29 Mart 2024, Cuma
13.01.2023 04:30

Hayatın bir film şeridi gibi gözünün önünden geçerken...

İnsanlığın gelişme süreci içinde yapılan keşiflerin, bilimsel buluşların ve icatların kaçı “kaza eseri” oldu bilmiyorum ama bununla ilgili çok haber, kitap vs. okuduğumu hatırlıyorum.
Başka bir şey için çare ararken, ondan çok daha farklı bir işe yarayacak ilaçların filan bulunması gibi kazalardan söz ediyorum.
Mesela yüksek tansiyonu tedavi edecek ilaç ararken Viagra’nın bulunması gibi kazalardan.
Böyle kazalardan biri daha geçen gün gerçekleşti.
Meğerse ölümle karşı karşıya kalanlar, “hayatım gözümün önünden bir film şeridi gibi geçti” derlerken palavra atmıyorlarmış.
Bir epilepsi hastasının (87) beyin dalgaları ölçülürken hasta ölümcül bir kalp krizi geçirdi ve ölmekte olan beyninin krizden önceki ve sonraki 30 saniye içinde “rüya görmeye ve anıları hatırlamaya devam ettiği” ortaya çıktı.
Louisville Üniversitesi’nden Dr. Ajmal Zemmar “Eğer felsefi bir alana atlayacak olsaydım, beynin bir geriye dönüş yapması durumunda muhtemelen size kötü şeylerden ziyade iyi şeyleri hatırlatmak isteyeceğini tahmin ederdim. Ancak neyin hatırlanacağı her insan için farklı olacaktır” diyor.
Dr. Zemmar hastanın kalbinin beyne kan akışını durdurmasından önceki 30 saniye içinde beyin dalgalarının konsantre olmak, rüya görmek veya anıları hatırlamak gibi yüksek bilişsel talep gerektiren görevleri yerine getirirken yaptığı gibi davrandığını anlatıyor.
Bu durum hastanın kalbinin durmasından 30 saniye sonra da devam etmiş ki bu nokta hastanın genellikle ölü ilan edildiği anlar.
Televizyondaki hastane dizilerindeki o meşum sahne yani! Monitörün yeşil ekranında düz bir çizgi ve nnnnnnnnnnnnnnn sesi!
Grey’s Anatomy’deki o ağlak suratlı doktorun (o güzel kız da bu adamın nesini beğendi, hala anlayabilmiş değilim) daha da ağlak hale geldiği an!
Tabii bu filmin ne kadar eğlenceli, sıkıcı ya da heyecanlı olacağı sizinle ilgili.
Bu bir Coppola filmi mi olacak, Tarantino filmi mi?
Yoksa bir Nuri Bilge Ceylan filmi mi izleyeceksiniz?
Dr. Zemmar’ın tahmin ettiği gibi sadece hatırlanmaya değer şeyler mi gözünüzün önünden bir film şeridi gibi geçecek?
Yoksa bütün hayatınızın kısa bir özeti mi?