20 Nisan 2024, Cumartesi
17.12.2021 04:35

“Kafesin biri, bir kuş aramaya çıktı”

Kasım ayının son günlerinde, Bodrum’dan gelen bir haber gerçekten sarsıcıydı. Farilya’da oturan emekli öğretmen Çetin Akıncı’nın cesedi, kendisine bir türlü ulaşamayan kardeşinin uyarısı sonucu jandarma tarafından yatağında bulundu. Çetin Akıncı’nın tam olarak hangi gün, saat kaçta öldüğünü tespit etmek mümkün olmadı çünkü öleli tam beş yıl olmuştu! Komşuları zaten kendi aleminde, sessiz sakin bir insan olduğunu söyledikleri Akıncı’yı göremeyince hiç meraka kapılmamışlar, İngiltere’de yaşayan kardeşinin yanına gittiğini düşünmüşlerdi. O günlerde popüler haber konularından biri de Metaverse ile ilgili haberlerdi. Akıncı’nın ölümü ile ilgili haberleri okurken, gözümün önünde sanal bir evrende hayali arkadaşlarına, hayali otomobiller, hayali tekneler, hayali giysiler vs. ile hava atarak “sosyalleşen” avatarlar vardı. Oksijen okurlarına “Metaverse” ile ilgili olarak bilmişlik yapmak istemem ama meslek büyüklerim şöyle derlerdi: Herkes, her şeyi bilmek zorunda değildir. Yeni bir şeyden söz ediyorsan, açıklaman gerekir! Metaverse, sanal gerçeklik yaratan elektronik cihazlar sayesinde, kendinizi zihinsel olarak içinde hissedeceğiniz bir sanal evren. Yapay bir fiziksel ortam var ve o ortamda siz de kendi yapay avatarınız ile bir hayat yaşayabiliyorsunuz. Bugün bu yorum belki sizlere biraz abartılı olarak gelebilir ancak bu işe yatırılan sermayenin büyüklüğünü ve günümüzde kapitalizmin içinden çıkamadığı bunalımı da hesaba katacak olursanız yaratılan bu sanal kamusal alanın, internetin geleceği olduğunu söylememi anlayışla karşılayabilirsiniz ki bunu da zaten ben söylemiyorum Zuckerberg’den tutun da Bill Gates’e kadar “kapitalizmin yeni babaları” söylüyor. Dördüncü Sanayi Devrimi, nesnelerin interneti, uzaktan çalışma derken bir anda hepimizin avatarlarımızla metaverse’te dolaşan zombilere dönüşme ihtimalimiz küçümsenmemeli. Unutmayalım ki insanlık tarihinde üretim ilişkilerindeki dönüşümler bir gecede gerçekleşmedi. Avcı – toplayıcılıktan yerleşik tarımsal üretime geçiş de aristokrasiye gücünü veren feodal üretim ilişkilerinin, yeni kentli sınıflar eliyle kapitalizme dönüşmesi de uzun zamana yayılan geçiş süreçlerinin sonunda gerçekleşti.

Metaverse sanal gerçeklik yaratan elektronik cihazlar sayesinde, kendinizi zihinsel olarak içinde hissedeceğiniz bir sanal evren.
Metaverse sanal gerçeklik yaratan elektronik cihazlar sayesinde, kendinizi zihinsel olarak içinde hissedeceğiniz bir sanal evren.

Milliyetsiz şirketler

Derin yalnızlık

Evde tek başına

Sanal hayatlar

“Savaştık, savaşa yazdık / Yenen ağlar, yenilen ağlar / Bir baktık ki yapayalnızdık / Diyen ağlar, demeyen ağlar / Bir tek aşk var / Aşk var mı? Var.. Aşk Var!”