18 Nisan 2024, Perşembe
02.06.2023 04:37

Spor salonuna gitmek şart değil işte size alternatif teknikler

Dr. Mark Hyman: Merhaba. Bu hafta biyolojimizi geliştirme yollarından bahsedeceğiz. Uzun ve sağlıklı yaşamak, kendimizi iyi hissetmek için biyolojik sistemlerimizi nasıl daha etkin hale getirebileceğimize bakacağız. Hoş geldin, Dave.

Dave Asprey: Merhaba. Şöyle başlayalım: Vücudumuzda tıpkı bilgisayardakine benzer bir işletim sistemi var. Gerçekliği görme kabiliyetimizi bu sistem belirliyor. Bu işletim sistemine göre yaşıyoruz. Dolayısıyla gördüğümüz, duyduğumuz, hissettiğimiz ne varsa bu sistem tarafından belirleniyor. Onu doğru yönlendirmezsek hem bizi manipüle ediyor hem de yaşımız ilerledikçe yavaş çalışmaya başlıyor. Örneğin yaşlanmayı ölçme yollarından biri beynimizin gerçekliği algılama hızı.

İşletim sistemi enerjimizi tüketiyor ancak hack’lenmesi mümkün. Sistemimiz tembelse bunun sebebi kötü insanlar olmamız değil. Gerçekliği manipüle edebilir, istediğimiz gibi değiştirebiliriz. Önümüzde iki seçenek var: Birincisi kondisyon bisikleti, terleme, bireysel antrenman gibi uğraşlara girişmek. İlk bakışta çok cazip görünmüyor. Diğeri koltuğa uzanıp abur cubur yemek. İçten içe ikinci seçeneğin kötü olduğunu biliyoruz ama duygularımız ile düşüncelerimiz örtüşmüyor. İşte duyguları işletim sistemimiz yönetiyor. Bu yüzden ona müdahale edip değiştirmemiz lazım.

Doğru enerjiye ve disipline sahip değilseniz iradeniz de düşüyor. Mesela spor salonlarına kayıtlı on milyonlarca hayalet var. Kaydoluyor ama gitmiyorlar. Beyinleri doğruyu bilmediğinden değil işletim sistemlerini doğru yönlendiremedikleri için böyle oluyor. Vücudumuz her biri minik bilgisayarlar olan milyarlarca hücreden oluşuyor. Bunlar etrafa bakınıyor, komşularıyla konuşuyor, ne yapacağına ona göre karar veriyor. Protein de üretebiliyor enflamasyona da yol açabiliyor. Karar onların. Bizi yöneten bu ufaklıkları hack’leyip kendi yolumuza getirmemiz gerek.

Dr. Mark Hyman: Peki bunu nasıl yapacağız?

Dave Asprey: Vücudumuza değişimin ne kadar önemli olduğunu anlatan sinyaller vererek… Örneğin egzersiz yapacaksak bunu her koşulda aksatmayacağımız bir öncelik olarak belirleyip asla vazgeçmeyerek… Ama sadece sıkı çalışmak yetmiyor, akıllı çalışmak ve bunu başka şeylerle birleştirmek şart.