06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
16.06.2023 04:30

Dedektif gibi çalışıp kara liste yapıyorlar

Markalar otomobil piyasasında ‘al-sat’çılara engel olmak için kara liste oluşturuyor. Tramer, sigorta kayıtları, müşteri dataları titizlikle inceleniyor. Kara listeye girenlere araç satılması önleniyor. Doktorların, profesörlerin bile bu işe girdiği görülüyor

Otomotiv satışları yılbaşından bu yana rekor üzerine rekor kırarken tedarik sorunları sürüyor. Bazı markalar talebe cevap verebiliyor, bazıları 3 ila 6 ay sonrasına gün verebiliyor. Lükslerde bekleme süresi 1 yılı bulabiliyor. Hiç kuşkusuz otomobil satın alanların tümü gerçek tüketici değil. Yüksek enflasyon ortamında otomobilin yeniden yatırım aracı haline gelmesi, son 3 yıldır piyasada ‘al-sat’çıların türemesine yol açtı. Fiyat artışlarının ve stokçuluğun önüne geçilmesi amacıyla yapılan 6 ay- 6 bin km düzenlemesi kapsamında yetkili bayi ve oto galerilerine kesilen para cezaları yetersiz kalıyor.

Galericilerin yanı sıra otomobil ticaretindeki yüksek kârı görenlerin bu işe yönelmesi, piyasadaki dengeleri iyice bozdu. Profesörden doktoruna kadar birçok meslek grubundan insan ‘al-sat’çılık yapıyor. Lansman döneminde özel fiyatla bayiden alınan otomobilleri ikinci elde daha yüksek fiyata satıyorlar. Satışa yeni sunulan 1.4 milyon liralık bir araç 2.4 milyon liraya ilana çıkıyor.