakat çözüm o kadar hızlı bulunmayacaktır. Seneler süren araştırma, geliştirme ve denemenin ardından nihayet 1906 yılında “hava iklimlendirme cihazı” adlı ürününü tamamlayarak patentini alır.
28.07.2023 04:30
Yaşamdan temel beklentimiz: Çalışmak!
Haftada 4 gün mesai, uzaktan çalışma, vatandaşlık maaşı gibi kavramlar ile köle iş gücü ve iklim göçü gibi tartışmaların aynı anda var olabilmesi
nasıl oluyor? (İpucu: Acı patlıcanı kırağı çalmıyor...)
Trump döneminin teknolojik yansımaları
15 Kasım 2024
Teknoloji de siyasi ve ekonomik istikrar istiyor
08 Kasım 2024
Tarih yapay zeka için de tekerrür edecek
01 Kasım 2024
Üretken yapay zeka ile kararan hayatlar
25 Ekim 2024
“Ömrümüz daha fazla uzamayacak”
Tüm Yazıları
18 Ekim 2024