02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
07.07.2023 04:30

Netflix dizisi gibi bir köy hayatı

Karaağız köyünde kadınlar ile erkeklerin bir araya gelmesi yasaklanınca merak ettim, nasıl eğleniyorlardı diye... Mesela düğünlerde tehlikeli yakınlaşmalar mı yaşanıyordu?

Bursa’nın Karaağız Mahallesi Muhtarlığı ve Karaağız Yardımlaşma Derneği, köydeki eğlencelerde kadınlar ve erkeklerin bir araya gelemeyeceğini duyurdu.

Kararın nedeni kadınlar ile erkeklerin bir arada eğlenmelerinin “dinen uygun olmaması”.
Muhtar Arif Yılmaz bu konudaki eleştirileri “Anayasada erkeklerin kadınlarla karışık oynaması yazıyor mu?” diye yanıtladı.

Anayasa Hukuku teorisine ilginç bir katkı diye aklımdan geçirdim!

Bursa’nın Belediye Başkanı da “halkın kararına saygı duyuyorum” diyerek kararı destekledi.
“Köydeki eğlenceler” nasıl eğlencelerdi acaba diye merak ettim.

Düğün, nişan, askere gitme, terhis kutlamaları gibi kutlamalar yapılıyor ve köy halkının “kadın - erkek karışık oynamaları” yasaklandığı için de köy ahalisinin çoğunluğu “dini bütün” kalabiliyor.

Tabii karışık oynama yasağının doğal bir sonucu, erkeklerin erkekler ile kadınların da kadınlar ile karşılıklı göbek atmaları şeklinde ortaya çıkıyor.

Köyün geleneklerinde “vals” de var mıdır bilmiyorum ama bir düğünün olmazsa olmazı sayılması lazım gelen “komparsita” çaldığında “tehlikeli yakınlaşmalar” yaşanıyor olabilir.

Homofobinin neredeyse bir devlet politikası haline geldiği bir ülkede muhtarlığın kararını bu nedenle hayli cesur buldum.

Çünkü tanınmış Türk düşünürü Cübbeli Ahmet’in de bildirdiği gibi iki erkek tokalaşırken bile bir el, diğerini hafifçe kavrar ve bu olağan bir el sıkışmaya göre birkaç saniye daha uzun sürerse Allah muhafaza içinizden ılık ılık bir şeyler akmaya başladığını hissedip niyeti bozabilirmişsiniz!

Cübbeli Bey kardeşimizin bir bildiği olmalı ki cemaatini uyarıyor: Aman ha!

Şimdi erkek erkeğe ya da kadın kadına dans ederken yaşanabilecekler, el sıkışma sırasında fazladan kullanılacak iki - üç saniyeye göre daha yıkıcı sonuçlar doğurabilir diye endişe ediyorum.