25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
27.01.2023 04:30

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt: Ford yeni tesis teklif ederse ilgileniriz

Romanya ile birlikte iki ülkede 4 fabrikaya ulaşan Ford Otosan, Ford Motor’un vereceği yeni görevlere hazır. Ortaya çıkardıkları başarılı projelerin yeni kapılar açtığını belirten Güven Özyurt, “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” dedi, önümüzdeki iki yılın ‘ultra maraton’ olacağını kaydetti

Ford Otosan, 2 milyar euro'luk Türkiye otomotiv sektörünün en büyük yatırımının meyvelerini toplamaya başlıyor. Ford Motor’un Avrupa’daki elektrikli dönüşümüne öncülük eden Ford Otosan’da önümüzdeki 2 yıl oldukça hareketli geçecek. Şirket, Türkiye'deki 455 bin adetlik mevcut üretim kapasitesini 650 bin adede çıkarmak için çalışırken bir yandan da Ford’dan satın aldığı Romanya Craiova’daki fabrikasını yeni projelere hazırlıyor. Bu yıl Ford’un ticari araçta Avrupa’da 8’inci kez üst üste lider olmasını sağlayan Custom’ın yenisi Kocaeli’nde, yeni Courier Craiova’da devreye girecek. Custom, Courier ve SUV model Puma’nın elektrikli versiyonları 2024’te gelecek. İki ülkede 4 fabrika ve 20 bin çalışana ulaşan Ford Otosan’ın Genel Müdürü Güven Özyurt ile Sancaktepe’deki Ar-Ge Merkezi’nde Ford Otosan’ın projelerini, hedeflerini ve geleceğini konuştuk.
Ford, 8 yıldır Avrupa’da ticari araçta lider. Türkiye’nin payı bu başarıda büyük. Önümüzdeki dönemde Ford Motor’un yeni nesil araçlarında daha fazla rol üstlenir misiniz?
33 yılımı bitirdim Ford Otosan’da. Geleceği bugünden oluşturursunuz. Ford’un işleri içinde çok önemli başlıkları yönetiyoruz. Elektrifikasyon hikayesi Ford Otosan’ın kontrolündeki projelerle gerçekleşecek Avrupa coğrafyasında. İlk bizde başladı. Craiova çok önemli bir rol. Sadece üretim faaliyetini Türkiye dışında bir ülkede yapıyor olmak değil. Onun içinde araç geliştirmesi, mühendisliği, devreye girişi, elektrifikasyonu var. İşimizi en iyi şekilde yaptığımız, potansiyelimizi zorlamaya devam ettiğimiz sürece hangi fırsatların gelebileceği konusunda kendimizi daha farklı bir yere taşıyabiliriz. 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' derler. İyi işler üretmeye devam edersek, ileride farklı fırsatlar çıkabilir.
Craiova fabrikasını satın alma süreci nasıldı?
Craiova hep düşündüğümüz, konuştuğumuz bir projeydi. Bir anda ortaya çıkmadı. Ford, ‘Romanya’da ne yapabilirsiniz?’ diyordu. Romanya’da üretilen ilk araç, Gölcüklü Connect’ti. Romanya tesisine biz hep destek çıktık, birlikte çalıştık. Puma’nın birçok parçası Türkiye’de tasarlandı. Bu iş birlikleri sürekli devam etti. İşte buralarda yaptığınız başarılı işler size kapıları açıyor. İddia şu; burada ne yapıyorsak, Romanya’da da aynısını yapmaya çalışacağız. O manada yerli ve Ford Otosan tarzı. Ford’un fabrikayı bize devretmesinin nedeni bu: Kocaeli’nde yapabildiklerinizi burada da gösterin.
Avrupa veya farklı bölgelerdeki fabrikalar için Ford Motor’dan satın alma teklifi gelirse nasıl bakarsınız?
Mutlaka değerlendiririz. Değişik projeler yapıyoruz. Gündeme gelirse, ‘Bunu konuşmayız’ diyebileceğimiz bir konu olmaz. Hiçbir şeye çizgi çekip ‘Bizim işimiz değil bununla ilgilenmiyoruz’ diye bir yaklaşımımız yok. Ortaklık bunu gerektiriyor. Ford Otosan’ın joint venture olması 1997 yılı ama ilişkinin başlangıcı iki ailenin iş birliği 1928’e gidiyor. Üzerine hep bir şeyler koyarak gelmişler. Ford’un en uzun joint venture ilişkisi. Ford’a göre, otomotiv dünyasındaki en uzun ve en verimli iş birliği. Türkiye ile hiç alakası olmayan projelere destek verebiliyoruz. Geçmişte ortak motor projelerimiz oldu. Transit için geliştirdiğimiz motor Ranger üzerinde koşuyor, başka modellerde kullanıldı. Avrupa ve Amerika coğrafyasında önemli katkı sağladık.

Hafta sonu yeni Courier için mesai

Yeni Courier’nin üretim aşaması ne durumda? Craiova hazır mı?
1 Temmuz 2022’de Craiova’yı devraldık. Orası yürüyen olgun, kaliteli bir fabrikaydı. Farklı uygulamalardan birini Craiova fabrikasında gerçekleştiriyoruz. Proje yönetimini bizim arkadaşlar yapıyor. Her hafta cuma günü üretim bittikten sonra, cumartesi ve pazar günleri tesiste yeni Courier için modifikasyonlar yapılıyor. Bantlar yeni Courier’ye hazırlanıyor. Kaynak, boyahane, montaj hazırlanırken, yürüyen üretim asla durmuyor. Courier’nin prototip sürecini ise Gölcük’te bitirdik. Artık Romanya fabrikasının devreye girişi olacak. Prototipler test ediliyor. Yeni Courier, 2023’ün ikinci yarısında çıkacak. Elektrikli versiyonu 2024’ün ikinci yarısında gelecek.
İki farklı ülkede yeni modelleri aynı anda banttan indirmek nasıl bir duygu?
Bizim için farklı bir heyecan. Bunu da ilk defa yapıyor olacağız. İki farklı coğrafyada aynı yıl içerisinde iki yeni ürün devreye alacağız. 2023’te Kocaeli’nde hem yeni Custom hem Craiova Courier devreye girecek. 2024’te de elektrikliler çıkacak.