29 Mart 2024, Cuma
27.08.2021 04:30

2023’e gün verdiler

Otomotiv sektörünün boğuştuğu küresel çip krizi, yılın ikinci yarısında iyice hissedilmeye başlandı. Sadece 1 haftada Toyota, Volkswagen, Ford, Stellantis, Honda, GM ve Volvo bazı fabrikalarında üretimi durdurmak zorunda kalacağını açıkladı. Bu dönemde kâr marjı daha yüksek olan modellere ağırlık verdikleri görüldü. Şirketler üretmekte, tüketiciler istediği aracı bulmakta zorlanıyor. Türkiye gibi birçok ülkede tedarik sorunu büyüyor. Domino etkisiyle çip sıkıntısı fiyatların da artmasına neden oluyor. Yaşananları 1970’lerdeki ‘petrol krizine’ benzetenler bile var. Küresel fiyatlar geçen yılın Temmuz ayından bu yana yüzde 7 artmış durumda. Fatura her geçen gün kabarıyor. Yılbaşında çip kaynaklı 2.4 milyon adetlik üretim kaybı beklenirken, bu rakam şimdilik üçe katlanmış durumda. IHS Markit’in son raporuna göre, 2021’de çip sıkıntısı yüzünden 7.1 milyon daha az araç üretilecek.

Öngörüler revize edildi

En önemli çip krizinin tahminlerden çok uzun süreceği yönünde. Dünyanın en büyüğü TSMC, Intel ve Bosch’un dev yatırım hamlelerine rağmen, gelen haberler sorununun 2023’e sarkacağını gösteriyor. STMicroelectronics’in CEO’su Jean-Marc Chery, yarı iletken kıtlığının en az 2 yıl süreceğini söyledi. Chery, “2022’de işler kademeli olarak iyileşecek ancak 2023’ün ilk yarısında normale döneceğiz” dedi. Intel CEO’su Patrick Gelsinger de krizin 2023’e sürüklenebileceğini açıkladı.

Matrah heyecanı çok kısa sürdü

Türkiye’ye bakarsak; Toyota geçen hafta Sakarya fabrikasında üretime 5 Eylül’e kadar ara verdiğini duyurdu. Matrah artışının heyecanı da kısa sürdü. Başta hibritler olmak üzere bazı modellerin fiyatlarında 60 bin TL’ye varan düşüşler olunca, tüketiciler showroom’lara koştu. Ancak istedikleri otomobilleri bulamadılar, bayiler müşterilere 2-3 ay sonrasına gün vermek zorunda kaldı. Matrah düzenlemesinin pozitif rüzgarına rağmen Ağustos ayı satışlarının 55-60 bin adet düzeyinde çıkması bekleniyor. Bu, pazarın geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar altında kalacağı anlamına geliyor. Hareketli olması beklenen Eylül ayı da belirsiz görünüyor. 

Dünyada lüksün zirvesi

Yılın ilk yarısında küresel pazarlarda en çok satan premium marka BMW oldu. Car Industry’nin verilerine göre, BMW 70 ülkenin 28’inde liderliği elde etti. ABD, Çin ve Almanya gibi kilit pazarlarda zirvede yer aldı. Mercedes-Benz, Türkiye’nin de yer aldığı 18 ülkede ilk sırada bulunurken, Audi ile Lexus 9 ülkenin en çok satan lüks markası olmayı başardı. Volvo; İsveç, Finlandiya ve Norveç’te, Land Rover Katar ile Yemen’de, Hyundai’nin lüks markası Genesis de Güney Kore’de birincilik kürsüsüne çıktı. Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya gibi Avrupa’nın en büyük pazarlarında Audi’nin üstünlüğü dikkati çekti. Toyota da ilk 6 ayda dünya genelinde en çok satılan marka unvanını elde etti. 82 ülkenin 24’ünde Toyota modelleri liderliğe ulaştı.

Sürüş izlenimi: Toyota Camry Hybrid

Yenilenen ve daha teknolojik özelliklere kavuşan Camry Hybrid, Toyota’nın premium segmentte de iddialı olduğunu gösteriyor. Test ettiğim Camry Hybrid, Toyota’nın en lüks ve en konforlu otomobili hiç kuşkusuz. Tasarımı tipik Toyota, oldukça sade. Yeniden tasarlanan tampon ile yanlara doğru uzayan alt panjur çıtaları, otomobilin daha geniş görünmesini sağlamış. Çift renk 18 inç jantlar, köpekbalığı anten hemen göze çarpıyor. Camry Hybrid’in kaputu altında yer alan 218 beygir güç üreten 2.5 litrelik motor keyif veriyor. Hem gücü hem motor sesi, vergiler nedeniyle güçlü araçları ne kadar özlediğimi hatırlatıyor. Hibrit teknolojisinin olması da ortalama yakıt tüketiminin 5 litrenin altında kalmasını sağlıyor. Gösterge ekranından sürüş sırasında ne kadar elektrikli motoru kullandığınızı takip edebiliyorsunuz.  Araçta sürüş konforunu artıran birçok özellik düşünülmüş. Makam otomobili tadında diyebiliriz. Kullanımı rahat dokunmatik multimedya ekranı, head-up display, güçlü JBL ses sistemi, ısıtma ve soğutma özellikli deri koltuklar, arka yolcuların klima ve müzik ayarlarını yapmalarını sağlayan konfor modülü, öne çıkıyor… Her şey iyi güzel ama Toyota’nın dijital gösterge ekranlarına geçmemesini hâlâ yadırgıyorum.  Güvenlik ön planda Yeni Camry, Toyota Safety Sense sistemlerinin son versiyonu ile donatılmış. Kendinizi İstanbul trafiğinde bile güvende hissedebilirsiniz. Ön çarpışma önleyici sisteme yeni özellikler eklenmiş. Gündüz önden gelen aracı algılama, kavşakta çarpışma önleyici sistem, yapay zeka destekli şerit takip sistemi bunların başında geliyor. Camry 2.5 Hybrid Passion e-CVT, fiyatı 998 bin TL. Camry’nin yüzde 220’lik ÖTV dilimine girdiğini ekleyelim. Karşılaştırma yaparsak; D segmentinde lüks mild hibrit fiyatlarının 1.4 milyon TL olduğunu hatırlatalım.